Försvinnande få utländska chaufförer i statistiken

Utstationering – det är när en anställd jobbar i mer än fem dagar i ett annat land än arbetsgivarens. Statistiken visar att totalt 39 utstationerade förra året jobbade med landtransporter i Sverige. – Alla vet att det är många fler, men att de inte anmäls till Arbetsmiljöverket, säger Magnus Falk, Transports internationella sekreterare.

Lagen om utstationering gäller sedan juli 2013. Den bygger på ett direktiv från EU.

Syftet med lagen är att den som jobbar mer än fem dagar i ett annat land än hen är anställd i ska ha lön och villkor som minst ligger på miniminivån i kollektivavtalet i det land jobbet utförs.

En utländsk arbetsgivare måste anmäla den som jobbar i mer än fem dagar i Sverige till svenska Arbetsmiljöverket. Förra året anmäldes närmare 43 000 utstationerade i Sverige. De allra flesta i byggbranschen och några tusen inom data, visar Arbetsförmedlingens statistik som presenterades i förra veckan.

Transportarbetaren begärde ut mer detaljerade uppgifter. Där framgår att 39 utstationerade jobbade med landtransporter (chaufförer helt enkelt) och ytterligare 107 utländska arbetare var här tillfälligt för att arbeta med magasinering och andra stödjobb inom transportsektorn.

Transports Magnus Falk konstaterar att sifforna inte stämmer med verkligheten:

– Titta bara på alla som halvårsvis ligger och kör kombitransporter mellan Sverige och Norge, säger han.

Han berättar att Transport och det europeiska transportfacket ETF driver på EU för att reglerna om utstationering ska tas på allvar – även när det gäller transportsektorn.

– Kommissionen ser över den frågan i samband med transportpaketet, säger Magnus Falk.

Framåt slutet av 2016 är det tänkt att EU ska ha enats kring detta paket med nya lagar för vägtrafiken. Utstationeringsdirektivet ses också över.

Tidigare har svenska Arbetsmiljöverket tvekat kring om utländska chaufförer som kör cabotagetrafik i Sverige också ska anmälas som utstationerade. Cabotagereglerna tillåter ett utländskt åkeriföretag att köra inrikestransporter i Sverige under max sju dagar – det vill säga över gränsen för utstationering.

– Om chaufförernas utländska arbetsgivare har kontrakt med ett svenskt företag så bör de räknas som utstationerade, säger Alexandra Falke, enhetschef på Arbetsmiljöverket. Men de måste komma upp i fem arbetsdagar – veckovilan ska räknas bort.

Det är hennes förklaring till att utländska chaufförer, som kör enligt cabotagereglerna, inte syns i statistiken. Vilket också gör att deras arbetsgivare inte behöver visa upp vilka löner och villkor chaufförerna jobbar under.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Ett steg närmare avtal för taxiförarna

Taxi. Den här veckan har fack och arbetsgivare förhandlat om ett nytt löneavtal för landets över 20 000 taxichaufförer. Vid 17-tiden på torsdagen avbröts överläggningarna. – Jag är försiktigt optimistisk. Vi har tagit ett steg mot ett avtal som faktiskt innehåller en fast månadslön för chaufförer som kör enbart samhällsbetalda resor, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.

Så påverkar statsbudgeten Transports medlemmar

Politik. Alkobommar, 1000 platser på yrkesförarutbildning för vuxna och pengar för att gods ska gå till havs i stället för på väg. Det är några av nyheterna i den statsbudget regeringen presenterade i dag.

Väktarjobb stoppades efter stenkastning och bilbrand

Bevakning. I stadsdelen Sylte i Trollhättan utsattes två väktare för stenkastning och deras bil sattes i brand. Transport svarade med skyddsstopp, med krav på poliseskort för väktare som ger sig in i området. Stoppet är nu hävt.

Transport träffade EU-parlamentariker om cabotage

Åkeri. EU:s vägpaket har satt myror i huvudet på unionens fack. I dag träffade Transport Jens Nilsson (S) från EU-parlamentet för att framföra förbundets syn på förslagen om nya cabotageregler.

LO-fack vill förhandla om utbildningsjobb

Arbetsmarknad. LO-förbunden ska vart och ett begära förhandlingar med sina motparter om särskilda jobb för nyanlända. Facket kallar det för utbildningsjobb och de ska kosta mindre för arbetsgivarna. Bara Transport har valt att inte vara med i överenskommelsen.

Lönetvist med Ragn-Sells prövas i AD i februari

Renhållning. Den 15 februari ska Arbetsdomstolen (AD) avgöra om miljöföretaget Ragn-Sells gjort för stora löneavdrag när anställda haft semester. Transport, som skickat in stämningen, hävdar att bolaget tolkar kollektivavtalet fel. På tisdagsmorgonen möttes parterna för en första rond i AD.

Norska Reno Norden i konkurs

Sopgubbar. Reno Nordens moderbolag har gått i konkurs. Vad det betyder för svenska Reno och de anställda sopgubbarna finns i dag inget besked om. Försäljning är ett tips.

Lärare – ny väg för chaufförer?

Politik. Är du chaufför och funderar på att byta bransch? Regeringen satsar 45 miljoner på att rekrytera och utbilda lärare till gymnasiernas yrkesprogram.

Stor skaderisk bland chaufförer och terminalarbetare

Arbetsskador. (UPPDATERAD) Distributionsförare och terminalarbetare är hårt utsatta på jobbet. De ramlar och skadar sig när de lastar, lossar, bär varor och kör truck. Varje år inträffar över 620 arbetsskador bland chaufförerna, visar en aktuell rapport.

Dragbil skenade mot kajen – blev skrot

Utlandstrafik. En dragbil var en hårsmån från att köra över kajkanten vid Lilla Värtan i Stockholm. Bilen blev skrot och föraren, en polsk egenföretagare, riskerar att få betala höga saneringskostnader för dieseln som rann ut. Claes Sandström är arg. Han fick sitt elskåp demolerat.

LO på väg från Nordea

Ekonomi. LO är på väg att lämna Nordea. Styrelsen beslutade i dag att starta en utredning för att byta huvudbank. Transport har redan fattat beslutet att lämna banken eftersom den ska flytta sitt huvudkontor från Sverige.

Transport grillar hamburgare i Sveg

Facket fixar burgare i Sveg

Facket. Försäkringar, avtal och hamburgare. Transport träffade under måndagen traditionsenligt medlemmar på en parkeringsplats i Sveg.

Bzzt podtaxi i Stockholm

Är det där en taxi?

Moppetaxi. Taxi? Moppe? Podar? De små fordonen började spridas i Stockholm under sommaren. Företaget bakom dem räknar med en stadig ökning. Facket häpnar över att uppstickaren vill teckna kollektivavtal och kräver mer av sina förare än vad lagen säger.

olycka med tma-bil

Skyddsfordon rammat av lastbil

Bärgning. Tidigt på torsdagsmorgonen rammades ett skyddsfordon, en så kallad TMA-bil, på E18 mellan Arboga och Örebro. TMA-bilen var uppställd för att skydda ett trasigt lastbilsekipage som väntade på en jourbil.