Filmtittande
Close
Artikelförfattaren tvingade sin sambo att se Ingmar Bergmans Vargtimmen, i stället för favoritserien på streamingtjänsten HBO.
Close

Gamla rullar blir ettor och nollor

Kultur. Från Ingmar Bergman till Pelle Svanslös. Gamla analoga filmer blir tillgängliga igen när de blir digitala. Det finns omkring 9 000 filmer bevarade i Svenska Filminstitutets arkiv. Sedan några år tillbaka får ett 100-tal av dem nytt liv varje år.

Digital teknik gör att biografer kan visa allt från direktsänd opera till att göra en enstaka visning av Pelle Svanslös från 1981, eller Fucking Åmål från 1998, eller kanske en experimentell film som nästan ingen hört talas om. För den som har svårt att ta sig till en biograf har det blivit lättare än någonsin att leta upp klassiker med perfekt bildkvalitet och se dem hemma i tv-soffan.

En onsdagskväll i september nattade jag barnen och startade SVT Play på min smarta tv. Där går det just nu att se Bergmans enda skräckfilm Vargtimmen.

Lova Hagerfors
Lova Hagerfors. Foto: Mia Carlsson

Före filmen visas en vit text på svart platta som berättar att den är restaurerad från en 35-millimetersfilm av Svenska Filminstitutet. Tidigare samma vecka ringde jag till just Filminstitutet och Lova Hagerfors som är chef för Tillgängligt filmarv.

– I mitten av 2000-talet förändrades filmbranschen väldigt snabbt. Från att ha varit analog i hundra år blev den digital. Biograferna skaffade digitala projektorer och slängde ut de gamla. Samtidigt var alla filmer i vårt arkiv på 35-millimetersfilm.

Då frågade sig arkivarierna vad som skulle göras med alla gamla filmer. De låg i frysen och kunde må gott där i flera hundra år, men en del av Filminstitutets uppdrag är att ge allmänheten tillgång till de gamla filmerna. En digitalisering påbörjades.

– Om man ska göra det i hög kvalitet som håller för biograf men också håller för framtidens teknik, då måste det göras ordentligt och högupplöst. Det tar tid och är kostsamt, säger Lova Hagerfors.

Staten gav Svenska Filminstitutet ett anslag som räckte i fem år. Under den tiden kunde cirka 500 av ungefär 9 000 filmer i arkivet digitaliseras. Filminstitutet har numera fått ett permanent anslag för att fortsätta restaureringen av gamla filmer.

En digital film skickas till bion via nätet. En analog film behöver postas. På grund av rädsla för att filmerna skulle skadas höll Filminstitutet hårt i rullarna, och därför var de inte särskilt tillgängliga. Från att mest ha jobbat med att dela ut filmstöd och att bevara det gamla har Filminstitutet nu egen digital distribution av film.

Vilka filmer vill folk se då? I år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år, därför är hans filmer de populäraste av dem som distribueras av Filminstitutets just nu. Men tittar man bakåt är barnfilmer väldigt poppis. Inte minst Pelle Svanslös som legat på topplistan under flera år.

– Det görs inte lika mycket bra film till barn som till vuxna. I Sverige har vi en fin tradition av barnfilm, det finns många filmer i arkivet. Har man historien tillgänglig finns det mer till barnen. Många vuxna tror att det ska vara tråkigt och konstigt, men barn är rätt öppna om man först presenterar vad de ska få se.

Och hur var Bergman-filmen då? Skådisgiganterna Max von Sydow och Liv Ullman var bra. Filmen spelades in 1968 men efter restaureringen är den svartvita bilden kristallklar. Även om Vargtimmen ska vara någon slags skräckfilm blir den aldrig en tiondel så ryslig som Exorcisten, där von Sydow också spelar.

Vid ett tillfälle i filmen sitter hans karaktär i en mörk stuga med en snart utbränd tändsticka och säger: ”Det fanns en tid när nätterna var till för sömn. Djup drömlös sömn. Att sova.” Som pappa till en bebis känner jag igen mig i repliken, och tänker att en stillsam film som Vargtimmen hade passat mig bättre i en del av livet där man får sova om natten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen. Foto: David Ericsson

Malmöavdelningen tog priset

Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kultur
Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.