Här stannar Sverige – för en framtid i lastbil

Till Göteborg kommer Transports ordförande och infrastrukturministern. I Stockholm samlar fackets kommunikatör namn för schysta transporter. Och i Skövde är Henrik Ohlsklint, 15 år, en av de samlande krafterna vid lördagens lastbilskortege.

Här stannar Sverige fortsätter att manifestera för schysta villkor på vägarna. Nu på lördag den 19 december kommer lastbilskaravaner att rulla längs vägarna på åtminstone 13 platser.

– Det handlar om min framtid, säger Henrik Ohlsklint.

Själv är han 15 år och räknar med att börja på transportgymnasium till hösten. Han har praktiserat på ett åkeri i Skövde och reagerat på oschyst konkurrens och orättvisa villkor på vägarna.

I Här stannar Sverige samlas åkare och chaufförer, fackliga och ickemedlemmar. I över ett år har de protesterat genom att stanna sina fordon på givna klockslag – plus genomföra några större protestkaravaner.

– Vi måste gå tillsammans i den här frågan om vi ska kunna bevara våra jobb i Sverige, säger Freddy Welle, aktiv i både Transport och Här stannar Sverige.

Han är ”jävligt stolt” över planerna för lördagens kortege i Göteborg:

– Vi har fått hit både Lasse och Anna och Ali, säger han om evenemanget vid Stigs center – då planen är att Transports ordförande Lars Lindgren, infrastrukturminister Anna Johansson och riksdagsledamoten Ali Esbati (V) ska uppträda.

Transport räknar med att samla namn till medborgarinitiativet Fair transport Europe, för att komma en bit närmare målet en miljon underskrifter från hela EU. I Stockholm är det Transports kommunikatör Frank Martin Engström som har med datorn för att samla underskrifter i samband med kortegen, som både utgår och återsamlas i Jordbro.

– Vi har 103 anmälda i dag, säger Conny Hård som arrangerar Stockholmskaravanen och är en av administratörerna i Facebookgruppen Här stannar Sverige.

– Jag tycker att politikerna har vaknat till, säger han som är chaufför. Grunden måste vara lika villkor på vägarna.

Korteger kommer att synas på många håll i landet: Gävle, Göteborg, Helsingborg, Karlstad, Linköping/Norrköping, Luleå, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala, Växjö, Visby, Örebro … är de som finns med på tidningen Proffs sammanställning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.

Hamnkonflikten lockade storpublik i Göteborg

Hamn. Fyra timmar av föredrag och akademisk debatt, men ändå syntes inget ljusning i den allt mer infekterade hamnkonflikten i Göteborg. – Det är svårlöst. Om Transport och LO skulle backa och öppna för flera avtal på samma arbetsplats, när skulle vi i så fall dra gränsen? sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.