Stefan Blomberg är ordförande i Sveriges förening för arbets- och organisationspsykologer.
Close
Stefan Blomberg är ordförande i Sveriges förening för arbets- och organisationspsykologer. På fritiden gillar han att fotografera och spela gitarr i ett jazzband.
Close

Ge mobbade en egen ombudsman

Han vill ha en särskild mobbningsombudsman med rätt att dra kränkande arbetsgivare inför rätta. Möjligheten till en oberoende prövning skulle vara bra för den psykiska hälsan, tror psykologen Stefan Blomberg.

Stefan Blomberg jobbar som psykolog på arbets- och miljömedicinska enheten på universitetssjukhuset i Linköping. Han skriver också på en avhandling om arbetsplatsmobbning. I februari kom hans bok Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder ut. I samband med det blev han kontaktad av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att diskutera förslaget om en särskild ombudsman.

1. Varför en mobbningsombudsman?

– Vi har ett systemfel i dag. Arbetsmiljöverket kan inte komma åt att granska mobbning ordentligt eftersom det inte ligger i deras uppdrag. Det kan till exempel titta på om det finns någon policy mot mobbning, men inte hur den tillämpas. Och facket har egentligen inga möjligheter alls. Det finns ingen chans att få sin sak prövad av en oberoende instans. Vi har ju en lång tradition av ombudsmannafunktioner i Sverige med en ganska god förebild i diskrimineringsombudsmannen (DO).

2. DO vinner ju långt ifrån alltid … 

– Tyvärr har DO inte rosat marknaden direkt. Man har haft svårt att få bra snurr på sin verksamhet. Jag tror inte det är lämpligt att mobbningsfrågorna tas om hand av DO. Det är bäst att inrätta en särskild mobbningsombudsman.

3. Vem får anmäla? 

– Man måste självklart kunna anmäla själv. Till DO är det facket som ska anmäla, vilket är helt barockt egentligen. För om facket självt är involverat så anmäler det ju inte.

4. Vem har tolkningsföreträdet när ord står mot ord? 

– När man utreder något så räcker varken den mobbades eller den mobbandes påståenden och upplevelser. Man måste titta på vad som faktiskt har hänt. Kan man belägga ett mönster över tid? De orden, den kritiken, den bedömningen som ingen annan fick, den omplaceringen, den löneutvecklingen som är jättekonstig … Kan vi också lägga in en maktskillnad där de som utsätter är fler, eller att det är en chef som använder maktövertag, ja då har vi rekvisiten för mobbning.

– Maktskillnaden är viktig eftersom det är den som skiljer konflikter från mobbning. Det är maktförhållandet som bryter ner människor så dramatiskt. Vad jag än gör så blir det värre, allting vänds emot mig. Folk som utsätts för det brukar beskriva det som att man förlorar sig själv fullständigt.

5. Hur ska man i ett sådant läge kunna lyfta luren och ringa mobbningsombudsmannen? 

– Har man brutits ner totalt så kanske man inte orkar det. Men många beskriver att de önskar att det fanns någon oberoende instans. Bara att veta att det finns ett nummer att ringa, att det finns en aktör som inte sitter i knät på någon och som har makt och resurser att väcka åtal och kräva skadestånd, skulle kunna ha en indirekt hälsoskyddande effekt på alla utsatta från dag ett.

6. Tror du facket välkomnar en ny ombudsman?

– Ja, så som jag har förstått det. Många fackliga tycker mobbningsärenden är jättesvåra. Att som skyddsombud framföra beskyllningar om mobbning till en chef som man ska arbeta med är jobbigt. Vissa fack företräder ju även cheferna. Det blir jätteknepigt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Maj-Britt Bernhsvege:
    10 augusti, 2017

    Absolut nödvändigt men den oberoende ombudsman. Det är direkt livsfarligt att mobbade skall lämnas ensamma med sina skador och med arbetsgivare som inte bara är i överläge utan också har ett intresse av att mörka sanningar och en fackförening som säger ord står mot ord. Hur skall en svårt skadad förvirrad deprimerad person som fått sin tillit krossad kunna hävda sin rätt om det inte finns en oberoende instans att vända sig till.

    Försöker den skadade själv med hjälp av sina sista krafter ordna upp situationen genom att fly och söka andra arbeten äger arbetsgivarna referenserna och den drabbade tvingas flytta lång bort för att få nytt arbete. Att flyttningar och fler arbetsbyten i detta läge stressar de skadade vilket kan få till följd att denne får sitt immunförsvar så skadat att det uppstår en massa fysiska sjukdomar och inte tål flera trauman utan återinsjuknar och därefter aldrig återkommer i arbete. Därefter kan de skadade av statens utredare få veta att de inte så sjuka att de omfattas av arbetsskadeförsäkringen bara för att de kunnat arbeta mellan sjukfallen. Eller att den psykiska tortyr de utsatts för ingår i de i LAF sk. undantagen Läkarintyg eller journalanteckningar beaktas inte och den skadade försätt ekonomisk och social vanmakt.
    Om det finns ett mobbningsombud som den skadade kan lita till och som hjälper att få rättigheterna tillgodosedda redan från början och som hindrar statens myndigheter från att konstruera falska utredningar blir rättssäkerheten bättre

Månadens klubb
Avarnklubbens styrelse i Gävle

”Facket är inte någon annan”

Avarnklubben Gävle. – Just nu njuter vi nästan. Klubben startades ursprungligen för att vi hade jobbiga chefer. Nu har vi fått en bra platschef. En som faktiskt vill ha dialog och inte bara ser facket som en stoppkloss.

Månadens medlem
Sonja Chyle Kauko

Mångsysslare ställer ut

Debutant. Väktaren Sonja Chyle Kauko hittade tillbaka till måleriet på en kurs. I januari var hon med på sin första utställning – Runö Vintersalong.

Hallå där!

Bengt Holmer

… som fick både B- och C-körkortet indragna på grund av grön starr. Men sedan fick B-behörigheten tillbaka genom ett bidrag från Elin och Charleys Lindleys stiftelse vid Transport.

Hallå där!

Åsa Forsman

... Åsa Forsman, forskare som undersökt om lastbilschaufförer och bussförare som är inblandade i dödsolyckor var berusade vid tillfället.

5 tycker till
Karl-Petter Thorwaldsson, Tove Winiger, Tommy Wreeth, Li Jansson och Marita Ulvskog

Önskelista för 2019

Enkät. Klimatet och bostadsbyggandet. Trygghet på gatorna och oschyst konkurrens på vägarna. Se där några frågor som en kommande regering kommer att ta tag i om den här panelen får bestämma.

Månadens medlem
Katja Wide Johansen och Hasse Johansen

De raggar hjälp åt hemlösa

Hjälparbete. De tigger vinterjackor, tält och sovsäckar. De samlar pengar till julklappar, mat och fika. Hasse och Katja Wide Johansen har fått med sig raggare i hjälparbetet för hemlösa. Nu utmanar de åkare och chaufförer.

Månadens klubb
Klubbstyrelsen på NSR: Jann Thomasen, ordförande, Dennis Samuelsson, försäkringsinformatör, och Stefan Beardsall, skyddsombud. På bilden saknas Joel Hallkvist, sekreterare och mesta medlemsrekryteraren, samt Toiwo Henriksson, vice ordförande och huvudskyddsombud.

”Vi jobbar mycket med samverkan”

NSR-klubben Helsingborg. Ett mål är att alla i styrelsen ska få skyddsombudsutbildning. Sopgubbsklubben på NSR tror på kunskap och aktivitet. Och på att suga upp medlemmarnas åsikter, till exempel när förbundsledningen åker på dyra flygbiljetter till en kongress i Singapore.

Santiago Bautista

”Appen är min chef”

Mötet. Santiago Bautista försörjer sig med att cykla ut mat till hungriga kunder. Han för också en envis kamp mot sin arbetsgivare för att göra jobbet säkrare.

Hallå där!

Jessica Thorzén

… som utsetts till årets lastbilschaufför av den europeiska organisationen Kvinnor inom livemusiken.

Hallå där!

Roger Blom

... som är vd på åkeriet Ernsts Express i Avesta.

Månadens medlem
Sofia Sjunfors

Starkaste kvinnan i Dalsjöfors

Strongwoman. Blåmärken på över- och underarmar, lår, ja, lite varstans. Senaste tävlingen har satt tydliga spår på terminalarbetaren Sofia Sjunfors kropp. Men det får man räkna med om man siktar på att bli stark, säger hon. Riktigt stark.

Månadens klubb
Meddy Linond och Kassem Jaber har alltid nära till medlemmarna i flyg­mekaniker­klubben. Fast just här är det tillfälliga städaren Hossam Kango som kommer på trucken.

Snart premiär för prestationslöner

Nya löner. Prestationslöner är på väg in på det globala flygmekarföretaget i Arlandastad. Facket är med och jobbar fram lönemodellen som ska få folk att stanna kvar – och nya kunniga flygmekaniker att välja jobbet på ST Engineering Aerospace.

Hallå där!

Marcel Carlstedt

… som slutade som förbundsjurist på Transport förra sommaren, mellanlandade på Frösunda, och är nytillträdd förhandlingschef på Securitas.