Hallå där!

Tatiana Butovitsch Temm, som tillsammans med kompanjonen Camilla Palmertz gör en undersökning för Volvo och Vinnova om hur en lastbil kan utformas så den passar ännu bättre för kvinnor.

Hur går uppdraget till?

– Vi hade en workshop på Volvo i går för att samla den kunskap som redan finns. Vi har lagt ut frågor på en Facebookgrupp för kvinnliga chaufförer och vi kommer att fråga många fler i olika sammanhang. Till exempel måste vi också få tag på kvinnor som har valt bort förarjobbet för att ta reda på vad som fick dem att inte börja köra lastbil trots att de kanske har utbildat sig till chaufför.

– Vi har ett år på oss att ta reda på vad som krävs för att Volvo Lastvagnars kunder ska börja rekrytera förare från hela befolkningen. Det handlar om förarmiljön, interiören i hytten, hur man kommer åt att serva hela fordonet och om det finns några nya tjänster runt omkring körandet som behövs.

Några resultat redan?

– Hittills har vi fått många kommentarer om ergonomin. Den som är kort behöver kunna kombinera stolen-ratten-pedalerna annorlunda, och eftersom kvinnor är byggda på ett annat sätt går det inte bara att krympa den förarmiljö som är uppbyggd för män.

– Den dag vi skickade in våra frågor till FB-gruppen Queen of the road var det soligt, och det gjorde att nästan alla klagade på solskydden. Är man kort så funkar de inte alls.

Är detta den naturliga fortsättningen på ditt jobb med Volvos konceptbil YCC, den som kallas tjejbilen?

– Javisst, Camilla och jag startade vårt företag Ampersand eftersom vi lärde oss så mycket av det jobbet. Nu tittar vi på vad olika branscher behöver göra för att hitta en annan kundgrupp än den de redan har. Några exempel är båttillverkning, Stockholms tunnelbana och ridskolor …

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Per-Olov "Turken" Lundin i lastbilshytten.

”Varför ska jag sluta jobba?”

Mötet. Han gick till sjöss som 16-åring och har hunnit avverka tio transportyrken. Vid fyllda 69 år kör han fortfarande lastbil.

Arne Reldin

… psykolog i Gagnef, fick oväntat besök på tisdagskvällen. Han bor granne med Sveriges enda flottbro. Eller före detta flottbro snarare.

Magnus Westlander

… som är en av personerna bakom Demenscentrums nya utbildning om demens. Webbkursen riktar sig direkt till ordningsvakter och poliser.

Niclas Angrell

Niclas släpper loss skaparglädjen

Månadens medlem. Ett sätt att koppla bort tankarna. Och samtidigt skapa efter eget huvud. För chauffören Niclas Angrell har svetsen och hästskorna blivit bästa terapin.

Hallå där!
Sofie Rehnström

Sofie Rehnström

… LO-jurist som skrivit ett kritiskt svar till ett lagförslag om företagshemligheter.

Hallå där!
Kristoffer Blekkerud Joakim Hogren

Kristoffer Blekkerud

… ordningsvakt i Karlstad som tillsammans med kollegan Joakim Hogen (till höger) agerade snabbt och rådigt, men förgäves, när en äldre man föll ihop på gågatan i stan.

Hallå där!
Caroline Ekblom

Caroline Ekblom

… ekonomi- och hr-chef på AA Logistik i Västerås, som har fått Prevents stipendium för sina insatser inom arbetsmiljö. Hennes vision är att arbetsmiljön inte bara ska vara bra – utan bäst.

Jessica Karlsson med hundarna Foxy och Basse

Bästa jobbarkompisarna har fyra ben och svans

Månadens medlem. Foxy och Basse tillhör familjen. Samtidigt är de hennes bästa arbetskamrater. Väktaren Jessica Karlsson är hundförare och jobbar nätter i industriområden, parkeringsgarage och källare.

Turken i lastbilshytten

”Varför ska jag sluta jobba?”

Mötet. Han gick till sjöss som 16-åring och har hunnit avverka tio transportyrken. Vid fyllda 69 år kör han fortfarande lastbil.

Hallå där!

Martin Fransén

... ordförande i Förbundet Arbetarsolidaritet som ger sitt årliga pris Arbetare till arbetare till Stockholms sopgubbar.

Hallå där!
Göran Hallqvist

Göran Hallqvist

… som kanske räddade 50 personers liv när bussen han åkte med var nära att krascha in i en tankbil. Själv var han på väg hem till Gävle efter en kryssning till Åland.

Hallå där!
Gabriel Collin

Gabriel Collin

… som i våras tog studenten på årets transportskola, Vretagymnasiet i Östergötland.

Ellinor Grafström och hundarna Ella och Åke.

”Jag blev otroligt manipulerad”

Mötet. Chaufförsjobbet på Wermdö flistransporter blev inte som Ellinor Grafström tänkt sig. Motvilligt drogs hon in i en härva av obetalda räkningar, skatteskulder, lögner och löften som aldrig infriades.

Lastbilssystrar

Lastbilssystrar

Månadens medlem. Ann-Louise och Marie-Louise. Madsen och Karlsson. Systrar på samma åkeri, med äkta män på samma åkeri. Och flera barn som blivit lastbilsförare. Vad månde bli av de snart nio barnbarnen …