Fuskande storföretag frias i Frankrike

Europas största åkeribolag – franska Norbert Dentressangle – anlitade lågprischaufförer från andra länder. Facket anser att företaget har ägnat sig åt fusk och social dumpning. Bevisen räckte inte i domstol och bolaget friades. Nu hoppas facket på ny prövning.

– De forslades hit i minibussar, och gick på sina pass här. Sedan bodde de i sina lastbilar i flera veckor.

Det berättar Nicolas Peyrot, som jobbar hos Norbert Dentressangle – som köptes upp av amerikanska XPO Logistics förra året. Hans fack, CFTC, har varit med om att driva processen mot det franska transportföretaget.

Enligt facken och franska socialförsäkringsmyndigheter har Europas största åkeribolag ägnat sig åt systematiskt utstationeringsfusk och social dumpning. De anser att Norbert Dentressangle exploaterade tusentals lågprischaufförer.

Arbetsgivaren å sin sida har hela tiden hävdat att man följde gällande regler till punkt och pricka. I en dom från den 26:e maj går också företaget fri från anklagelserna.

– Men vi vet att vi har rätt. Såklart att jag är besviken över domen. Men den var inte helt oväntad. 90 procent av bevisen kunde inte användas på grund av att polisen ska ha begått fel i hanteringen, säger Nicolas Peyrot.

Han hoppas att en ny domstol ser annorlunda på bevisföringen, för oavsett domen vidhåller han sina anklagelser. Åklagarmyndigheten, som hade yrkat på stränga straff, har också genast överklagat.

– Den här rättsliga processen är oerhört viktig. Vi vet att många andra transportföretag fuskar. Men ett börsnoterat företag som vårt måste föregå med gott exempel, säger Nicolas Peyrot.

Enligt anklagelserna tog det franska företaget hit tusentals chaufförer från Rumänien, Polen och Portugal under åren 2009 och 2012. Åkaren ska ha använt sig av underleverantörer i andra länder för att engagera chaufförerna, fast det i själva verket handlade om förtäckta filialer. De kunde få två, tre gånger lägre lön än sina franska kollegor.

Nicolas Peyrot berättar att stämningen ofta var obehaglig. De utländska chaufförerna togs inte väl emot av sina franska kollegor.

– Man anklagade dem för att ta jobben från fransmännen. De var misstänksamma mot oss i facket också, tills vi förklarade att vi inte hade något emot dem som personer. Vi har inget emot utländsk arbetskraft. Men vi vill att de ska jobba med samma villkor som de inhemska chaufförerna.

Fusket med lågprisarbetskraften kan enligt facket ha lett till att hundratals jobb har försvunnit i Frankrike.

Men Nicolas Peyrot säger också att det har blivit svårare för de franska företagen att kringgå reglerna för utstationering på grund av en skärpning av lagen förra året.

Anna Trenning-Himmelsbach
Frilansjournalist i Frankrike

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ett steg närmare avtal för taxiförarna

Taxi. Den här veckan har fack och arbetsgivare förhandlat om ett nytt löneavtal för landets över 20 000 taxichaufförer. Vid 17-tiden på torsdagen avbröts överläggningarna. – Jag är försiktigt optimistisk. Vi har tagit ett steg mot ett avtal som faktiskt innehåller en fast månadslön för chaufförer som kör enbart samhällsbetalda resor, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Så påverkar statsbudgeten Transports medlemmar

Politik. Alkobommar, 1000 platser på yrkesförarutbildning för vuxna och pengar för att gods ska gå till havs i stället för på väg. Det är några av nyheterna i den statsbudget regeringen presenterade i dag.

Väktarjobb stoppades efter stenkastning och bilbrand

Bevakning. I stadsdelen Sylte i Trollhättan utsattes två väktare för stenkastning och deras bil sattes i brand. Transport svarade med skyddsstopp, med krav på poliseskort för väktare som ger sig in i området. Stoppet är nu hävt.

Transport träffade EU-parlamentariker om cabotage

Åkeri. EU:s vägpaket har satt myror i huvudet på unionens fack. I dag träffade Transport Jens Nilsson (S) från EU-parlamentet för att framföra förbundets syn på förslagen om nya cabotageregler.

LO-fack vill förhandla om utbildningsjobb

Arbetsmarknad. LO-förbunden ska vart och ett begära förhandlingar med sina motparter om särskilda jobb för nyanlända. Facket kallar det för utbildningsjobb och de ska kosta mindre för arbetsgivarna. Bara Transport har valt att inte vara med i överenskommelsen.

Lönetvist med Ragn-Sells prövas i AD i februari

Renhållning. Den 15 februari ska Arbetsdomstolen (AD) avgöra om miljöföretaget Ragn-Sells gjort för stora löneavdrag när anställda haft semester. Transport, som skickat in stämningen, hävdar att bolaget tolkar kollektivavtalet fel. På tisdagsmorgonen möttes parterna för en första rond i AD.

Norska Reno Norden i konkurs

Sopgubbar. Reno Nordens moderbolag har gått i konkurs. Vad det betyder för svenska Reno och de anställda sopgubbarna finns i dag inget besked om. Försäljning är ett tips.

Lärare – ny väg för chaufförer?

Politik. Är du chaufför och funderar på att byta bransch? Regeringen satsar 45 miljoner på att rekrytera och utbilda lärare till gymnasiernas yrkesprogram.

Stor skaderisk bland chaufförer och terminalarbetare

Arbetsskador. (UPPDATERAD) Distributionsförare och terminalarbetare är hårt utsatta på jobbet. De ramlar och skadar sig när de lastar, lossar, bär varor och kör truck. Varje år inträffar över 620 arbetsskador bland chaufförerna, visar en aktuell rapport.

Dragbil skenade mot kajen – blev skrot

Utlandstrafik. En dragbil var en hårsmån från att köra över kajkanten vid Lilla Värtan i Stockholm. Bilen blev skrot och föraren, en polsk egenföretagare, riskerar att få betala höga saneringskostnader för dieseln som rann ut. Claes Sandström är arg. Han fick sitt elskåp demolerat.

LO på väg från Nordea

Ekonomi. LO är på väg att lämna Nordea. Styrelsen beslutade i dag att starta en utredning för att byta huvudbank. Transport har redan fattat beslutet att lämna banken eftersom den ska flytta sitt huvudkontor från Sverige.

Transport grillar hamburgare i Sveg

Facket fixar burgare i Sveg

Facket. Försäkringar, avtal och hamburgare. Transport träffade under måndagen traditionsenligt medlemmar på en parkeringsplats i Sveg.

Bzzt podtaxi i Stockholm

Är det där en taxi?

Moppetaxi. Taxi? Moppe? Podar? De små fordonen började spridas i Stockholm under sommaren. Företaget bakom dem räknar med en stadig ökning. Facket häpnar över att uppstickaren vill teckna kollektivavtal och kräver mer av sina förare än vad lagen säger.

olycka med tma-bil

Skyddsfordon rammat av lastbil

Bärgning. Tidigt på torsdagsmorgonen rammades ett skyddsfordon, en så kallad TMA-bil, på E18 mellan Arboga och Örebro. TMA-bilen var uppställd för att skydda ett trasigt lastbilsekipage som väntade på en jourbil.