Farlig sophämtning överklagas – ännu en gång

För att skona renhållarnas kroppar och förbättra säkerheten för kringboende ville Arbetsmiljöverket stoppa sophämtningen vid ett par krogar i Uppsala. Förvaltningsrätten gav verket rätt, men Samtek ger sig inte. Miljöföretaget överklagar igen, till kammarrätten.

Om Arbetsmiljöverket fått sin vilja igenom hade Samtek tvingats åtgärda problemen med farliga backvägar på smala gångvägar redan den 1 november förra året. Kombinerat med sopgubbarnas släpande av tunga kärl över trösklar och ojämn mark från restaurang Le Park och Gästrike-Hälsinglands nation i centrala Uppsala.

Om arbetsmiljön inte förbättrades hotade Arbetsmiljöverket med 100 000 kronor i vite.

Men i och med att Samtek nu går vidare och överklagar förvaltningsrättens dom har företaget skaffat sig ännu en tidsfrist. Sopgubbarna kan fortsätta arbeta som hittills, innan fallet tas upp igen och ny dom faller.

Annars hade företaget fått punga ut med böter eller vidta åtgärder senast i mitten av april nästa år.

Fast att rätta till bristerna med de svårtillgängliga soprummen, som äventyrar både miljöarbetarnas hälsa och Uppsalabornas säkerhet är ingen lätt uppgift, försvarar sig företaget. Det skulle kräva både dyrbara och ”omfattande ingrepp” på mark och byggnader, som bolaget inte uppfattar som rimliga eller genomförbara. Bland annat på grund av att Uppsala kommun står som ägare och att nationsbyggnaderna är kulturmärkta.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter om ergonomi och säkerhet ska transportvägen för kärlen vara jämn, plan och hårdgjord. Sopbilen ska kunna köra fram ”i omedelbar närhet” till uppställningsplatser och soprum, så att dragvägen blir så kort som möjlig.

Miljöarbetarna ska inte heller behöva riskera att köra på personer eller egendom i hämtningsområdet.

Samtek, som har renhållningsuppdrag i Uppsala, Västerås och Norrtälje, har nyligen bytt ägare till Karlsvik, en företagsgrupp i Roslagen. I en intervju med Transportarbetaren säger nya vd:n Per Nordin att bolaget på sikt vill ”fasa ut de kommunala uppdragen”, men att man inte har någon brådska.

Samteks förre vd, Göran Karlin, har tidigare uttalat sig i Transportarbetaren om tvisten med Arbetsmiljöverket:

– Vi vill att våra gubbar ska få så gynnsamma förhållanden som möjligt. Men då måste kommunen upplåta mark så att vi kan ha sopkärlen ute vid vägen. Det är enda lösningen vid de här krogarna.

Samtek har ett 40-tal anställda.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Amazon Spanien

Nätgiganten tar sikte på Sverige

Lager/distribution. Världens största näthandel ser ut att etablera sig i Sverige. Amazon är känt för sin antifackliga hållning och förmåga att på kort tid dominera marknader.

Tidningsbuntar och lådor med post

Inga brev för småländska tidningsbud

Tidningsbud. I Småland slutar tidningsbuden att dela ut post på sina rundor. Hall Media avslutar samarbetet med Bring. Tidningsprenumeranterna klagade och brevleveranserna var inte särskilt lönsamma.

Sista tidningen

Tidningsbud. Valborgsmässoafton är sista arbetsdagen för tidningsbuden. Örnsköldsviks Allehanda ska i stället delas ut med post.

Fackligt uppsökeri gav respons i Jönköping

Facket. Fallgropar där barn ramlat ner. Strul med semestern. Och mängder av visstider på macken. Det är några av vittnesmålen som kommer fram när Johanna Lans och Thomas Karlsson sticker ut på uppsökeri i Jönköping.

Protester mot EU-förslag om körtider

Buss/åkeri. Busspassagerare runt om i landet möttes i dag av budskapet att förarnas arbetstidsregler är på väg att försämras. Tillsammans med transportfack i Europa protesterar Kommunal mot förslaget på ändrade kör- och vilotidsregler.

Så används din fackavgift

Så används din fackavgift

Facket. Löner och sociala avgifter är Transports största utgiftspost. Nästan halva din medlemsavgift går till personalen.

Man klämdes ihjäl av lastbil

Arbetsmiljö. En man klämdes i går mellan en lastbil och en lastbrygga, så illa att han senare dog. Han hade kommit med en leverans till Mineralgatan i Helsingborg.

Eneroth besöker Avestaåkeri – utlovar höjd bruttovikt

Elväg. Under torsdagen besökte infrastrukturminister Tomas Eneroth Ernst express, åkeriet som är med i försöket med elektrifierad landsväg utanför Sandviken. Eneroth tror på elväg som en framtidslösning. Han utlovade också höjd bruttovikt för treaxliga lastbilar. Från 26 till 28 ton.

Alla får gas-varnare efter dödsolycka i hamnen

Hamn. Efter dödsolyckan i Oxelösund ska de anställda ha en egen gas-varnare i bröstfickan. Arbetsgivaren mäter luften och riskbedömer innan någon går ner i en lucka. Sedan kan var och en av hamnarbetarna ändå få en varning om det finns livsfarlig koloxid på platsen.

Marita Ulvskog

Ulvskog tar över transportfrågorna

EU. S-politikern Marita Ulvskog tar över platsen i EU:s transportutskott, efter bortgångne partikamraten Jens Nilsson. – Jens och jag hade ett nära samarbete. Jag ska fullfölja hans arbete och det allra viktigaste är att få bort den sociala dumpningen i transportsektorn.

Transport förlorade komplicerad semestertvist i AD

Miljöarbete. Ragn-Sells hade inte gjort för stora löneavdrag när deras miljöarbetare hade semester, enligt en dom i Arbetsdomstolen. – Vi anser fortfarande att det är anmärkningsvärt att man kan förlora pengar på när man har semester om man inte planerar rätt, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport.

Nyfikna förskolebarn vid den elektriska sopbilen.

Färre avgasmoln – men fler orosmoln?

Miljöarbetare. En sopbil svänger runt på gatorna i Göteborg – helt ljudlöst. Enligt Volvo är det första gången en global lastbilstillverkare levererar ett helt eldrivet fordon. I dag visades den upp för medier och nyfikna göteborgare.

Debatt mellan Hamnarbetarförbundet och Transport

Gemensam fiende kan få hamnfacken att prata ihop sig

Hamn. Hotet om begränsningar av strejkrätten får de två hamnfacken att prata samarbete – eller till och med samgående. En debatt mellan fackens ordföranden i Malmö handlar mest om hur olika arbetssätt skulle kunna jämkas ihop.