Stefan Blomberg är ordförande i Sveriges förening för arbets- och organisationspsykologer.
Close
Stefan Blomberg är ordförande i Sveriges förening för arbets- och organisationspsykologer. På fritiden gillar han att fotografera och spela gitarr i ett jazzband.
Close

Ge mobbade en egen ombudsman

Han vill ha en särskild mobbningsombudsman med rätt att dra kränkande arbetsgivare inför rätta. Möjligheten till en oberoende prövning skulle vara bra för den psykiska hälsan, tror psykologen Stefan Blomberg.

Stefan Blomberg jobbar som psykolog på arbets- och miljömedicinska enheten på universitetssjukhuset i Linköping. Han skriver också på en avhandling om arbetsplatsmobbning. I februari kom hans bok Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder ut. I samband med det blev han kontaktad av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att diskutera förslaget om en särskild ombudsman.

1. Varför en mobbningsombudsman?

– Vi har ett systemfel i dag. Arbetsmiljöverket kan inte komma åt att granska mobbning ordentligt eftersom det inte ligger i deras uppdrag. Det kan till exempel titta på om det finns någon policy mot mobbning, men inte hur den tillämpas. Och facket har egentligen inga möjligheter alls. Det finns ingen chans att få sin sak prövad av en oberoende instans. Vi har ju en lång tradition av ombudsmannafunktioner i Sverige med en ganska god förebild i diskrimineringsombudsmannen (DO).

2. DO vinner ju långt ifrån alltid … 

– Tyvärr har DO inte rosat marknaden direkt. Man har haft svårt att få bra snurr på sin verksamhet. Jag tror inte det är lämpligt att mobbningsfrågorna tas om hand av DO. Det är bäst att inrätta en särskild mobbningsombudsman.

3. Vem får anmäla? 

– Man måste självklart kunna anmäla själv. Till DO är det facket som ska anmäla, vilket är helt barockt egentligen. För om facket självt är involverat så anmäler det ju inte.

4. Vem har tolkningsföreträdet när ord står mot ord? 

– När man utreder något så räcker varken den mobbades eller den mobbandes påståenden och upplevelser. Man måste titta på vad som faktiskt har hänt. Kan man belägga ett mönster över tid? De orden, den kritiken, den bedömningen som ingen annan fick, den omplaceringen, den löneutvecklingen som är jättekonstig … Kan vi också lägga in en maktskillnad där de som utsätter är fler, eller att det är en chef som använder maktövertag, ja då har vi rekvisiten för mobbning.

– Maktskillnaden är viktig eftersom det är den som skiljer konflikter från mobbning. Det är maktförhållandet som bryter ner människor så dramatiskt. Vad jag än gör så blir det värre, allting vänds emot mig. Folk som utsätts för det brukar beskriva det som att man förlorar sig själv fullständigt.

5. Hur ska man i ett sådant läge kunna lyfta luren och ringa mobbningsombudsmannen? 

– Har man brutits ner totalt så kanske man inte orkar det. Men många beskriver att de önskar att det fanns någon oberoende instans. Bara att veta att det finns ett nummer att ringa, att det finns en aktör som inte sitter i knät på någon och som har makt och resurser att väcka åtal och kräva skadestånd, skulle kunna ha en indirekt hälsoskyddande effekt på alla utsatta från dag ett.

6. Tror du facket välkomnar en ny ombudsman?

– Ja, så som jag har förstått det. Många fackliga tycker mobbningsärenden är jättesvåra. Att som skyddsombud framföra beskyllningar om mobbning till en chef som man ska arbeta med är jobbigt. Vissa fack företräder ju även cheferna. Det blir jätteknepigt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Maj-Britt Bernhsvege:
    10 augusti, 2017

    Absolut nödvändigt men den oberoende ombudsman. Det är direkt livsfarligt att mobbade skall lämnas ensamma med sina skador och med arbetsgivare som inte bara är i överläge utan också har ett intresse av att mörka sanningar och en fackförening som säger ord står mot ord. Hur skall en svårt skadad förvirrad deprimerad person som fått sin tillit krossad kunna hävda sin rätt om det inte finns en oberoende instans att vända sig till.

    Försöker den skadade själv med hjälp av sina sista krafter ordna upp situationen genom att fly och söka andra arbeten äger arbetsgivarna referenserna och den drabbade tvingas flytta lång bort för att få nytt arbete. Att flyttningar och fler arbetsbyten i detta läge stressar de skadade vilket kan få till följd att denne får sitt immunförsvar så skadat att det uppstår en massa fysiska sjukdomar och inte tål flera trauman utan återinsjuknar och därefter aldrig återkommer i arbete. Därefter kan de skadade av statens utredare få veta att de inte så sjuka att de omfattas av arbetsskadeförsäkringen bara för att de kunnat arbeta mellan sjukfallen. Eller att den psykiska tortyr de utsatts för ingår i de i LAF sk. undantagen Läkarintyg eller journalanteckningar beaktas inte och den skadade försätt ekonomisk och social vanmakt.
    Om det finns ett mobbningsombud som den skadade kan lita till och som hjälper att få rättigheterna tillgodosedda redan från början och som hindrar statens myndigheter från att konstruera falska utredningar blir rättssäkerheten bättre

Hallå där!

Weine Wiqvist

… som är vd på Avfall Sverige. Organisationen har satt målet 25 procent mindre restavfall och matavfall år 2025.

Johan Danielsson

LO vill skicka Danielsson till Bryssel

Politik. Johan Danielsson (S) är LO:s kandidat till nästa års val till EU-parlamentet. Högt på agendan står att jobba med att stoppa den osunda konkurrensen på vägarna.

Månadens medlem
Mikael Jändel

”Jag tror inte på överstatlighet”

Mot monarkin. Får vi presentera en äkta aktivist? Tidningsbudet Mikael Jändel delar ut flygblad på lokala marknader och stora torget i Borås. Han är för republik och mot EU.

Månadens klubb
Klubbstyrelsen på UPS Göteborg

Kulturkrock på UPS i Göteborg

UPS Göteborg. Här finns fackklubben som har rest sig igen – efter att ordföranden fick sparken. Styrelsen satsar på att bygga upp kunskap och engagemang hos medlemmarna.

Håkan Hellstrand, LO-ekonom

Vad händer när vinden vänder?

10 frågor. Hjälp! Spöket Lågkonjunktur är på gång, du hör det från allt fler håll. Vi bad ekonomen Håkan Hellstrand, ny på LO, att reda ut vad som händer.

Hallå där!

Anna Ryding

… förbundskassören som ingick i Transports delegation på världskongressen i Singapore.

Hallå där!
Plogbil i snöväder

Anna Arvidsson

… på VTI, som leder ett projekt för effektivare halkbekämpning.

Hallå där!

Jens Holm (V)

… som är ny ordförande i riksdagens trafikutskott.

Månadens medlem
Jonas Hansson

Hjärterum för lastbilar

Modellbygge. I lastbilsförare Jonas Hanssons hus i Kilafors finns inte mycket stjärterum. – De jäkla lastbilarna är överallt. Ibland känns det lite mycket. Men det är roligt att hålla på, som avkoppling efter jobbet.

Månadens klubb
DSV-klubben i Borås

Explosiv start för klubben på DSV

DSV Solutions i Borås. När en bemanningsanställd fick sluta tog det hus i helsike bland terminalarbetarna på DSV Solutions i Borås. Ett helt gäng stegade upp till chefen och röt: Så här kan ni inte göra!

Tora Nord

Inget jobb? Skyll dig själv!

7 frågor. Samhället har tagit ett steg tillbaka. Är du sjukskriven och utan jobb är det i hög grad ditt eget fel. Den slutsatsen drar forskaren Tora Nord i sin avhandling Arbete som rättighet eller skyldighet.

Hallå där!

Johan Granlund

… Mr ”Kurvdosering” som lämnar konsultandet och lobbyverksamheten om hur vägar bäst bör byggas. Johan Granlund blir produktionschef inom byggnadsmaterial.

Hallå där!
Några av cirka 50 Transportmedlemmar och familjemedlemmar som blev bjudna på Liseberg, för ett skadestånd som arbetsgivaren fått betala.

Magnus Kvilén

… styrelseledamot i Transportklubben på UPS i Göteborg, som bjöd alla medlemmar och deras familjer till Liseberg.

Månadens klubb
Halva klubbstyrelsen på Securitas i Närke: Sirke Karlsson, ordförande, och Mattias Hansson, ledamot. Saknas gör sekreteraren Oscar Rosén och suppleanten Daniel Erschler.

Securitasklubben kan räkna segrarna

Securitas i Närke. Samarbetet med facket och skyddsombuden var dåligt. Företaget missade gång på gång att informera. Det blev förhandling – och under hösten kommer alla anställda på Securitas i Närke att kompenseras med både en betald utbildningsdag och någon rolig aktivitet.

Månadens medlem
Roland Berglund

Roland är inte ute och cyklar när det gäller tvåhjulingar

Cyklar. Han är tidningsbud sedan 1971, och har rullat sin kärra på ungefär samma gångrunda i centrala Nyköping sedan dess. Med i Transport sedan 1972. Men nu efter sommaren blir det pension – från det jobbet i alla fall.