Feminist? Javisst!

Krönika. Är det okej att gråta offentligt av annan orsak än att ditt favoritlag just vann eller förlorade sin serie, eller har du så länge fått höra att du ska skärpa till dig när du visar känslor att du inte längre kan gråta ens om du vill?

Får andra tala om för dig vilka mönster och färger som är okej på dina privata kläder?

Känner du att du kan älska den du vill utan rädsla och nämner du din partner vid namn på arbetsplatsen när någon frågar hur det går i förhållandet?

Är du bekväm med att söka sjukvård när febern och hostan inte verkar gå över, eller tar du ett par värktabletter extra och kör på tills du är helt sänkt?

Om det är själen det värker i, går du till en psykolog och pratar om det, eller håller du tyst medan världen känns allt mörkare och det till slut inte längre hjälper med självmedicinering?

När du fått barn, tänker du ta ut halva föräldraledigheten, eller hade du inte en tanke på att göra det, för du har väl viktigare saker för dig än att sitta hemma och glo på en unge?

Jobbar du förresten all övertid du kan få, så att du tillbringar ännu mindre tid med familjen, eller med vännerna, om du nu inte har en familj?

Om det nu inte går jättebra i din relation – är du säker på att du får halva vårdnaden om barnen vid skilsmässan eller uppbrottet, eller tror du att din partner kommer att få tillbringa mest tid med dina barn under deras uppväxt, trots att du gärna skulle vilja träffa dem lika mycket?

För din skull hoppas jag innerligt att du genom den här texten har fnyst högljutt åt mina frågor och sagt att du naturligtvis själv bestämmer över dina kläder, dina känslor och din familj.

Rent statistiskt sett vill jag ändå säga att om du nu identifierar dig som man så är risken större att du just nu sitter klädd i en rutig skjorta än i en rosablommig T-shirt, att du i ett förhållande med en annan man inte nämner det på jobbet eller ens visar era känslor offentligt, samt att du löper en oproportionerligt stor risk att dö i förtid på grund av att du inte söker vård i tid när kroppen eller själen värker sönder.

Vid separation förlorar du oftare vårdnaden än vad du borde behöva göra, för du har troligen inte varit hemma lika mycket med barnen och då bedöms det att barnen har starkast anknytning till den som varit hemma mest, vilket oftast är mamman.

Känns det här orättvist och fel? Bra.

Det är bara när vi sett och blivit medvetna om orättvisor som vi kan göra något åt dem.

Anser du att män är människor och inte djur?

Utmärkt. Har män då förmåga att själva ta ansvar för sina känslor, sina åsikter och sina handlingar? Ja, naturligtvis har de det.

Vare sig du identifierar dig som man, kvinna eller annat, så är vi alla människor och om du anser att alla människor ska ha samma politiska, ekonomiska och sociala rättigheter, då är du ju feminist, precis som jag. Det kommer jag fortsätta vara, för min sons skull likväl som min dotters.

För i ett bra och demokratiskt samhälle så får vi vara den vi är, oavsett vad vi hade mellan benen när vi föddes.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Överväger att lämna

Insändare. Jag är en 70-årig medlem, jobbar 60 procent och tänker så göra fem år till, om kroppen hänger med. På årsmötet fick jag diplom för 50-årigt medlemskap i Transport!

Det är allvar nu, mina vänner

Ordförandeord. Den 9 september är det val och det valet handlar om vilken typ av samhälle vi vill ha framöver. På riktigt. Aldrig har det varit så tydligt att valet står mellan trygghet för människor och ett samhälle med mer tillfälliga anställningar och lägre löner; ett samhälle där var och en får klara sig själv i allt större utsträckning.

Las, en avgörande fråga för mig i valet

Ledare. Det finns politiska frågor som är så viktiga att de ensamma skulle kunna avgöra var jag lägger min röst. En sådan är lagen om anställningsskydd (las).

Hur kan (S) lyfta frågan om strejkrätt i valtider?

Insändare. Vädjan till Socialdemokratiska arbetarpartiets arbetsutskott. Med stigande oro ser vi hur Socialdemokratiska arbetarepartiet förlorar i opinionsundersökningar och i sympati hos LO-folket.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

På den tiden det regnade om somrarna

Krönika. Människor är egon och kanske är jag ett av de största. Vi är oss själva närmast och samarbetar bara om vi är absolut säkra på att vinna på det. Kanske är det ändå dags att lyfta blicken och tänka ett varv till (eller första varvet). Att klimatet förändras så att isbjörnar dör bryr vi oss såklart inte om. Få har ändå varit i närheten av dem och de som verkligen varit det har blivit uppätna.

Och så sorgen

Krönika. Förr var jag ofta ledsen. Jag kunde känna en melankoli komma smygande för att så småningom slå rot i själen. Det var inte någon direkt obehaglig känsla, bara en lång eller kort period av att mest vara för sig själv. Som i en slags långsam berg- och dalbana.

Moderata kommunister

Krönika. Alla kanske inte känner till det, men det finns faktiskt moderata kommunister. En bekant meddelade på nätet att han, som kommunist, tänker rösta på Moderaterna. Han hade tappat förtroendet för riksdagspartierna och röstar bara för en fråga: nej till höghastighetstågen.

Rädda svensk åkerinäring!

Ordförandeord. Svensk åkerinäring blöder, och dess chaufförer lider. Branschen är hårt drabbad av den osunda konkurrensen och den olagliga utländska inrikestrafiken som vi dagligen ser på vägarna.

Tillbaka till fackets rötter

Ledare. I juli är det precis 110 år sedan tre ungsocialister sprängde fartyget Amalthea i Malmö hamn. Båten användes som förläggning för engelska strejkbrytare som kallats in för att utföra arbete som de ordinarie hamnarbetarna lagt ner.

Gör a-kassan tillgänglig för fler

Debatt. Gör a-kassan tillgänglig för fler så skapar vi en värdigare situation för både anställda och anställningslösa.

Värna om kollektivavtalet

Insändare. Det är dags att kämpa för tryggare anställningar inom transportbranschen.

Även svenskar är utsatta för lönedumpning

Insändare. Jag ser i senaste tidningen att ni skriver om lönedumpning bland öststatare med mera. Det är inte bara där det lönedumpas, utan även svenskar är utsatta för detta.

Det är hög tid att stoppa taxifusket

Ordförandeord. Vi har tagit oss in i en fantastisk försommar och jag ser bilder på hur avdelningarna är ute och träffar medlemmar och blivande medlemmar över en kopp kaffe på eftermiddagen, eller över en grillad korv under arbetspasset mitt i natten. Vi pratar om sådant som är viktigt för att få både jobb och privatliv att fungera och vara tryggt.

Hur svårt kan det vara?

Ledare. När sommaren så småningom ebbar ut hoppas man ju att farsen kring Svenska Akademien är slut. Risken är väl annars överhängande att människor som redan har problem med en grandios självbild fått den uppumpad till bristningsgränsen.