Hamnarbetare beredda på strid

Skönt att Transport visar handlingskraft, är en reaktion ute i hamnar som tagits ut i blockad och punktstrejker. Arbetsgivarna kommenterar centralt att en lösning bör gå att få fram innan fackets varsel löses ut.

Före lunch i dag fick Transports hamnarbetare ett sms. Konfliktvarsel var lagt. Om inte arbetsgivarna i Sveriges Hamnar går med på vissa krav blir det blockad mot övertid, mertid, nyanställning och inhyrning i alla hamnar om en dryg vecka. Punktstrejker i sex hamnar ingår också i varslet.

– Spontant kände jag att det var skönt att facket sätter ner foten, säger Jimmy Gärling, hamnarbetare i Västerås, en av de hamnar som tagits ut för total arbetsnedläggelse.

Han berättar att de kollegor han har stött på hittills säger samma sak.

– Det kan tyckas futtigt för en som inte är insatt om blixtarna får jobba och får betalt för tre eller fyra timmar, säger Jimmy Gärling. Men det handlar om arbetslösa som måste få sina timmar för att försörja sig. Det är en stor sak för oss.

Och stridsberedskapen i Västerås?

– Svårt att säga. Men nog ställer gubbarna upp när det kommer till kritan.

I Sundsvall satt hamnens klubbordförande i en lokal förhandling när varselbeskedet kom.

– Jag blev lite förvånad, säger Richard Emanuelsson. Jag trodde att förbundet skulle ta ut större hamnar än vår. Men jag hoppas att stridsberedskapen är god, även om jag inte vet hur de som är med i Hamnarbetarförbundet reagerar.

Själv tycker han att Transports varsel är bra:

– Vi måste värna om våra jobb. Och då ska arbetsgivarna inte kunna plocka in kreti och pleti som gör stuveriarbetarnas uppgifter.

I Södertälje hamn kommer blockaderna att träda in lördag den 28 maj, om ingen uppgörelse blir klar innan dess. Däremot är hamnen inte uttagen i de två varslade punktstrejkerna.

– Det blir bra med blockad, säger Jan-Åke Johansson när vi når honom i en hamnkran. Jag tycker att vi ska slåss för förändringar i kollektivavtalet.

Hos Transports centrala motpart, Sveriges Hamnar, kommenterar vd:n Joakim Ärlund:

– Vi tycker att frågan om anställningstryggheten och blixtarnas villkor egentligen skulle lösas vid förhandlingsbordet. Att varsla om stridsåtgärder är att gå väldigt långt.

Han tror att parterna ska komma överens innan blockad och punktstrejker bryter ut.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Amazon Spanien

Nätgiganten tar sikte på Sverige

Lager/distribution. Världens största näthandel ser ut att etablera sig i Sverige. Amazon är känt för sin antifackliga hållning och förmåga att på kort tid dominera marknader.

Tidningsbuntar och lådor med post

Inga brev för småländska tidningsbud

Tidningsbud. I Småland slutar tidningsbuden att dela ut post på sina rundor. Hall Media avslutar samarbetet med Bring. Tidningsprenumeranterna klagade och brevleveranserna var inte särskilt lönsamma.

Sista tidningen

Tidningsbud. Valborgsmässoafton är sista arbetsdagen för tidningsbuden. Örnsköldsviks Allehanda ska i stället delas ut med post.

Fackligt uppsökeri gav respons i Jönköping

Facket. Fallgropar där barn ramlat ner. Strul med semestern. Och mängder av visstider på macken. Det är några av vittnesmålen som kommer fram när Johanna Lans och Thomas Karlsson sticker ut på uppsökeri i Jönköping.

Protester mot EU-förslag om körtider

Buss/åkeri. Busspassagerare runt om i landet möttes i dag av budskapet att förarnas arbetstidsregler är på väg att försämras. Tillsammans med transportfack i Europa protesterar Kommunal mot förslaget på ändrade kör- och vilotidsregler.

Så används din fackavgift

Så används din fackavgift

Facket. Löner och sociala avgifter är Transports största utgiftspost. Nästan halva din medlemsavgift går till personalen.

Man klämdes ihjäl av lastbil

Arbetsmiljö. En man klämdes i går mellan en lastbil och en lastbrygga, så illa att han senare dog. Han hade kommit med en leverans till Mineralgatan i Helsingborg.

Eneroth besöker Avestaåkeri – utlovar höjd bruttovikt

Elväg. Under torsdagen besökte infrastrukturminister Tomas Eneroth Ernst express, åkeriet som är med i försöket med elektrifierad landsväg utanför Sandviken. Eneroth tror på elväg som en framtidslösning. Han utlovade också höjd bruttovikt för treaxliga lastbilar. Från 26 till 28 ton.

Alla får gas-varnare efter dödsolycka i hamnen

Hamn. Efter dödsolyckan i Oxelösund ska de anställda ha en egen gas-varnare i bröstfickan. Arbetsgivaren mäter luften och riskbedömer innan någon går ner i en lucka. Sedan kan var och en av hamnarbetarna ändå få en varning om det finns livsfarlig koloxid på platsen.

Marita Ulvskog

Ulvskog tar över transportfrågorna

EU. S-politikern Marita Ulvskog tar över platsen i EU:s transportutskott, efter bortgångne partikamraten Jens Nilsson. – Jens och jag hade ett nära samarbete. Jag ska fullfölja hans arbete och det allra viktigaste är att få bort den sociala dumpningen i transportsektorn.

Transport förlorade komplicerad semestertvist i AD

Miljöarbete. Ragn-Sells hade inte gjort för stora löneavdrag när deras miljöarbetare hade semester, enligt en dom i Arbetsdomstolen. – Vi anser fortfarande att det är anmärkningsvärt att man kan förlora pengar på när man har semester om man inte planerar rätt, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport.

Nyfikna förskolebarn vid den elektriska sopbilen.

Färre avgasmoln – men fler orosmoln?

Miljöarbetare. En sopbil svänger runt på gatorna i Göteborg – helt ljudlöst. Enligt Volvo är det första gången en global lastbilstillverkare levererar ett helt eldrivet fordon. I dag visades den upp för medier och nyfikna göteborgare.

Debatt mellan Hamnarbetarförbundet och Transport

Gemensam fiende kan få hamnfacken att prata ihop sig

Hamn. Hotet om begränsningar av strejkrätten får de två hamnfacken att prata samarbete – eller till och med samgående. En debatt mellan fackens ordföranden i Malmö handlar mest om hur olika arbetssätt skulle kunna jämkas ihop.