Feminist? Javisst!

Krönika. Är det okej att gråta offentligt av annan orsak än att ditt favoritlag just vann eller förlorade sin serie, eller har du så länge fått höra att du ska skärpa till dig när du visar känslor att du inte längre kan gråta ens om du vill?

Får andra tala om för dig vilka mönster och färger som är okej på dina privata kläder?

Känner du att du kan älska den du vill utan rädsla och nämner du din partner vid namn på arbetsplatsen när någon frågar hur det går i förhållandet?

Är du bekväm med att söka sjukvård när febern och hostan inte verkar gå över, eller tar du ett par värktabletter extra och kör på tills du är helt sänkt?

Om det är själen det värker i, går du till en psykolog och pratar om det, eller håller du tyst medan världen känns allt mörkare och det till slut inte längre hjälper med självmedicinering?

När du fått barn, tänker du ta ut halva föräldraledigheten, eller hade du inte en tanke på att göra det, för du har väl viktigare saker för dig än att sitta hemma och glo på en unge?

Jobbar du förresten all övertid du kan få, så att du tillbringar ännu mindre tid med familjen, eller med vännerna, om du nu inte har en familj?

Om det nu inte går jättebra i din relation – är du säker på att du får halva vårdnaden om barnen vid skilsmässan eller uppbrottet, eller tror du att din partner kommer att få tillbringa mest tid med dina barn under deras uppväxt, trots att du gärna skulle vilja träffa dem lika mycket?

För din skull hoppas jag innerligt att du genom den här texten har fnyst högljutt åt mina frågor och sagt att du naturligtvis själv bestämmer över dina kläder, dina känslor och din familj.

Rent statistiskt sett vill jag ändå säga att om du nu identifierar dig som man så är risken större att du just nu sitter klädd i en rutig skjorta än i en rosablommig T-shirt, att du i ett förhållande med en annan man inte nämner det på jobbet eller ens visar era känslor offentligt, samt att du löper en oproportionerligt stor risk att dö i förtid på grund av att du inte söker vård i tid när kroppen eller själen värker sönder.

Vid separation förlorar du oftare vårdnaden än vad du borde behöva göra, för du har troligen inte varit hemma lika mycket med barnen och då bedöms det att barnen har starkast anknytning till den som varit hemma mest, vilket oftast är mamman.

Känns det här orättvist och fel? Bra.

Det är bara när vi sett och blivit medvetna om orättvisor som vi kan göra något åt dem.

Anser du att män är människor och inte djur?

Utmärkt. Har män då förmåga att själva ta ansvar för sina känslor, sina åsikter och sina handlingar? Ja, naturligtvis har de det.

Vare sig du identifierar dig som man, kvinna eller annat, så är vi alla människor och om du anser att alla människor ska ha samma politiska, ekonomiska och sociala rättigheter, då är du ju feminist, precis som jag. Det kommer jag fortsätta vara, för min sons skull likväl som min dotters.

För i ett bra och demokratiskt samhälle så får vi vara den vi är, oavsett vad vi hade mellan benen när vi föddes.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nu räcker det!

Debatt. Tvister mellan kvinnliga kollegor ska lösas med oljebrottning, manliga kollegor diskuterar storleken på sina kvinnliga kollegors bröst, fulla manliga kollegor tar sina kvinnliga kollegor på brösten, skämt om att slå sin partner och att kvinnor hör hemma under frukostbordet där de ska suga av mannen.

Det här är inte bara kvinnornas strid

Ordförandeord. Inom facket är det nästan tjänstefel att säga att man är nöjd med ett avtal. Men när det gäller det taxiavtal vi nu har skrivit under är jag faktiskt både stolt och nöjd.

David Ericssons senaste krönikor

Hur svårt kan det va?

Krönika. När jag började min chaufförsbana – för ett bra tag sen – körde jag en lastbil med tipp och kran som hette Volvo Raske. Så rask var den dock inte med sina knappt hundra hästkrafter. Styrservot satt i armmusklerna.

David Ericsson

Landsvägens Nobelpris

Krönika. Vägen till Klockrike och Kärlek i Europa är boktitlar som är så vackra att bara de gör att man vill läsa böckerna.

Lösa förbindelser

Krönika. Trots att jag är bemanningsanställd trivs jag rätt bra med mitt jobb. Visserligen kan den arbetsgivare jag varit inlejd hos i närmare sex år ge mig sparken på dagen. Men bemanningsjobbet är lite spännande, lite gambling – man vet aldrig var man hamnar.

En sopig sommar

Krönika. Vad har strulet inom Transportstyrelsen, sopstrejken i Stockholm och hamnkonflikten i Göteborg gemensamt? Vad är det som förenar dessa olika former av kaos i ett enda ord? Outsourcing!

Många män har en resa att göra

Ledare. #Metoo-uppropet har skakat om Sverige och det är nog få som är oberörda av alla vittnesmål. Jag gissar att många män rannsakar sig själva i det tysta. Vad har jag gjort som gått över gränsen?

Debatt – facket och politiken
Knutna nävar

Därför är det viktigt med fackligt-politiskt engagemang

Val 2018. ”Transports uppdrag är att värna om allas lika värde, i samhället, på arbetsplatsen, och i alla lägen försvara de rättigheter vi i dag har i arbetslivet.” Med det argumentet låter sig Robert Savela nomineras till riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Partiledardebatt i riksdagen.

Riksdagslistan måste avspegla vår samverkan

Val 2018. … men inte en enda facklig kandidat finns med på S-förslaget till riksdagslista från Norrbotten. LO-distriktet manar till förändring: Allt annat är otänkbart för ett arbetarparti.

Oanständigheten breder ut sig

Ordförandeord. Plattformsekonomi, eller gig-ekonomi som det också kallas, är något som växer lavinartat i Sverige och för oss inom transportsektorn sker detta med all icke önskvärd tydlighet.

På spaning efter framtiden

Ledare. Nästan varje dag ramlar det in mejl i min e-postkorg som handlar om försök med förarlösa fordon, nya kraftfullare batterier till elbilar, åkeriföretag som ställer om till fossilfritt eller forskare som provar nya tekniska lösningar för att ladda bilar med elektricitet under färd.

Tack du som är skyddsombud

Debatt. I dag är det inte vilken dag som helst. I dag är det superhjältarnas egen dag, även kallad ”skyddsombudets dag”. Tillsammans med våra företag samverkar vi och ser till att arbetsmiljön på våra arbetsplatser blir bättre.

När är det läge att säga ifrån?

Ordförandeord. Rubriken på denna krönika är en fråga som man väl ofta ställer sig, både som privatperson, fackförbundsordförande och organisation.

Asylpolitiken måste ändras

Ledare. I Sverige pågår just nu ett utdraget drama i tusentals akter. Det handlar om asylsökanden som lever i oviss väntan på beslut från Migrationsverket. Får de stanna? Eller blir det avslag och utvisning?