Feminist? Javisst!

Krönika. Är det okej att gråta offentligt av annan orsak än att ditt favoritlag just vann eller förlorade sin serie, eller har du så länge fått höra att du ska skärpa till dig när du visar känslor att du inte längre kan gråta ens om du vill?

Får andra tala om för dig vilka mönster och färger som är okej på dina privata kläder?

Känner du att du kan älska den du vill utan rädsla och nämner du din partner vid namn på arbetsplatsen när någon frågar hur det går i förhållandet?

Är du bekväm med att söka sjukvård när febern och hostan inte verkar gå över, eller tar du ett par värktabletter extra och kör på tills du är helt sänkt?

Om det är själen det värker i, går du till en psykolog och pratar om det, eller håller du tyst medan världen känns allt mörkare och det till slut inte längre hjälper med självmedicinering?

När du fått barn, tänker du ta ut halva föräldraledigheten, eller hade du inte en tanke på att göra det, för du har väl viktigare saker för dig än att sitta hemma och glo på en unge?

Jobbar du förresten all övertid du kan få, så att du tillbringar ännu mindre tid med familjen, eller med vännerna, om du nu inte har en familj?

Om det nu inte går jättebra i din relation – är du säker på att du får halva vårdnaden om barnen vid skilsmässan eller uppbrottet, eller tror du att din partner kommer att få tillbringa mest tid med dina barn under deras uppväxt, trots att du gärna skulle vilja träffa dem lika mycket?

För din skull hoppas jag innerligt att du genom den här texten har fnyst högljutt åt mina frågor och sagt att du naturligtvis själv bestämmer över dina kläder, dina känslor och din familj.

Rent statistiskt sett vill jag ändå säga att om du nu identifierar dig som man så är risken större att du just nu sitter klädd i en rutig skjorta än i en rosablommig T-shirt, att du i ett förhållande med en annan man inte nämner det på jobbet eller ens visar era känslor offentligt, samt att du löper en oproportionerligt stor risk att dö i förtid på grund av att du inte söker vård i tid när kroppen eller själen värker sönder.

Vid separation förlorar du oftare vårdnaden än vad du borde behöva göra, för du har troligen inte varit hemma lika mycket med barnen och då bedöms det att barnen har starkast anknytning till den som varit hemma mest, vilket oftast är mamman.

Känns det här orättvist och fel? Bra.

Det är bara när vi sett och blivit medvetna om orättvisor som vi kan göra något åt dem.

Anser du att män är människor och inte djur?

Utmärkt. Har män då förmåga att själva ta ansvar för sina känslor, sina åsikter och sina handlingar? Ja, naturligtvis har de det.

Vare sig du identifierar dig som man, kvinna eller annat, så är vi alla människor och om du anser att alla människor ska ha samma politiska, ekonomiska och sociala rättigheter, då är du ju feminist, precis som jag. Det kommer jag fortsätta vara, för min sons skull likväl som min dotters.

För i ett bra och demokratiskt samhälle så får vi vara den vi är, oavsett vad vi hade mellan benen när vi föddes.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gör a-kassan tillgänglig för fler

Debatt. Gör a-kassan tillgänglig för fler så skapar vi en värdigare situation för både anställda och anställningslösa.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Moderata kommunister

Krönika. Alla kanske inte känner till det, men det finns faktiskt moderata kommunister. En bekant meddelade på nätet att han, som kommunist, tänker rösta på Moderaterna. Han hade tappat förtroendet för riksdagspartierna och röstar bara för en fråga: nej till höghastighetstågen.

Marknaden har alltid rätt!

Krönika. Egentligen är det inte så konstigt. Det finns många val i livet och man tenderar förstås att välja det bästa. Bästa diskmedlet, bästa bostaden, bästa läkaren och bäst betalda jobbet. Detta är den fria marknadens enkla logik.

En gammal Amazon

Krönika. Miljö är inga enkla saker och nu har det kommit en larmrapport om att luftföroreningar från vedeldning ger minst tusen dödsfall om året i Sverige! Så vad göra? Förbjuda all vedeldning?

Det är hög tid att stoppa taxifusket

Ordförandeord. Vi har tagit oss in i en fantastisk försommar och jag ser bilder på hur avdelningarna är ute och träffar medlemmar och blivande medlemmar över en kopp kaffe på eftermiddagen, eller över en grillad korv under arbetspasset mitt i natten. Vi pratar om sådant som är viktigt för att få både jobb och privatliv att fungera och vara tryggt.

Hur svårt kan det vara?

Ledare. När sommaren så småningom ebbar ut hoppas man ju att farsen kring Svenska Akademien är slut. Risken är väl annars överhängande att människor som redan har problem med en grandios självbild fått den uppumpad till bristningsgränsen.

Försäkringskassan husfasad

Det handlar om människor!

Debatt. Kränkningen av redan utsatta människor måste få ett slut. Fredrik Lundh Sammeli och socialminister Annika Strandhäll skriver ”att de hör berättelser från människor om hur de upplever att tryggheten har brustit och stödet varit för dåligt i sjukförsäkringen” (Norrbottens-Kuriren). Det är inte en upplevelse, det är verklighet!

Marknaden har alltid rätt!

Davids krönika. Egentligen är det inte så konstigt. Det finns många val i livet och man tenderar förstås att välja det bästa. Bästa diskmedlet, bästa bostaden, bästa läkaren och bäst betalda jobbet. Detta är den fria marknadens enkla logik.

Lönekriterierna blir helt absurda

Ledare. Anställda på Försäkringskassan får högre lön ju fler personer som nekas sjukpenning. Avslöjandet i SVT:s program Agenda kom från anonyma handläggare på kassan som vittnar om hård press för att minska statens utgifter för sjukskrivningar.

Dumpa inte våra villkor med skattepengar!

Ordförandeord. Det är valår i år och valrörelsen har kommit i gång, både hos partierna och hos oss som förbund. Utspelen duggar tätt och nyligen presenterades regeringens vårbudget.

Förhindra att industrins dolda dödsfällor tar fler liv

Debatt. I maj förra året dog ännu en lastbilschaufför på jobbet. En truck backade över honom vid lastning på ett stålverk. En tragedi för de anhöriga. Ett djupt personligt trauma för den som körde trucken. Ett allvarligt misslyckande för stålföretaget som lät det hända i sin verksamhet. Och djupt störande för alla oss andra.

Hamn och stuveri är en viktig del av vår själ

Ordförandeord. Vi har arbetat oss igenom mars månad och ännu verkar det inte vara någon vår i sikte. En fråga som har engagerat oss även denna månad är den om situationen på APM Terminals i Göteborgs hamn, och jag förstår att den väcker mycket känslor och många funderingar bland våra medlemmar

En gammal Amazon

Davids krönika. Miljö är inga enkla saker och nu har det kommit en larmrapport om att luftföroreningar från vedeldning ger minst tusen dödsfall om året i Sverige! Så vad göra? Förbjuda all vedeldning?

Pallar du fram till pensionen?

Ledare. Vi lever allt längre och därför måste vi jobba längre – för att få ihop en dräglig pension. Det är en sanning som trumpetats ut ganska länge nu.

Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?

Davids krönika. Solidaritet, detta otympliga ord. Att ställa upp för någon, kanske någon man inte ens känner. En folkgrupp, ett lands demokrati eller bara sina arbetskamrater. Att tänka i två led, att om jag ger något så kan jag också få något tillbaka. Kan de va nåt? Ofta verkar det i stället som om vi alla är autonoma farkoster som singlar omkring i universum och att JAGET är det enda av betydelse.