Facket ska tåla granskning

Ledare. Ingen har väl undgått rabaldret kring krogar och lägenheter i Kommunal. Ett av de mest pinsamma inslagen handlar om utrikesminister Margot Wallströms utbrott när det avslöjades att hon fått en lägenhet. En takvåning på 89 kvadratmeter med terrass.

Wallström anklagade Kommunals ledare för att ljuga. Hon hävdade att hon aldrig skulle ha tagit emot en lägenhet om det innebar att hon skulle ”gå före i någon kö”.

Oj, finns det en egen kö för statsråd och toppolitiker? Eller tror Margot Wallström på fullt allvar att vanliga kommunalare med ett halvårs kötid kan få en takvåning i Stockholm? Låt vara att det först hette att det bara var fråga om ett korttidskontrakt. Ett hyresavtal som sedan visade sig gälla så länge hon har kvar ministerjobbet.

Har Margot Wallström ingen aning om den katastrofala brist på bostäder som råder i huvudstadsregionen? En brist som politiker bär ansvaret för och som driver upp bostadspriserna till sinnessjuka nivåer.

En fråga som dröjer sig kvar i mitt huvud är själva avslöjandet. När det nu fanns missförhållanden hade jag gärna sett att det skett först i Kommunals medlemstidning, Kommunalarbetaren.

Om Kommunalarbetaren tidigt känt till och berättat för medlemmarna om lägenheter och annat som kan äventyra medlemmarnas förtroende hade skadeverkningarna blivit mindre.

Det finns fackliga ledare som hävdar att medlemstidningen inte ska vara revisor i förbundet. Facket har ju redan sådana. Valda eller externa.

Aftonbladets avslöjande visar att en journalistisk granskning behövs, vid sidan av det vanliga revisionsarbetet. Fackliga tidningar bör tydligt tilldelas den uppgiften av sina uppdragsgivare, ytterst medlemmarna.

Vad gäller för lägenheter i Transport? Förbundet äger inga hyresfastigheter, men väl åtta små bostadsrätter i Stockholm. De hyrs ut till anställda på förbundskontoret som veckopendlar från andra orter i Sverige. Lägenheterna ska lämnas tillbaka när anställningen upphör.

I ett fall har det inte skett. Transports tidigare förbundsordförande Hans Wahlström vägrar fortfarande – 14 år efter avgången – lämna ifrån sig bostaden, en HSB-tvåa i Bandhagen.

lägenheten en gång köptes in av Transport fick den inte ägas av en ideell organisation – utan bara av privatpersoner. Därför skrevs den formellt på förbundets ordförande.

Transportarbetaren skrev om lägenhetstvisten i november 2009.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Debatt – facket och politiken
Knutna nävar

Därför är det viktigt med fackligt-politiskt engagemang

Val 2018. ”Transports uppdrag är att värna om allas lika värde, i samhället, på arbetsplatsen, och i alla lägen försvara de rättigheter vi i dag har i arbetslivet.” Med det argumentet låter sig Robert Savela nomineras till riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Partiledardebatt i riksdagen.

Riksdagslistan måste avspegla vår samverkan

Val 2018. … men inte en enda facklig kandidat finns med på S-förslaget till riksdagslista från Norrbotten. LO-distriktet manar till förändring: Allt annat är otänkbart för ett arbetarparti.

Oanständigheten breder ut sig

Ordförandeord. Plattformsekonomi, eller gig-ekonomi som det också kallas, är något som växer lavinartat i Sverige och för oss inom transportsektorn sker detta med all icke önskvärd tydlighet.

På spaning efter framtiden

Ledare. Nästan varje dag ramlar det in mejl i min e-postkorg som handlar om försök med förarlösa fordon, nya kraftfullare batterier till elbilar, åkeriföretag som ställer om till fossilfritt eller forskare som provar nya tekniska lösningar för att ladda bilar med elektricitet under färd.

Tack du som är skyddsombud

Debatt. I dag är det inte vilken dag som helst. I dag är det superhjältarnas egen dag, även kallad ”skyddsombudets dag”. Tillsammans med våra företag samverkar vi och ser till att arbetsmiljön på våra arbetsplatser blir bättre.

David Ericssons senaste krönikor

Landsvägens Nobelpris

Krönika. Vägen till Klockrike och Kärlek i Europa är boktitlar som är så vackra att bara de gör att man vill läsa böckerna.

Lösa förbindelser

Krönika. Trots att jag är bemanningsanställd trivs jag rätt bra med mitt jobb. Visserligen kan den arbetsgivare jag varit inlejd hos i närmare sex år ge mig sparken på dagen. Men bemanningsjobbet är lite spännande, lite gambling – man vet aldrig var man hamnar.

En sopig sommar

Krönika. Vad har strulet inom Transportstyrelsen, sopstrejken i Stockholm och hamnkonflikten i Göteborg gemensamt? Vad är det som förenar dessa olika former av kaos i ett enda ord? Outsourcing!

När är det läge att säga ifrån?

Ordförandeord. Rubriken på denna krönika är en fråga som man väl ofta ställer sig, både som privatperson, fackförbundsordförande och organisation.

Asylpolitiken måste ändras

Ledare. I Sverige pågår just nu ett utdraget drama i tusentals akter. Det handlar om asylsökanden som lever i oviss väntan på beslut från Migrationsverket. Får de stanna? Eller blir det avslag och utvisning?

En säker väg till jobb

Debatt. Den 9 september varje år är det yrkesförarens dag. Det vill vi fira genom att lyfta fram det tredje vanligaste yrket för män i Sverige: lastbilschauffören. Trots att yrket är populärt så är det stor brist på förare i transportnäringen. Nu måste politiken ta detta på allvar.

Tufft för många

Ordförandeord. Ofta förknippar vi sommaren med en lugnare tid på året som i bästa fall kan användas till vila, ledighet och återhämtning. Sommaren 2017 blev med facit i hand det motsatta för många.

Förtal av en hel yrkesgrupp

Ledare. Efter sommarens stora sopkonflikt i Stockholm är läget mycket spänt mellan parterna. I ett pressmeddelande går Reno Norden till generalangrepp mot både sopgubbarna och Transport.