Hallå där!

Tatiana Butovitsch Temm, som tillsammans med kompanjonen Camilla Palmertz gör en undersökning för Volvo och Vinnova om hur en lastbil kan utformas så den passar ännu bättre för kvinnor.

Hur går uppdraget till?

– Vi hade en workshop på Volvo i går för att samla den kunskap som redan finns. Vi har lagt ut frågor på en Facebookgrupp för kvinnliga chaufförer och vi kommer att fråga många fler i olika sammanhang. Till exempel måste vi också få tag på kvinnor som har valt bort förarjobbet för att ta reda på vad som fick dem att inte börja köra lastbil trots att de kanske har utbildat sig till chaufför.

– Vi har ett år på oss att ta reda på vad som krävs för att Volvo Lastvagnars kunder ska börja rekrytera förare från hela befolkningen. Det handlar om förarmiljön, interiören i hytten, hur man kommer åt att serva hela fordonet och om det finns några nya tjänster runt omkring körandet som behövs.

Några resultat redan?

– Hittills har vi fått många kommentarer om ergonomin. Den som är kort behöver kunna kombinera stolen-ratten-pedalerna annorlunda, och eftersom kvinnor är byggda på ett annat sätt går det inte bara att krympa den förarmiljö som är uppbyggd för män.

– Den dag vi skickade in våra frågor till FB-gruppen Queen of the road var det soligt, och det gjorde att nästan alla klagade på solskydden. Är man kort så funkar de inte alls.

Är detta den naturliga fortsättningen på ditt jobb med Volvos konceptbil YCC, den som kallas tjejbilen?

– Javisst, Camilla och jag startade vårt företag Ampersand eftersom vi lärde oss så mycket av det jobbet. Nu tittar vi på vad olika branscher behöver göra för att hitta en annan kundgrupp än den de redan har. Några exempel är båttillverkning, Stockholms tunnelbana och ridskolor …

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Peter Lövkvist

”Det handlar om hederlig gammal solidaritet”

Åtta frågor. En gång var han hamnarbetare i Gävle. De senaste sju åren har det i stället handlat om fackligt samarbete i Norden. Så här tänker Peter Lövkvist – ny internationell chef på Transport.

Per-Olov "Turken" Lundin i lastbilshytten.

”Varför ska jag sluta jobba?”

Mötet. Han gick till sjöss som 16-åring och har hunnit avverka tio transportyrken. Vid fyllda 69 år kör han fortfarande lastbil.

Arne Reldin

… psykolog i Gagnef, fick oväntat besök på tisdagskvällen. Han bor granne med Sveriges enda flottbro. Eller före detta flottbro snarare.

Hallå där!

Peter Andersson

… fackligt-politiskt ansvarig på Transports avdelning 6, som har raggat riktigt tunga namn till ett event i Karlstad.

Sofie

En vägdrottning på nätet

Månadens medlem. Först kommer familjen och lastbilarna – sedan är det Queen of the road som gäller. Vissa dagar ägnar Sofie Dahlström många timmar åt sitt stora intresse: Facebookgruppen som bara kvinnor får gå med i.

Adhd på jobbet
Pauli Brunila

”Adhd är en del av mig”

Mötet. Pauli Brunila är stuveriarbetare och huvudskyddsombud i Gävle hamn. I vuxen ålder fick han diagnosen adhd, ett funktionshinder som nyligen kostade honom en skriftlig varning.

Adhd

Så kan adhd funka på jobbet

Experten. Dagens arbetsgivare har dålig kunskap om adhd och liknade diagnoser. – Här har både fack och arbetsgivarorganisationerna en viktig uppgift att fylla, säger Maria Petersson på riksförbundet Attention.

Hallå där!

Soffan Leben

… som för fjärde säsongen skyddar och varnar trafikanterna när det är hinder på vägen i tv-programmet Vägens hjältar. Och på så sätt får Stockholmstrafiken att flyta bättre.

Hallå där!
Tjejdag om flykteknik för gymnasiesökande

Caisa Alriksson

... gymnasieelev i Ronneby, som tycker att fler tjejer ska satsa på flygteknik.

Åke Törnqvist

Träning och tajming är A och O

Månadens medlem. Vem som helst kan slå en strike. Men det gäller att kunna göra en till, och en till. För att bli en riktigt bra bowlare krävs träning och tajming, säger Åke Törnqvist. Själv har han hållit på sedan 1974.

I pappas fotspår
Familjen Gärdén

Truckerfamiljen

Mötet. Tre döttrar och en son kör lastbil. Tungbilsföraren och bärgaren Janne Gärdén är själv förundrad. Han har inte försökt påverka sina barn, men det var ju det där med brödbilen…

Alexander och Stellan Skarsgård

Söner ärver pappas jobb

Yrkesval. Det är vanligt att söner väljer ungefär samma yrken som sina fäder. Men mindre vanligt att döttrarna går i föräldrarnas fotspår, konstaterar professor Robert Eriksson vid Stockholms universitet.

Peter Lövkvist

”Det handlar om hederlig gammal solidaritet”

Åtta frågor. En gång var han hamnarbetare i Gävle. De senaste sju åren har det i stället handlat om fackligt samarbete i Norden. Så här tänker Peter Lövkvist – ny internationell chef på Transport.

Hallå där!
Judomatch

Kristiina Pekkola

... ordförande i Svenska Judoförbundet som startar ett treårigt samarbete med Afa Försäkringar för att minska fallolyckorna på jobben.

Hallå där!

Wilfred Mandhla

... som besöker Transports förbundskontor i Stockholm denna vecka.