Facken påverkade EU

I förra veckan läckte EU-kommissionens tankar om ett nytt utstationerings-direktiv ut. Det var starten för en kraftfull lobbyverksamhet från LO, TCO, Saco och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson reste direkt till Bryssel för att påverka. För en kort stund sedan kom förslaget till nytt direktiv.

– EU-kommissionen har hörsammat våra fackliga krav på likabehandling av arbetstagarna. Lönebildningen är och ska förbli en nationell angelägenhet som i Sverige sköts av parterna. Det är en framgång för den svenska partsmodellen, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark, i ett pressmeddelande, när hon sett det nya förslaget.

Efter ramaskriet från fackförbunden, både på Europanivå och i enskilda länder som Sverige, har förslaget till nytt utstationeringsdirektiv ändrats. Det stod klart när EU-kommissionen nyss avslutade sitt möte i Strasbourg.

EU:s utstationeringsdirektiv reglerar vilka villkor utländska arbetare ska ha när de tillfälligt skickas till ett annat EU-land för att jobba. Grundregeln är att värdlandets regler ska tillämpas när det gäller bland annat minimilöner, betalda semesterdagar och arbetstid. Nu var det dags för en uppdatering av formuleringarna.

– Alltför ofta ser vi två arbetare sida vid sida som gör samma jobb, men där den ena tjänar mycket mindre än den andra. Det är inte rättvist och inte så som den europeiska arbetsmarknaden borde se ut, säger EU-kommissionens arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen, enligt TT.

Hon är tidigare partiledare för de flamländska Kristdemokraterna i Belgien och beskriver om kommissionens förslag till utstationeringsdirektiv som ”ett viktigt steg mot en djupare och mer rättvis inre marknad”.

– Vi vill säkerställa att samma ersättningsregler gäller för lokala och utstationerade arbetare – inte bara vad gäller minimilöner . . . utan om alla de ersättningar som är obligatoriska i värdlandet, säger hon till TT.

Europafacket skriver i ett pressmeddelande att det nya förslaget visserligen är ett framsteg jämfört med vad som tidigare läckt ut. Men Etuc är inte nöjt:

”Vi uppskattar kommissionens avsikter och ansträngningar, men den lösning som lagts fram är inte tillfredsställande. Det är en rättvis lön som många utstationerade arbetare aldrig kommer att få. Arbetare och fackförbund kommer att tvingas till domstol för att deras rättigheter ska kunna tillgodoses”, skriver generalsekreterare Luca Visentini i ett pressmeddelande.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Oklara regler hotar svensk biogas

Energi. Framtiden är osäker för biogasen, ett bränsle som används i många bussar, taxi och lastbilar. Orsaken är oklarheter kring beskattningen och ökande konkurrens från el-drivna fordon.

Upprop på gång bland förare

Arbetsmiljö. Skådespelare, sångare, musiker, jurister, politiker … Flera yrkesgrupper där kvinnor vittnar om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistisk jargong är på gång. En insamling av berättelser har startat även inom transportbranscher: #banaväg.

Täcket av för Teslas nya batterilastbil

Ny teknik. Tidigt på fredagsmorgonen presenterade den hajpade elbilstillverkaren Tesla en batteridriven dragbil. Den påstås ha en räckvidd på 800 kilometer och kan accelerera från noll till 95 kilometer i timmen på fem sekunder. Utan påhakad trailer. Lastbilen uppges också vara självkörande. I vart fall på motorväg.

Straffen skärps vid brott mot kör- och vilotidsreglerna

Åkeri. I mars nästa år höjs böterna kraftigt för åkerier som systematiskt bryter mot kör- och vilotidsreglerna. Maxbeloppet vid flera överträdelser blir 800 000 kronor, i stället för dagens tak på 200 000 kronor. Fast många små och medelstora åkerier slipper undan maxboten.

Hopplöst att granska arbetsgivare åt AF

Arbetsmarknad. Mycket tid. Mycket jobb. Mycket pengar till arbetsgivarna. Men inget besked om resultatet. Transport och andra fack är irriterade över sitt uppdrag att granska arbetsgivare åt Arbetsförmedlingen.

Reno Norden förlorar tre kommuner

Renhållning. Tre kommuner på västkusten avslutar kontraktet med Reno Norden. Kommunägda Renova tar över sophämtningen i Lerum, Partille och Härryda i april.

Polismästare Stefan Hector vid nationella operativa avdelningen och Säkerhetsföretagens branschchef Li Jansson diskuterar mer samarbete.

”Säkerhetsföretag och polis behöver samarbeta närmare”

Terrorattentatet. ”Vi är ju en bransch där om någon springer bort från någonting så springer vi dit.” Säkerhetsföretagen presenterade i dag en rapport om terrorattentatet på Drottninggatan. Högst på önskelistan står ett tätare, mer strukturerat samarbete med polisen.

Dålig lastsäkring uppdagades vid kontroll i Gävle

Trafiksäkerhet. Alla lastbilar utom en hade stora brister i lastsäkringen. På ett containerchassi fanns sprickor i ramen. Det blev facit när polisen och Arbetsmiljöverket gemensamt kontrollerade lastbilar utanför grindarna till Gävle hamn.

Förslag: 36 timmars klampning

Cabotage. Regeringen föreslår att längsta möjliga tid en lastbil får vara klampad förlängs från 24 till 36 timmar.

Anna Ryding, Lena Hunt Wiberg och Lotta Larsson

De tar kampen mot kvinnovåld

Internationellt. Hur ska facket arbeta mot kvinnovåld? Och göra något för kvinnor som inte kan försörja sig på sitt jobb? Se till att de får rätten att organisera sig? Transports delegation på en internationell kvinnokonferens känner att de själva, förbundet och Sverige har en roll att spela.

EU:S VÄGPAKET

EU-kommissionen vill främja kombinerade transporter

Åkeri. EU-kommissionen har utrett och vill ändra det hårt kritiserade så kallade kombidirektivet. Det innehåller regler för transporter som kombinerar järnväg, sjöfart och lastbil. En knäckfråga är hur kombinerade transporter ska definieras.

Norska avfallsbolaget Nordren tar över i Sverige

Renhållning. Ytterligare ett norskt miljöföretag är på väg att etablera sig i Sverige. Bolaget, Nordren, har vunnit upphandlingar i Värmland och Västmanland. Huvudmännen i Nordren var tidigare med och startade krisdrabbade Reno Norden.

Polisinsats på Komettorget i Bergsjön, Göteborg.

Vem ska hålla ordningen?

Bevakning. En ordningsvakt misshandlas grovt. Ett kriminellt gäng uppges kontrollera torget. Är det då bevakningsbranschen som ska ansvara för att ordningen upprätthålls?