Chauffören Klas Fredh körde i sammanlagt två år för Trans Cargo transport & spedition.
Close
Chauffören Klas Fredh körde i sammanlagt två år för Trans Cargo transport & spedition. Fast lönen kom via brevlådeföretag som varken betalade arbetsgivaravgifter eller skatt.
Close

Förarna riskerar skattesmäll

Klas Fredh är en av många chaufförer som riskerar en skattesmäll på minst 100 000 kronor, efter Trans Cargos krasch. – Det är inte mer än rätt, säger han. Alla förare visste att Skatteverket förr eller senare skulle knacka på dörren.

Klas Fredh började köra för Trans Cargo våren 2012. Han hade noterat att åkeriet hade fräscha dragbilar och hörde sig för om jobb.

– Det var transportledaren som intervjuade och anställde mig. Första månaderna fungerade det bra, men snart började problemen med löner som inte kom i tid. Lönespecifikationer fick jag aldrig.

När snacket började gå bland förarna om var man egentligen var anställd blev Klas Fredh fundersam:

– Jag hade inte frågat så mycket om själva anställningen. Lönen skulle vara 21 500 kronor, men nu ville jag veta vad det innebar att vara anställd i ett danskt bolag.

– När jag begärde svar av transportled­aren undrade han om jag var intresserad av det. Och om jag ville betala in min skatt själv. Nej, sa jag. Absolut inte.

Fredh kom att jobba i två omgångar på Trans Cargo, totalt två år under perioden april 2012 till mars 2015. Han uppfattade en tydlig hierarki för chaufförerna. Den som bestämde mest var speditören, Magnusson & Söner. Därunder styrde transportledaren. På tredje plats kom Trans Cargos ägare, ”Johan”.

– Honom såg man nästan aldrig. Han gick under namnet ”Skuggan”. I dag vet jag att hans hustru stod för bolaget och var trafikansvarig. Henne såg jag en enda gång, på en julfest, säger Klas Fredh.

Hur var det att arbeta på Trans Cargo?

– Det var mycket jobb som gällde. Vid ett tillfälle skällde jag ut speditören, Bengt Magnusson. Jag sa att det inte kunde vara meningen att vi chaufförer skulle köra livet ur oss.

– Magnusson var noga med att påpeka att kör- och vilotiderna skulle hållas. I praktiken la de ut körningar som gjorde det omöjligt. Många chaufförer hade dubbla förarkort.

Under sin tid på Trans Cargo mötte Klas Fredh även Ronny, alltså målvakten som riskerar skyddstillsyn för sina insatser i Trans Cargo och som företrädare i tre av brevlådeföretagen.

– Han åkte med mig i dragbilen två veckor. En snäll kille som fått bli slagpåse på Trans Cargo. Han kan lasta och lossa. Banda gods. Allt sånt klarar han perfekt. Men inte att sköta ett bolag. Aldrig i livet.

– I början bodde han i en husvagn utanför åkeriet. Utan internet. Hur ska man då kunna driva företag?

Enligt Klas Fredh körde Trans Cargo för minst fyra speditörer. Intäkterna från dem slussades antingen till Trans Cargo eller till ett annat bolag där Johan själv stod som företrädare. Vintern 2015 uteblev plötsligt lönen för ett 20-tal förare som kört för Magnusson & Söner.

– Chaufförerna hotade med att ställa bilarna. Då gick Magnusson in och betalade ut lönerna. När jag slutade i mars 2015 saknades 37 000 kronor i lön. Då vägrade jag lämna ifrån mig avräkningsunderlag och i två veckor hade jag lastbilen parkerad hemma hos mig.

– Det var inte mer än rätt. Jag blåste inte dem, då vill jag inte bli blåst tillbaka. Transportledaren hotade med att ringa polisen. ”Ha, ha, gör det!”, sa jag.

Minst 20 av Trans Cargos chaufförer har identifierats av ekobrottsutredarna. I de flesta fall har Skatteverket varken fått in arbetsgivaravgifter eller löneskatt. Risken är stor att de upptaxeras. Hur känns det?

– Den smällen får jag ta, säger Klas Fredh.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Johnny Lans i sin truck.

Nacken tar stryk av truckjobb

Truckförare. Hälften av alla truckförare har eller har haft ont i nacken. Ännu fler har smärtor i skuldrorna. De vrider på huvudet 222 gånger varje timme. Johnny Lans är inte förvånad över dessa vetenskapliga fakta om sitt yrke.

Fler åker dit för cabotagebrott

Åkeri. Under årets första halvår syns en kraftig ökning av uttagna sanktionsavgifter för brott mot reglerna om cabotage och kombinerade transporter. Författningsförändring, ny vägledning och en särskild utbildningssatsning hos Polisen lär ligga bakom den kraftiga ökningen.

Fartyget Navi Star

Ryska fartyget fritt att lämna Köping

Hamn. Transportstyrelsen har hävt nyttjandeförbudet mot det ryska fartyg som ligger i Köpings hamn. Fackens blockad gäller fortfarande, så det kan inte lossa sin last i Sverige. Det fackliga kravet är att sjömännen ska få kollektivavtal.

Skärpt säkerhet för väktarna

Bevakning. De två väktarna tog sig i säkerhet i ett skyddsrum. Efter attacken mot polishusbygget i Rinkeby har arbetsgivaren anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Och dessutom skärpt skyddet och säkerhetsrutinerna på byggarbetsplatsen.

Tidningsvagn.

Vart tog tidningarna vägen?

Tidningsbud. 200 tidningar är spårlöst försvunna. Liksom tidningsvagnen. Budet Tine Wesdorp undrar varför någon vill stjäla mängder av Kristianstadsbladet, Sydsvenskan, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Slamchaufför drabbad av giftig gas

Slamchaufför. Giftigt svavelväte i ett rum på reningsverket fick slambilsföraren Leif Andersson att svimma när han lossat slam. Han hamnade vid dörren och kunde kravla sig ut i säkerhet när han vaknade till.

Fler hör av sig om dålig arbetsmiljö

Jobbet. Efter förra årets radikala ökning av tips till Arbetsmiljöverket fortsätter tillströmningen, om än i betydligt lägre takt.

Marcus Horn vid sin sopbil

Gryningsjobb i värsta hettan

Miljöarbetare. Den afrikanska värmen sveper in över Sverige, varmast blir det i morgon. I skånska Skurup betyder det att sopgubben Marcus Horn kan börja arbetsdagen klockan fyra på morgonen. Hans chef har inspirerats av sophämtningen vid Medelhavet.

Tidningsbud hotade och misshandlade

Tidningsbud. Tre augustinätter. Tre tidningsbud på olika håll i landet misshandlade, hotade eller bestulna. I Norrtälje tog områdeschefen själv tag i brottet och åkte ut till den man som hotat att kasta gatsten mot ett tidningsbud.

Fackets telefoner inte överhettade i rekordvärmen

Extremvärmen och skogsbränderna tycks ännu inte ha resulterat i särskilt många frågor till fackförbundet Transport. Men i Dalaavdelningen befarar man att bränderna kommer att drabba enskilda medlemmar.

Matutkörningen blev en mardröm för Joakim

Åkeri. I fyra månader körde Joakim Åman ut mat från restauranger som Max och Pizza hut. Maten beställdes genom sajten hungrig.se. Men bolaget där han formellt var anställd, FLX consulting, blåste honom på lön och milersättning. Bolaget har heller inte betalat in en krona i skatt eller sociala avgifter, trots att man på hemsidan säger sig ha 50 anställda.

Förare med adhd kör lika bra som andra

Bilförare med adhd kör inte sämre än andra. Det visar tester i körsimulator som gjorts vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Ett steg mot lika löner – inte för EU:s utlandsförare

Åkeri. Lika lön för lika arbete blir verklighet inom EU, skriver regeringen som nu tillsätter en utredare som ska se över hur unionens nya utstationeringsregler ska införas i Sverige. Fast reglerna gäller förstås bara arbetskraft som jobbar inom ett och samma land. Och yrkesförarna omfattas inte.