Close
"Just nu har vi en enorm möjlighet att sprida andra verklighetsbilder. Det är en politisk handling att publicera scener ur sitt liv för att skapa debatt", anser serietecknaren Lotta Sjöberg.
Close

”Hemma hos” – den ocensurerade sanningen…

Social succé. Serietecknaren Lotta Sjöberg fick nog av blänkande ytor i öde bostäder. Som motbild la hon upp bilder från trebarnsfamiljens kaos, och gensvaret blev enormt. Facebookgruppen Family living – the true story var född.

Gruppen har nu närmare 50 000 medlemmar.

– Röriga och stökiga hem är så skambelagt! Genom att dela verkliga bilder med varandra bidrar vi till att normalisera vardagen, säger Lotta Sjöberg.

Upprinnelsen var att hon började prenumerera på en inredningstidning.

– Jag ville hämta inspiration, men i stället blev jag så otroligt provocerad! Det gick inte att skilja på vad som var reportage och annonser.

Familjen hade nyligen flyttat till hus. Det var översvämning i källaren, luckor saknades i köket och plastpåsar rasade ut över golvet där de tre barnen sprang runt. Lotta Sjöberg hämtade sin kamera.

– Öppen planlösning, tyckte jag och plåtade på. Så la jag upp reportaget på Facebook, där människor jag inte kände började kommentera och ladda upp egna bilder. Vi skrattade så vi grät!

– Det finns så mycket humor i det osäljbara. För mig är min facebooksida den ultimata protesten mot dagens konsumtionssamhälle.

Våra hem har blivit en del av vår identitet, beskriver Lotta Sjöberg. Vi vill visa att vi är ordentliga och har kontroll. Ett smutsigt hem är ett tecken på dålig karaktär, att vi är lata. Ansvaret och domen för röran faller fortfarande, generellt, tyngst på kvinnan.

– Vi konkurrerar och dömer oss själva och varandra. Vad vi behöver är hjälp att acceptera läget och våga visa vår ofullkomlighet.

Vi träffas på Konstfack, där Lotta Sjöberg utbildade sig. Hennes glasögon svävar som vita fågelvingar över näsan och orden rinner snabbt. Maken är konstnär och hemma med hundvalpen, som annars tuggar i sig det mesta.

Lotta Sjöberg vill inte döma ut allt snickrande, pysslande och lust att göra det hemtrevligt. Men hon tycker att de kommersiella intressena tagit över. Alla tv-program vi matas med, om människor som får hjälp att pynta och fixa, styr vårt sätt att tänka och handla. Vi har blivit lydiga konsumenter, utan att vi ens är medvetna om det.

Som trebarnsmor känner jag att jag för en ständig kamp mot kaos, som hotar att ta över mitt hem. Och jag är alltid arg när jag städar. Lotta Sjöberg nickar instämmande:

– Jag har själv varit väldigt mycket argare, när barnen var mindre. Det fick inte ligga smutsiga tallrikar kvar på diskbänken på kvällen. Jag dammsög varje dag och tyckte det var jobbigt att bjuda hem folk.

– Facebookgruppen har hjälpt mig. Den är en oas av värme och kärlek. Jag har ökat min acceptansnivå, är inte lika noga och inte lika arg längre. En gång i veckan hjälps hela familjen åt att plocka upp alla sina grejer. Det funkar, även om barnen knorrar lite.

En del, framför allt kvinnor, reagerar mot din Facebook-sida med tillmälen som ”Fan, vad ni är äckliga!”. Varför blir de så arga?

– Det undrar jag också eftersom vi lever i en modern tid, men jag tror det är den moraliska aspekten. Det finns inga ursäkter för att inte hålla rent. Men om vi inte ägnar två timmar åt städning varje dag så kanske vi hinner umgås med våra barn i stället. Fast säger man så känner de som städar sig trampade på tårna.

I boken Orka torka: motståndsinspiration från facebookgruppen Family living – the true story samlade Lotta Sjöberg ihop 500 bilder från facebookgruppen, med allas godkännande. Den senaste, Det kan alltid bli värre, dryper av svart humor.

– Ja, den är jättemörk, om depression som jag själv brottas med. Boken var jätteläskig att skriva men jag är glad att jag gjorde det. Mörkret är mitt tema, det är väldigt roligt att utforska det väldigt svarta. Där finns så mycket humor.

– Allt det ljusa glada behöver man inte bearbeta, det är sig självt nog.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Läsande kille på Stadsbiblioteket.

Ord läker och helar

Kultur. Släng lyckopillren och läs en bok! Nej, riktigt så funkar inte biblioterapi. Men läsning och samtal om texter kan komplettera annan behandling, få dig att må bra och förstå dig bättre på dig själv. Och andra.

Full fart på shoppandet till arbetsplatsbiblioteken hos Micke Evhammar.

Böckerna och verkligheten

Kultur. Transportarbetarens krönikör David Ericsson var på plats när årets upplaga av seminariet Boken på arbetsplatsen hölls ute på Runö folkhögskola.

Björnfamilj

Kickstart för Mutant-bok

Kultur. En halv miljon kronor efter en månads insamling till en bok om ett spel. Så kan det funka i dag. Entusiaster kan själva vara med och finansiera kultur, redan innan den har skapats.

Granskning
Bringbilar på parkering

Hur stoppar vi lönedumpningen ?

Åkeri. Överallt där det är gratis att parkera en dragbil ser du dem. Låglönehjonen som håller Sverige i gång. Som ser till att företag som Ikea får ut sitt gods så billigt som möjligt. – Lönedumpningen blir bara värre och värre, säger Transports lokalombudsman Tommy Jonsson.

utländsk dragbil

”Sverige är sämsta landet i Europa…”

Åkeri. Andrius är lastbilschaufför från Litauen. Han har på nära håll sett hur utländska förare behandlas av svenska arbetsgivare. – Sverige är det sämsta landet i Europa! Det saknas rastplatser och ingen gör något åt lönedumpningen.

Ikeakampanj 2017

Ikea skyller på otydliga regler

Åkeri. Bring Trucking hävdar att åkeriets chaufförer inte kör någon inrikestrafik i Sverige och företaget tänker heller inte skriva kollektivavtal med Transport. Brings storkund, Ikea, säger sig välkomna fackets anmälningar.

Tomas Eneroth

Regeringen föreslår utökat beställaransvar

Åkeri. – Lönedumpningen gör mig förbannad. Det var en av de första frågorna den här regeringen tog tag i, genom att införa möjligheter till klampning av lastbilar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Läsande kille på Stadsbiblioteket.

Ord läker och helar

Kultur. Släng lyckopillren och läs en bok! Nej, riktigt så funkar inte biblioterapi. Men läsning och samtal om texter kan komplettera annan behandling, få dig att må bra och förstå dig bättre på dig själv. Och andra.

Snabbkoll: Påverka

7 sätt att göra sig hörd

Snabbkoll. Trött på oschyst konkurrens? Är förskolan som ett skämt? Har det gått för långt när strejkrätten ska utredas? Självklart ska du rösta på det parti som du tror gör rätt. Men det finns fler sätt att påverka!

Special: Arbetstider
Illustration schemaläggning

Kampen om schemat

Schemaläggning. Hjulen ska rulla dygnet om och arbetsgivarnas krav på flexibilitet ökar. Samtidigt vill allt fler transportare ha större inflytande över sin arbetstid – och mer ledig tid – framför högre lön.

Klubbstyrelsen på Postnord TPL i Ljungby

Det ljusnar i Ljungby

Postnord TPL. Transportklubben på Postnord TPL:s terminal i Ljungby har stretat på i motvind i många år, men nu går det åt rätt håll. Arbetstagarna har fått mer att säga till om när det gäller arbetstider. Fråga berörda vad de har för behov när ni lägger scheman, råder klubben arbetsgivarna.

Amanda Andersen

Lååånga måndagar värst

Arbetstider. Så här tycker Amanda Andersen och några av de andra terminalarbetarna på Postnord TPL i Ljungby om arbetstiderna.

Gruppbild DHL Freight i Jönköping

”Ledig tid mer värt än pengar”

DHL Freight. Fredagsmys med barnen? Glöm det, i så fall får vi ta semester! Nattjobbarna på DHL Freight i Jönköping har ledsnat på att arbeta fredag kväll till lördag morgon. De har försökt ta upp en förändring med chefen, men det är som att ”prata med en vägg”.