Förhandlingarna om ett nytt taxiavtal skjuts fram

Dagens förhandlingar mellan Transport och arbetsgivarna i Biltrafikens arbetsgivareförbund om ett nytt avtal ledde ingen vart. Parterna ställde in morgondagens möte och ajournerade förhandlingarna till i slutet av augusti.

Transports ombudsman Lars Mikaelsson ansvarar för taxiföraravtalet. Han är besviken över att parterna inte kom längre, innan semesterstiltjen lägger sig:

– Det går väldigt trögt. Arbetsgivarna säger att en höjning på 2,2 procent är ett högsta tak som de inte alls behöver betala ut. I så fall är det ju ingen idé att ha ett märke.

– Vår begäran om 590 kronor i påslag ville arbetsgivarsidan inte ens diskutera.

Ser du några öppningar?

– Det finns önskemål från bägge parter om att få in en månadslön i avtalet, men synen på hur den ska utformas spretar alldeles för mycket. Det är ju ingen mening med att bara göra en skrivning eller ange en siffra, som ingen arbetsgivare använder, säger Lars Mikaelsson.

I övrigt känns tongångarna igen. Arbetsgivarna hävdar att det inte finns några pengar att hämta. Lönsamheten är klen, i en överetablerad bransch, beskriver Transports ombudsman.

– Beställningscentralerna plockar hem det som finns så att inget blir över till chaufförerna. Växlarna är bara intresserade av att få ut så många bilar som möjligt oavsett hur mycket det dumpar branschen och förstör för åkerierna.

Förbundsordförande Lars Lindgren har redan kritiserat arbetsgivarsidan för nonchalans och ointresse. Och uttryckt farhågor om att förhandlingarna kan sluta i en konflikt, där Transport ”måste ta hjälp av andra grupper på arbetsmarknaden”.

Lars Mikaelsson tar tillfället i akt och uppmanar fler taxiförare att ansluta sig till facket, för att öka styrkan vid en eventuell konflikt.

– Bytt till rätt fack och gå med! I stället för att klaga på fackanslutna kollegor om att taxiavtalet är dåligt kan du vara med och kämpa för att göra det bättre.

Mikaelsson hoppas ändå att parterna ska nå en överenskommelse utan att ta till stridsvapen.

– Både arbetsgivarna och facket måste ta sitt ansvar för branschen. Det är extra viktigt nu när vi är på väg att få striktare regler, som betyder att upphandlingsmyndigheterna ska ta hänsyn till nivåerna i kollektivavtalen. I det läget förenklar det med månadslöner. För taxiförarna finns bara garantilön, vilket allt för få arbetsgivare betalar ut. Taxi har varit en sorgebransch ända sedan avregleringen.

När blir det ett nytt avtal?

– Det borde funnits ett i dag. Vi kommer att ha löpande underhandskontakter, i mindre omfattning med arbetsgivarna under sommaren. Taxi ska inte vara ett tillfälligt påhugg utan ett riktigt yrke, anser Lars Mikaelsson.

Taxichauffören Peter Taleryd sitter med i avtalsdelegationen och var med vid dagens förhandlingar. Han hoppas också på månadslön:

– Det känns vemodigt att arbetsgivarna inte är beredda att bjuda till och sätta en vettig lönenivå. Vi har ändå lagt mycket energi på det här och försökt räkna på en lösning.

Mats Andersson från Transports avdelning i Linköping deltog också i förhandlingarna.

– Lokalt träffar vi många åkare som vill hjälpa till och förbättra branschen, men inte centralt, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facken i EU kraftsamlar mot urholkade kör- och vilotidsregler

Åkeri. Den 4 juni väntas EU:s transportutskott rösta igenom regeländringar som gör att buss- och lastbilsförare kan tvingas jobba tre veckor i sträck, med bara två dagar ledigt. I hela Europa kraftsamlar facket för att få stopp på förslaget. I Sverige har Transport, Kommunal och Seko gemensamt skrivit ett öppet brev.

God avkastning – räddningen för bräckligt pensionssystem

Pensioner. Om avkastningen i de statliga AP-fonderna blir låg i framtiden, runt 1,0 procent per år, kan fonderna vara tömda om 40-45 år. Det skriver Pensionsmyndigheten i en färsk rapport, som också slår fast vad de flesta vet vid det här laget. Att dagen unga måste jobba länge för att få ihop en dräglig pension.

Om affären är för bra för att vara sann …

Svartföretag. Det finns en rad punkter att gå igenom för att avslöja om ett företag är oseriöst och fifflar med skatter, avgifter och avtal. I dag kom en sammanställning av riskfaktorer som den som ska göra affärer med ett företag bör kolla. Och kanske också den som är på väg att börja jobba på en arbetsplats.

Nextjetflygplan

Nödupphandling ska rädda delar av flyget till norra Sverige

Flyg. Nextjets konkursförvaltare kommer inte att fortsätta med flygtrafiken. I stället startar regeringen nya upphandlingar. På några orter, som Lycksele, kan det gå snabbt att hitta ersättare, genom "nödupphandling". För Arvidsjaur och Gällivare lägger EU-regler hinder i vägen. Där är målet att få i gång trafiken till mitten av september.

Anna körde över en man som klev ut i gatan – lyssna till berättelsen

Åkeri. En kall novembermorgon kliver en man avsiktligt ut framför Annas lastbil, när hon passerar ett övergångsställe. Mannen blir överkörd av bilens tunga hjul. På söndag kan du höra Annas skakande berättelse i en radiodokumentär i P3. Eller som poddradio redan nu.

Efter Nextjets konkursbesked: ”Vi är bestörta”

Flyg. Nextjets konkurs påverkar ett 50-tal Transportmedlemmar, som jobbar på flygplatserna i norra Sverige. – Vi är bestörta. Nextjet stod för 100 procent av den reguljära trafiken hos oss. Både orten och passagerarna drabbas väldigt hårt, säger Carl-Bertil Essebro, facklig förtroendeman på Lycksele flygplats.

Dyr nota för Värmlandsåkeri som betalade fel lön

Åkeri. Harlings åkeri i Värmland ska betala drygt 365 000 kronor i lön, semesterersättning och skadestånd till en chaufför, efter en dom i Arbetsdomstolen. Företaget dök inte upp till förhandlingen i april och nu har domen vunnit laga kraft.

Avtal klart för flygteknikerna – med ny deltidspension

Flyget. Landets flygtekniker har fått ett nytt löneavtal, ett år efter de stora yrkesgrupperna i Transport. Uppgörelsen är treårig och gäller retroaktivt från den 1 november 2017. Totalt höjs lönerna med sex procent. En del av löneutrymmet, 0,5 procent, avsätts till en deltidspension.

Transport väljer Swedbank

Ekonomi. Transport bestämde sig slutgiltigt för att lämna Nordea i dag, tisdag. Fackförbundet vänder sig i stället till Swedbank för sitt penningflöde.

Utredningen om strejkrätten skjuts upp i tre veckor

Den omdiskuterade utredningen om konflikträtten skjuts upp i tre veckor. Den kommer att lämnas över till regeringen och offentliggöras den 20 juni, inte senast den 31 maj som var ursprungsplanen. – Orsaken är regeringens fullspäckade agenda, säger utredningens sekreterare Sigrid Solvin.

Forskare kollar vakternas kroppskameror

Bevakning. Väktare och ordningsvakter använder ibland kroppskameror. Transport har centralt avtal om kamerorna med ett bevakningsföretag. Två forskare ska granska effekterna av filmningen.

Plogbil i snöväder

Plogningen granskas inför nästa vinter

Chaufförer. Snöröjningen ska bli bättre, om regeringen får bestämma. I dag fick Trafikverket i uppdrag att utvärdera den gångna vinterns snöröjning. Dessutom ska myndigheten presentera en handlingsplan med förbättringar.

På väg mot en hållbar miljö

Politik. Hur ska svenska transporter bli grönare? Och ändå med schysta villkor för dem som kör? Några svar kommer Transports Ulf Jarnefjord – och ytterligare runt 800 delegater på klimatriksdagen – att leverera denna helg.

David Petersson tävlar i yrkes-SM

Bästa flygmekanikern lagar plåtskada

Flyg. Sveriges bästa unga flygmekaniker har jobb sedan ett år tillbaka. David Petersson finns på Jämtlandsflyg och är en av fyra anställda som servar och reparerar helikoptrarna.