Hallå där!

Ligger de bruna matavfallspåsarna kvar i soptunnan? När temperaturen kryper en bra bit under noll kan kompostpåsarna frysa fast och bli kvar i kärlet. Enligt Britta Moutakis, rådgivare på branschorganisationen Avfall Sverige, är problemet som störst när temperaturerna pendlar.

Hur påverkar fastfrusna påsar sopgubbarna?

– Det är inget jättestort problem för dem. Har man bak- eller sidlastare lyfter man aldrig kärlet. Där finns också en skakfunktion som ska kunna skaka ut soporna. Och har man baklastare finns det en slags bom att banka till kärlet med när det vänts upp och ner.

Hur vanligt är det att kompostpåsarna fryser fast?

– Det är värst när temperaturen växlar och soporna fryser och smälter om vartannat. Problemet är inte lika stort när det alltid är kallt.

Vad kan man själv göra för att förhindra fastfrysning?

– Det är bäst att höra med sin kommun vad de rekommenderar. Ibland kan man lägga lite tidningspapper i påsen, men i andra kommuner kanske det inte är lämpligt.

Är det okej att lägga tidningar i soptunnan som isolering?

– Vissa kommuner rekommenderar att man lägger en tidning eller matavfallspåse i botten på kärlet för att det inte ska fastna. Men även det ska man nog kolla med sin kommun för det handlar om vad biogasanläggningen eller kompostanläggningen dit matavfallet går tål. Vi har 204 kommuner som samlar in matavfall och det är verkligen jättestor skillnad på hur man gör. Så tipset är att vända sig till sin kommun.

Kan man inte skapa sopkärl som funkar utan knep? Typ räfflade eller med någon konstruktion som gör att innehållet inte fryser fast?

– Det är klart, man kan alltid jobba fram bättre kärl. Avfall Sverige känner till kommuner som har olika tekniklösningar, till exempel kärl där man har en liten hylla för påsarna.

Varför inte bara använda sådana då?

– Olika tekniklösningar passar olika kommuner. Man upphandlar den typen av kärl som man anser kommer passa sin kommun bäst.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Per-Olov "Turken" Lundin i lastbilshytten.

”Varför ska jag sluta jobba?”

Mötet. Han gick till sjöss som 16-åring och har hunnit avverka tio transportyrken. Vid fyllda 69 år kör han fortfarande lastbil.

Arne Reldin

… psykolog i Gagnef, fick oväntat besök på tisdagskvällen. Han bor granne med Sveriges enda flottbro. Eller före detta flottbro snarare.

Magnus Westlander

… som är en av personerna bakom Demenscentrums nya utbildning om demens. Webbkursen riktar sig direkt till ordningsvakter och poliser.

Niclas Angrell

Niclas släpper loss skaparglädjen

Månadens medlem. Ett sätt att koppla bort tankarna. Och samtidigt skapa efter eget huvud. För chauffören Niclas Angrell har svetsen och hästskorna blivit bästa terapin.

Hallå där!
Sofie Rehnström

Sofie Rehnström

… LO-jurist som skrivit ett kritiskt svar till ett lagförslag om företagshemligheter.

Hallå där!
Kristoffer Blekkerud Joakim Hogren

Kristoffer Blekkerud

… ordningsvakt i Karlstad som tillsammans med kollegan Joakim Hogen (till höger) agerade snabbt och rådigt, men förgäves, när en äldre man föll ihop på gågatan i stan.

Hallå där!
Caroline Ekblom

Caroline Ekblom

… ekonomi- och hr-chef på AA Logistik i Västerås, som har fått Prevents stipendium för sina insatser inom arbetsmiljö. Hennes vision är att arbetsmiljön inte bara ska vara bra – utan bäst.

Jessica Karlsson med hundarna Foxy och Basse

Bästa jobbarkompisarna har fyra ben och svans

Månadens medlem. Foxy och Basse tillhör familjen. Samtidigt är de hennes bästa arbetskamrater. Väktaren Jessica Karlsson är hundförare och jobbar nätter i industriområden, parkeringsgarage och källare.

Turken i lastbilshytten

”Varför ska jag sluta jobba?”

Mötet. Han gick till sjöss som 16-åring och har hunnit avverka tio transportyrken. Vid fyllda 69 år kör han fortfarande lastbil.

Hallå där!

Martin Fransén

... ordförande i Förbundet Arbetarsolidaritet som ger sitt årliga pris Arbetare till arbetare till Stockholms sopgubbar.

Hallå där!
Göran Hallqvist

Göran Hallqvist

… som kanske räddade 50 personers liv när bussen han åkte med var nära att krascha in i en tankbil. Själv var han på väg hem till Gävle efter en kryssning till Åland.

Hallå där!
Gabriel Collin

Gabriel Collin

… som i våras tog studenten på årets transportskola, Vretagymnasiet i Östergötland.

Ellinor Grafström och hundarna Ella och Åke.

”Jag blev otroligt manipulerad”

Mötet. Chaufförsjobbet på Wermdö flistransporter blev inte som Ellinor Grafström tänkt sig. Motvilligt drogs hon in i en härva av obetalda räkningar, skatteskulder, lögner och löften som aldrig infriades.

Lastbilssystrar

Lastbilssystrar

Månadens medlem. Ann-Louise och Marie-Louise. Madsen och Karlsson. Systrar på samma åkeri, med äkta män på samma åkeri. Och flera barn som blivit lastbilsförare. Vad månde bli av de snart nio barnbarnen …