Facket ska tåla granskning

Ledare. Ingen har väl undgått rabaldret kring krogar och lägenheter i Kommunal. Ett av de mest pinsamma inslagen handlar om utrikesminister Margot Wallströms utbrott när det avslöjades att hon fått en lägenhet. En takvåning på 89 kvadratmeter med terrass.

Wallström anklagade Kommunals ledare för att ljuga. Hon hävdade att hon aldrig skulle ha tagit emot en lägenhet om det innebar att hon skulle ”gå före i någon kö”.

Oj, finns det en egen kö för statsråd och toppolitiker? Eller tror Margot Wallström på fullt allvar att vanliga kommunalare med ett halvårs kötid kan få en takvåning i Stockholm? Låt vara att det först hette att det bara var fråga om ett korttidskontrakt. Ett hyresavtal som sedan visade sig gälla så länge hon har kvar ministerjobbet.

Har Margot Wallström ingen aning om den katastrofala brist på bostäder som råder i huvudstadsregionen? En brist som politiker bär ansvaret för och som driver upp bostadspriserna till sinnessjuka nivåer.

En fråga som dröjer sig kvar i mitt huvud är själva avslöjandet. När det nu fanns missförhållanden hade jag gärna sett att det skett först i Kommunals medlemstidning, Kommunalarbetaren.

Om Kommunalarbetaren tidigt känt till och berättat för medlemmarna om lägenheter och annat som kan äventyra medlemmarnas förtroende hade skadeverkningarna blivit mindre.

Det finns fackliga ledare som hävdar att medlemstidningen inte ska vara revisor i förbundet. Facket har ju redan sådana. Valda eller externa.

Aftonbladets avslöjande visar att en journalistisk granskning behövs, vid sidan av det vanliga revisionsarbetet. Fackliga tidningar bör tydligt tilldelas den uppgiften av sina uppdragsgivare, ytterst medlemmarna.

Vad gäller för lägenheter i Transport? Förbundet äger inga hyresfastigheter, men väl åtta små bostadsrätter i Stockholm. De hyrs ut till anställda på förbundskontoret som veckopendlar från andra orter i Sverige. Lägenheterna ska lämnas tillbaka när anställningen upphör.

I ett fall har det inte skett. Transports tidigare förbundsordförande Hans Wahlström vägrar fortfarande – 14 år efter avgången – lämna ifrån sig bostaden, en HSB-tvåa i Bandhagen.

lägenheten en gång köptes in av Transport fick den inte ägas av en ideell organisation – utan bara av privatpersoner. Därför skrevs den formellt på förbundets ordförande.

Transportarbetaren skrev om lägenhetstvisten i november 2009.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gör a-kassan tillgänglig för fler

Debatt. Gör a-kassan tillgänglig för fler så skapar vi en värdigare situation för både anställda och anställningslösa.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Moderata kommunister

Krönika. Alla kanske inte känner till det, men det finns faktiskt moderata kommunister. En bekant meddelade på nätet att han, som kommunist, tänker rösta på Moderaterna. Han hade tappat förtroendet för riksdagspartierna och röstar bara för en fråga: nej till höghastighetstågen.

Marknaden har alltid rätt!

Krönika. Egentligen är det inte så konstigt. Det finns många val i livet och man tenderar förstås att välja det bästa. Bästa diskmedlet, bästa bostaden, bästa läkaren och bäst betalda jobbet. Detta är den fria marknadens enkla logik.

En gammal Amazon

Krönika. Miljö är inga enkla saker och nu har det kommit en larmrapport om att luftföroreningar från vedeldning ger minst tusen dödsfall om året i Sverige! Så vad göra? Förbjuda all vedeldning?

Det är hög tid att stoppa taxifusket

Ordförandeord. Vi har tagit oss in i en fantastisk försommar och jag ser bilder på hur avdelningarna är ute och träffar medlemmar och blivande medlemmar över en kopp kaffe på eftermiddagen, eller över en grillad korv under arbetspasset mitt i natten. Vi pratar om sådant som är viktigt för att få både jobb och privatliv att fungera och vara tryggt.

Hur svårt kan det vara?

Ledare. När sommaren så småningom ebbar ut hoppas man ju att farsen kring Svenska Akademien är slut. Risken är väl annars överhängande att människor som redan har problem med en grandios självbild fått den uppumpad till bristningsgränsen.

Försäkringskassan husfasad

Det handlar om människor!

Debatt. Kränkningen av redan utsatta människor måste få ett slut. Fredrik Lundh Sammeli och socialminister Annika Strandhäll skriver ”att de hör berättelser från människor om hur de upplever att tryggheten har brustit och stödet varit för dåligt i sjukförsäkringen” (Norrbottens-Kuriren). Det är inte en upplevelse, det är verklighet!

Marknaden har alltid rätt!

Davids krönika. Egentligen är det inte så konstigt. Det finns många val i livet och man tenderar förstås att välja det bästa. Bästa diskmedlet, bästa bostaden, bästa läkaren och bäst betalda jobbet. Detta är den fria marknadens enkla logik.

Lönekriterierna blir helt absurda

Ledare. Anställda på Försäkringskassan får högre lön ju fler personer som nekas sjukpenning. Avslöjandet i SVT:s program Agenda kom från anonyma handläggare på kassan som vittnar om hård press för att minska statens utgifter för sjukskrivningar.

Dumpa inte våra villkor med skattepengar!

Ordförandeord. Det är valår i år och valrörelsen har kommit i gång, både hos partierna och hos oss som förbund. Utspelen duggar tätt och nyligen presenterades regeringens vårbudget.

Förhindra att industrins dolda dödsfällor tar fler liv

Debatt. I maj förra året dog ännu en lastbilschaufför på jobbet. En truck backade över honom vid lastning på ett stålverk. En tragedi för de anhöriga. Ett djupt personligt trauma för den som körde trucken. Ett allvarligt misslyckande för stålföretaget som lät det hända i sin verksamhet. Och djupt störande för alla oss andra.

Hamn och stuveri är en viktig del av vår själ

Ordförandeord. Vi har arbetat oss igenom mars månad och ännu verkar det inte vara någon vår i sikte. En fråga som har engagerat oss även denna månad är den om situationen på APM Terminals i Göteborgs hamn, och jag förstår att den väcker mycket känslor och många funderingar bland våra medlemmar

En gammal Amazon

Davids krönika. Miljö är inga enkla saker och nu har det kommit en larmrapport om att luftföroreningar från vedeldning ger minst tusen dödsfall om året i Sverige! Så vad göra? Förbjuda all vedeldning?

Pallar du fram till pensionen?

Ledare. Vi lever allt längre och därför måste vi jobba längre – för att få ihop en dräglig pension. Det är en sanning som trumpetats ut ganska länge nu.

Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?

Davids krönika. Solidaritet, detta otympliga ord. Att ställa upp för någon, kanske någon man inte ens känner. En folkgrupp, ett lands demokrati eller bara sina arbetskamrater. Att tänka i två led, att om jag ger något så kan jag också få något tillbaka. Kan de va nåt? Ofta verkar det i stället som om vi alla är autonoma farkoster som singlar omkring i universum och att JAGET är det enda av betydelse.