Close
"Just nu har vi en enorm möjlighet att sprida andra verklighetsbilder. Det är en politisk handling att publicera scener ur sitt liv för att skapa debatt", anser serietecknaren Lotta Sjöberg.
Close

”Hemma hos” – den ocensurerade sanningen…

Social succé. Serietecknaren Lotta Sjöberg fick nog av blänkande ytor i öde bostäder. Som motbild la hon upp bilder från trebarnsfamiljens kaos, och gensvaret blev enormt. Facebookgruppen Family living – the true story var född.

Gruppen har nu närmare 50 000 medlemmar.

– Röriga och stökiga hem är så skambelagt! Genom att dela verkliga bilder med varandra bidrar vi till att normalisera vardagen, säger Lotta Sjöberg.

Upprinnelsen var att hon började prenumerera på en inredningstidning.

– Jag ville hämta inspiration, men i stället blev jag så otroligt provocerad! Det gick inte att skilja på vad som var reportage och annonser.

Familjen hade nyligen flyttat till hus. Det var översvämning i källaren, luckor saknades i köket och plastpåsar rasade ut över golvet där de tre barnen sprang runt. Lotta Sjöberg hämtade sin kamera.

– Öppen planlösning, tyckte jag och plåtade på. Så la jag upp reportaget på Facebook, där människor jag inte kände började kommentera och ladda upp egna bilder. Vi skrattade så vi grät!

– Det finns så mycket humor i det osäljbara. För mig är min facebooksida den ultimata protesten mot dagens konsumtionssamhälle.

Våra hem har blivit en del av vår identitet, beskriver Lotta Sjöberg. Vi vill visa att vi är ordentliga och har kontroll. Ett smutsigt hem är ett tecken på dålig karaktär, att vi är lata. Ansvaret och domen för röran faller fortfarande, generellt, tyngst på kvinnan.

– Vi konkurrerar och dömer oss själva och varandra. Vad vi behöver är hjälp att acceptera läget och våga visa vår ofullkomlighet.

Vi träffas på Konstfack, där Lotta Sjöberg utbildade sig. Hennes glasögon svävar som vita fågelvingar över näsan och orden rinner snabbt. Maken är konstnär och hemma med hundvalpen, som annars tuggar i sig det mesta.

Lotta Sjöberg vill inte döma ut allt snickrande, pysslande och lust att göra det hemtrevligt. Men hon tycker att de kommersiella intressena tagit över. Alla tv-program vi matas med, om människor som får hjälp att pynta och fixa, styr vårt sätt att tänka och handla. Vi har blivit lydiga konsumenter, utan att vi ens är medvetna om det.

Som trebarnsmor känner jag att jag för en ständig kamp mot kaos, som hotar att ta över mitt hem. Och jag är alltid arg när jag städar. Lotta Sjöberg nickar instämmande:

– Jag har själv varit väldigt mycket argare, när barnen var mindre. Det fick inte ligga smutsiga tallrikar kvar på diskbänken på kvällen. Jag dammsög varje dag och tyckte det var jobbigt att bjuda hem folk.

– Facebookgruppen har hjälpt mig. Den är en oas av värme och kärlek. Jag har ökat min acceptansnivå, är inte lika noga och inte lika arg längre. En gång i veckan hjälps hela familjen åt att plocka upp alla sina grejer. Det funkar, även om barnen knorrar lite.

En del, framför allt kvinnor, reagerar mot din Facebook-sida med tillmälen som ”Fan, vad ni är äckliga!”. Varför blir de så arga?

– Det undrar jag också eftersom vi lever i en modern tid, men jag tror det är den moraliska aspekten. Det finns inga ursäkter för att inte hålla rent. Men om vi inte ägnar två timmar åt städning varje dag så kanske vi hinner umgås med våra barn i stället. Fast säger man så känner de som städar sig trampade på tårna.

I boken Orka torka: motståndsinspiration från facebookgruppen Family living – the true story samlade Lotta Sjöberg ihop 500 bilder från facebookgruppen, med allas godkännande. Den senaste, Det kan alltid bli värre, dryper av svart humor.

– Ja, den är jättemörk, om depression som jag själv brottas med. Boken var jätteläskig att skriva men jag är glad att jag gjorde det. Mörkret är mitt tema, det är väldigt roligt att utforska det väldigt svarta. Där finns så mycket humor.

– Allt det ljusa glada behöver man inte bearbeta, det är sig självt nog.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen. Foto: David Ericsson

Malmöavdelningen tog priset

Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kultur
Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.