Halvtidsjobb i 14 år räckte inte för a-kassa

I våras fick flygmekaniker Kurt Eriksson sparken efter 36 år på SAS. Sedan kom nästa kalldusch. Kurt hade bara jobbat halvtid, nattskift med rejäl arbetstidsförkortning. Timmarna räcker inte för att få a-kassa. För att få ersättning krävs minst 18,5 jobbtimmar per vecka, i snitt.

– År efter år betalade jag avgiften till kassan, trots att jag inte är berättigad till någon ersättning alls. Det känns för jävligt, säger Kurt.

Kurt Eriksson slår igen bakdörrarna på skåpbilen. I skuffen ligger en bastant bergborr. Den har han precis hyrt för att resa flaggstången han fick i 60-årspresent.

– Det var inte så här jag tänkt mig de sista åren i yrkeslivet. Just nu lever jag på sparade pengar. Men sedan då? undrar han.

Redan 1979 blev Kurt anställd av SAS på Arlanda. Till en början som traktorförare, men efter några år utbildade han sig till flygmekaniker.

Jobbet rullade på rullade på fram till september 2001. Kurt Eriksson var bara 46 år när han fick en stroke. Efter ett halvår var han tillbaka, fast bara på halvtid. Övrig tid, 50 procent, blev det sjukersättning.

Våren 2015 kom en ny smäll. Den krisdrabbade flygjätten SAS meddelade att nästan alla mekaniker, omkring 60 personer, skulle bort. Kurt säger:

– Med tanke på min långa anställningstid var jag rätt säker på att få vara kvar. Men under en period var jag utlånad till Scanair. De åren räknades bort och då var det kört.

Kurt kände sig ändå ganska lugn. Han hade ju varit med i facket och a-kassan hela tiden. Efter ett par månaders väntan kom så brevet från Transports kassa.

– Jag läste och trodde inte mina ögon. Det stod att jag inte är berättigad till ersättning. Jag blev alldeles matt, hade aldrig funderat över vilka regler som gäller. Trodde ju att det fanns en trygghet när man pröjsat avgift i 36 år.

Bestämmelserna som fällde Kurt Eriksson kallas arbetsvillkor och är desamma för alla a-kassor. Huvudregeln säger att den som söker arbetslöshetsersättning måste ha:
• varit med i a-kassan i minst tolv månader.

• under de senaste tolv månaderna ha arbetat minst sex månader, med minst 80 timmar per månad.

Kurt Eriksson är besviken. 80 timmar per månad innebär i praktiken 18,5 timmar per vecka. I snitt.

För Kurt fattades någon eller några få timmar varje månad. Orsaken är flygplansunderhållet som till största delen sker på natten. Tekniker och mekaniker har sedan länge förhandlat fram kortare arbetstid. 32 timmar motsvarade normal heltid, 40 timmar. Halvtid blir bara 16 timmar, inte 18,5 som i arbetsvillkoret.

– Tänk om jag känt till a-kassans regler. Då hade jag kunnat snacka med SAS och försäkringskassan och gått upp lite i arbetstid. Nu står jag helt utan inkomst.

– Visst, jag söker jobb, men vem anställer en 60-åring som till hälften är sjukpensionär. Det som återstår är socialbidrag, men då måste jag sälja allt först. Huset. Husbilen.

Kurt har överklagat a-kassan beslut och fått ett nytt avslag. Han tycker att kassan som numera är en myndighet borde likställa heltidsjobb, 32 timmar natt, med vanliga heltidsjobb på 40 timmar.

Carin Florell är föreståndare för Transports a-kassa. Hon är frustrerad:

– Det är fruktansvärt att en medlem drabbas på det här sättet. Vi har vridit och vänt på ärendet, men som vi tolkar reglerna har vi inga möjligheter att bevilja ersättning.

– Man måste arbeta 80 timmar i månaden, i sex månader, för att få ihop ett arbetsvillkor. Fast jag hoppas ändå att medlemmen överklagar till förvaltningsrätten. I bästa fall kommer domstolen fram till en annan slutsats.

Carin Florell påminner om att för ett antal år sedan krävdes jobb för att arbetstagare över huvud taget skulle få medlemskap i a-kassorna. 17 timmar per vecka var ribban.

– Nu finns inget sådant krav alls. Det gör att vi säkert har ett antal personer i vår a-kassa som betalar avgift, utan att vara kvalificerade för ersättning.

Finns det något parallellfall till Kurt Eriksson? Någon som med en liknande bakgrund lyckats vinna en process i domstol?

– Nej, inte som jag känner till, säger Charlotte Hasselgren, biträdande försäkringschef på Arbetslöshetskassornas samorganisation. Vi hade ett ärende där det fattades 28 minuter upp till 80-timmarskravet. Domstolen avslog.

– Fram till 2007 var kravet lägre, 70 timmar per månad. När reglerna skärptes protesterade både LO och TCO. Man ansåg att fler deltidsanställda skulle hamna utanför försäkringen. Men ändringen drevs igenom ändå.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Tio lastbilar fick körförbud

Åkeri. Under en intensiv vecka kontrollerade polisen 1 200 lastbilar. Tio fordon fick omedelbart körförbud. 25 chaufförer fick inte köra vidare av andra skäl.

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.