Förhandlingarna om ett nytt taxiavtal skjuts fram

Dagens förhandlingar mellan Transport och arbetsgivarna i Biltrafikens arbetsgivareförbund om ett nytt avtal ledde ingen vart. Parterna ställde in morgondagens möte och ajournerade förhandlingarna till i slutet av augusti.

Transports ombudsman Lars Mikaelsson ansvarar för taxiföraravtalet. Han är besviken över att parterna inte kom längre, innan semesterstiltjen lägger sig:

– Det går väldigt trögt. Arbetsgivarna säger att en höjning på 2,2 procent är ett högsta tak som de inte alls behöver betala ut. I så fall är det ju ingen idé att ha ett märke.

– Vår begäran om 590 kronor i påslag ville arbetsgivarsidan inte ens diskutera.

Ser du några öppningar?

– Det finns önskemål från bägge parter om att få in en månadslön i avtalet, men synen på hur den ska utformas spretar alldeles för mycket. Det är ju ingen mening med att bara göra en skrivning eller ange en siffra, som ingen arbetsgivare använder, säger Lars Mikaelsson.

I övrigt känns tongångarna igen. Arbetsgivarna hävdar att det inte finns några pengar att hämta. Lönsamheten är klen, i en överetablerad bransch, beskriver Transports ombudsman.

– Beställningscentralerna plockar hem det som finns så att inget blir över till chaufförerna. Växlarna är bara intresserade av att få ut så många bilar som möjligt oavsett hur mycket det dumpar branschen och förstör för åkerierna.

Förbundsordförande Lars Lindgren har redan kritiserat arbetsgivarsidan för nonchalans och ointresse. Och uttryckt farhågor om att förhandlingarna kan sluta i en konflikt, där Transport ”måste ta hjälp av andra grupper på arbetsmarknaden”.

Lars Mikaelsson tar tillfället i akt och uppmanar fler taxiförare att ansluta sig till facket, för att öka styrkan vid en eventuell konflikt.

– Bytt till rätt fack och gå med! I stället för att klaga på fackanslutna kollegor om att taxiavtalet är dåligt kan du vara med och kämpa för att göra det bättre.

Mikaelsson hoppas ändå att parterna ska nå en överenskommelse utan att ta till stridsvapen.

– Både arbetsgivarna och facket måste ta sitt ansvar för branschen. Det är extra viktigt nu när vi är på väg att få striktare regler, som betyder att upphandlingsmyndigheterna ska ta hänsyn till nivåerna i kollektivavtalen. I det läget förenklar det med månadslöner. För taxiförarna finns bara garantilön, vilket allt för få arbetsgivare betalar ut. Taxi har varit en sorgebransch ända sedan avregleringen.

När blir det ett nytt avtal?

– Det borde funnits ett i dag. Vi kommer att ha löpande underhandskontakter, i mindre omfattning med arbetsgivarna under sommaren. Taxi ska inte vara ett tillfälligt påhugg utan ett riktigt yrke, anser Lars Mikaelsson.

Taxichauffören Peter Taleryd sitter med i avtalsdelegationen och var med vid dagens förhandlingar. Han hoppas också på månadslön:

– Det känns vemodigt att arbetsgivarna inte är beredda att bjuda till och sätta en vettig lönenivå. Vi har ändå lagt mycket energi på det här och försökt räkna på en lösning.

Mats Andersson från Transports avdelning i Linköping deltog också i förhandlingarna.

– Lokalt träffar vi många åkare som vill hjälpa till och förbättra branschen, men inte centralt, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Högt pris för högersväng”

Politik. Klockan 09:57 kom flashen från TT: Stefan Löfven (S) har röstats fram som Sveriges statsminister av riksdagen. Men ingen som har följt med i medierna de senaste 131 dagarna blev särskilt förvånad.

Sveriges Hamnar varslar om lockout som svar på strejkhot

Hamn. Sveriges Hamnar varslar nu om lockout mot Hamnarbetarförbundet (HF). Stridsåtgärden, som stänger hamnarbetarna ute från arbetsplatserna, är ett svar på de korta punktstrejker som HF inleder den 23 januari.

Fula knep när budföretag tvistar om matutkörning

Matbud. Företaget T Group logistics kör ut tusentals matportioner varje vecka för Hungrig.se. Nu har företaget hamnat i blåsväder genom att skicka ett avtal som liknar utpressning till en underentreprenör i Umeå. Avtalet är illa skrivet, med en logga stulen från en känd dansk advokatfirma.

Kronofogden beslagtar taxibolags bilar

Färdtjänst. Ringduve taxi i Skåne har tidigare blivit av med skolskjutsuppdrag på grund av en hotande konkurs. I dag på morgonen började Kronofogden beslagta företagets leasade bilar.

Hamnarbetarförbundet presskonferens

Hamnstrejken kan bli olaglig

Hamn. Hamnarbetarförbundet varslar om punktstrejker i nio hamnar och blockad mot övertid, inhyrning och nyanställning i ytterligare tre. Stridsåtgärderna startar den 23 januari. Mycket talar för att en konflikt med denna grund blir förbjuden den 1 januari nästa år.

Protester utanför EU-parlamentet.

Oklart läge för vägpaketet i EU

EU. Stämningen var hetsig både i EU-parlamentet och utanför i morse. Transportutskottet debatterade och röstade om det stora vägpaketet. Förhoppningar om EU-krav på schystare villkor grusades delvis. Men sista ordet är inte sagt än.

Lastbilstrailrar på tåg stoppas

Tåg. All trafik med lastbilstrailrar lastade på järnvägsvagn stoppas i Danmark efter olyckan som tog åtta liv. Ett fel på låsningsmekanismen som ska hålla fast lastbilssläpet på tåget har avslöjats.

Åtta av tio Uber-förare fuskade med taxametern

Taxi. Ett säkerhetsföretag åkte Uber-taxi 112 gånger. Det visade sig att åtta av tio förare knappade in för låga belopp i taxametern, enligt undersökningenen som Taxiförbundet genomfört.

Färdtjänstföretag lurar förare på lön

Taxi. Taxiraketen i Falkenberg blev stor vinnare när Hallandstrafiken upphandlade färdtjänst. Men många förare blev blåsta på lön och vid årsskiftet införde bolaget procentlön, rakt ackord, trots att upphandlaren kräver månadslön. Transport förhandlade nyligen fram ett kännbart skadestånd.

Väktare misshandlad och bunden

Bevakning. En ensamarbetande väktare i Ystad blev bunden, misshandlad och rånad i söndags kväll. Förövarna fick med sig en väska med pengar, som färgas och blir obrukbara när väskan öppnas. Väktaren har kommit hem från sjukhuset och ringt Transport.

Rekordmånga trafikanter anmälde viltolycka

Trafiksäkerhet. 2018 blev ett rekordår för viltolyckor. Polisen fick in totalt 63 641 anmälningar från trafikanter som kört på djur. Rådjur dominerar stort, med närmare 47 000 anmälningar. På andra plats kommer vildsvin, med drygt 6 900 påkörningar.

Vincent Verheyen spelade in en film.

Filmen där Vincent rasar mot lönen från SDR

Reklamutdelare. 40 spänn i timmen för att släpa runt på reklam i ett vinterkallt Västervik. Vincent Verheyen blev chockad när han såg sin lön – sedan spelade han in en film.

Dödsolyckor i jobbet ökade 2018

Arbetsmiljö. Under 2018 dog 48 arbetstagare i olyckor på jobbet. Sju av dem var lastbilschaufförer. En jobbade som lastbilsmekaniker. Ytterligare fyra personer klämdes till döds i arbete vid lastbilar eller med lastbilsgods.