Close
"Just nu har vi en enorm möjlighet att sprida andra verklighetsbilder. Det är en politisk handling att publicera scener ur sitt liv för att skapa debatt", anser serietecknaren Lotta Sjöberg.
Close

”Hemma hos” – den ocensurerade sanningen…

Social succé. Serietecknaren Lotta Sjöberg fick nog av blänkande ytor i öde bostäder. Som motbild la hon upp bilder från trebarnsfamiljens kaos, och gensvaret blev enormt. Facebookgruppen Family living – the true story var född.

Gruppen har nu närmare 50 000 medlemmar.

– Röriga och stökiga hem är så skambelagt! Genom att dela verkliga bilder med varandra bidrar vi till att normalisera vardagen, säger Lotta Sjöberg.

Upprinnelsen var att hon började prenumerera på en inredningstidning.

– Jag ville hämta inspiration, men i stället blev jag så otroligt provocerad! Det gick inte att skilja på vad som var reportage och annonser.

Familjen hade nyligen flyttat till hus. Det var översvämning i källaren, luckor saknades i köket och plastpåsar rasade ut över golvet där de tre barnen sprang runt. Lotta Sjöberg hämtade sin kamera.

– Öppen planlösning, tyckte jag och plåtade på. Så la jag upp reportaget på Facebook, där människor jag inte kände började kommentera och ladda upp egna bilder. Vi skrattade så vi grät!

– Det finns så mycket humor i det osäljbara. För mig är min facebooksida den ultimata protesten mot dagens konsumtionssamhälle.

Våra hem har blivit en del av vår identitet, beskriver Lotta Sjöberg. Vi vill visa att vi är ordentliga och har kontroll. Ett smutsigt hem är ett tecken på dålig karaktär, att vi är lata. Ansvaret och domen för röran faller fortfarande, generellt, tyngst på kvinnan.

– Vi konkurrerar och dömer oss själva och varandra. Vad vi behöver är hjälp att acceptera läget och våga visa vår ofullkomlighet.

Vi träffas på Konstfack, där Lotta Sjöberg utbildade sig. Hennes glasögon svävar som vita fågelvingar över näsan och orden rinner snabbt. Maken är konstnär och hemma med hundvalpen, som annars tuggar i sig det mesta.

Lotta Sjöberg vill inte döma ut allt snickrande, pysslande och lust att göra det hemtrevligt. Men hon tycker att de kommersiella intressena tagit över. Alla tv-program vi matas med, om människor som får hjälp att pynta och fixa, styr vårt sätt att tänka och handla. Vi har blivit lydiga konsumenter, utan att vi ens är medvetna om det.

Som trebarnsmor känner jag att jag för en ständig kamp mot kaos, som hotar att ta över mitt hem. Och jag är alltid arg när jag städar. Lotta Sjöberg nickar instämmande:

– Jag har själv varit väldigt mycket argare, när barnen var mindre. Det fick inte ligga smutsiga tallrikar kvar på diskbänken på kvällen. Jag dammsög varje dag och tyckte det var jobbigt att bjuda hem folk.

– Facebookgruppen har hjälpt mig. Den är en oas av värme och kärlek. Jag har ökat min acceptansnivå, är inte lika noga och inte lika arg längre. En gång i veckan hjälps hela familjen åt att plocka upp alla sina grejer. Det funkar, även om barnen knorrar lite.

En del, framför allt kvinnor, reagerar mot din Facebook-sida med tillmälen som ”Fan, vad ni är äckliga!”. Varför blir de så arga?

– Det undrar jag också eftersom vi lever i en modern tid, men jag tror det är den moraliska aspekten. Det finns inga ursäkter för att inte hålla rent. Men om vi inte ägnar två timmar åt städning varje dag så kanske vi hinner umgås med våra barn i stället. Fast säger man så känner de som städar sig trampade på tårna.

I boken Orka torka: motståndsinspiration från facebookgruppen Family living – the true story samlade Lotta Sjöberg ihop 500 bilder från facebookgruppen, med allas godkännande. Den senaste, Det kan alltid bli värre, dryper av svart humor.

– Ja, den är jättemörk, om depression som jag själv brottas med. Boken var jätteläskig att skriva men jag är glad att jag gjorde det. Mörkret är mitt tema, det är väldigt roligt att utforska det väldigt svarta. Där finns så mycket humor.

– Allt det ljusa glada behöver man inte bearbeta, det är sig självt nog.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin i inspelningstagen.

Podden som tar mord på dödligt allvar

Lyssna. Fler och fler lyssnar på poddradio. Ofta från mobilen och inte sällan för att få arbetsdagen att gå lite fortare. När Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson slog ihop sina intressen för dokumentärer och brott skapade de sin egen nisch i Mordpodden.

Hembiträdena Jasmin och Luz i sitt sovutrymme, Macao

Migrantarbetarnas drömmar

Syd- och Sydostasien. I tre år har Lennart Johnsson och Stefan F Lindberg rest i Asien och samlat på sig historier och fotografier med migrantarbetare. Resultatet är boken Drömmen om ett bättre liv.

En medmänniska

Tredje pris. Här är tredjepristagaren och väktaren Sonja Chyle Kaukos novell om medmänniskan i fläktrummet.

Kultur
Hembiträdena Jasmin och Luz i sitt sovutrymme, Macao

Migrantarbetarnas drömmar

Syd- och Sydostasien. I tre år har Lennart Johnsson och Stefan F Lindberg rest i Asien och samlat på sig historier och fotografier med migrantarbetare. Resultatet är boken Drömmen om ett bättre liv.

Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin i inspelningstagen.

Podden som tar mord på dödligt allvar

Lyssna. Fler och fler lyssnar på poddradio. Ofta från mobilen och inte sällan för att få arbetsdagen att gå lite fortare. När Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson slog ihop sina intressen för dokumentärer och brott skapade de sin egen nisch i Mordpodden.

Skidåkare, illiustration

7 tips för medlemmar

Snabbkoll. Facket – där går man väl med för att lönen och arbetsmiljön ska funka? För att tillsammans kämpa för ett bättre arbetsliv. Här har vi samlat förmåner som kommer på köpet när du går med i Transport.

Drottninggatan april 2017, collage

Ett halvår efter terrordådet

Bevakning. Ordningsvakter, väktare, värdetransportörer, p-vakter … Bevaknings­personalen hamnade i frontlinjen vid terror­attentatet på Drottning­­gatan. Hur mår de i dag? Och hur har bolagen följt upp attacken?

Hälsningar på plywoodskiva efter terrorattacken på Drottninggatan

Psykisk chock efter attacken

Bevakning. 72 ordningsvakter och väktare var på plats och gjorde olika insatser i samband med terrorattentatet i Stockholm.

Dyslexi
Patrik Welle

Patrik låter sig inte hejdas av dyslexin

Dragkamp med orden. Kalle Anka-pocket räddade honom. Och mobilen är hans bästa vän i jobbet. Lastbilschauffören Patrik Welle låter inte dyslexin stoppa honom från att göra det han vill.

Utsatt yrkesgrupp
P-vakt

Grövre våld och mer hot

P-vakter. Vardagen har blivit tuffare för parkeringsvakter och väktare som delar ut parkeringsavgifter. De som har koll på branschen är eniga: Hoten och våldet blir allt grövre.

Vinnarna i Transports novelltävling
Anders Hagander + Maja Lindbergs novellillustration

Fel väg, men rakt in i livet

Första pris. Här är yrkesföraren Anders Haganders vinnarnovell, om en vanlig arbetsnatt som förvandlas till en kamp på liv och död.

Kristoffer Nilsson + Maja Lindbergs novellillustration

Läderjackan

Andra pris. Tidningsbudet och konstnären Kristoffer Nilssons bidrag till novelltävlingen, om en av storstadens många osaliga nattvandrare.

En medmänniska

Tredje pris. Väktaren Sonja Chyle Kauko tog hem tredje pris med en berättelse som bygger på en verklig händelse, om medmänniskan i fläktrummet.