Ett år efter Hasses död – nu ställs hans verk ut

Snart ett år har gått sedan färdtjänstföraren Hasse Eklund dog i hjärtinfarkt, efter att ha jobbat extremt långa arbetsveckor för Taxi Kurir. Nu ställer hans änka, Hanna, ut en serie målningar och teckningar som Hasse gjort. I morgon kväll, tisdag, blir det dessutom ett samtal om villkoren i taxibranschen på galleriet i Stockholm där bilderna visas.

Den 27 december 2014 föll Hasse Eklund ihop hemma i garaget. Hjärtat hade stannat och hans liv gick inte att rädda.

Direkt efter dödsfallet började Hanna Eklund försöka få klarhet i Hasses arbetstider. Var det verkligen lagligt att köra tolv dagar i sträck och bara ha fyra dagar ledigt per månad?

– Jag vill inte att Hasses död ska ha varit förgäves. Arbetsvillkoren är helt sjuka, de måste ändras, sa Hanna i Transportarbetaren.

I intervjuerna med Hanna framkom också att Hasse hade en rad mer eller mindre dolda talanger. Han var musiker och hojåkare. I ungdomen var han med och startade Sofia Hogs, Sveriges första motorcykelklubb för Harley-Davidsonfans.

Men Hasse var också konstnär. Han målade i akryl och tusch under artistnamnet Hasse Rusch. Det är de bilderna som Hanna nu letat fram och ställer ut på galleri Bellange i Stockholm. Flera av verken är oavslutade.

– Så var det ofta med Hasse, säger Hanna. Tiden räckte inte för allt han ville göra.

Ulf Andersson, facklig eldsjäl med ett förflutet bland annat på Runöskolan, har drivit på för att få utställningen till stånd. Han konstaterar att Hasse Eklund var en talang som aldrig hann blomma ut riktigt.

– Hasse hade aldrig någon egen separatutställning, men på 1980-talet ställde han faktiskt ut tillsammans med blivande storheter som John E Franzén.

Lördagen den 5 december var det vernissage för ”Hasse Rusch” och utställningen pågår till den 12 december.

I morgon, tisdag den 8 december klockan 17, anordnas en diskussion om situationen i taxinäringen. En av initiativtagarna är Allonias Sebhatu, en chaufför som fick sparken från Taxi Kurir kort efter att han börjat organisera förarna. Platsen är Galleri Bellange, Tomtebogatan 30 i Stockholm. Någon föranmälan krävs inte.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dom i sopkonflikten faller den 7 februari

Miljöarbete. – Sopgubbarna spelade ett högt spel för att få omkull Reno Norden. – Fel! Reno Nordens syfte var att överrumpla och knäcka arbetstagarnas motstånd mot nyckelinventeringen.

Fusk med taxileg kostar 4 000

Taxi. 4 000 kronor är priset för facit i teoriproven för taxiförare och taxiåkare. I Värmland avslöjas fusk med både taxilegitimation och taxitrafiktillstånd.

Transport kritiserar nya pensionsuppgörelsen

Pensioner. Svenska löntagare måste jobba längre. Möjligheten att ta ut allmän pension höjs etappvis från dagens 61 år till 64. Rätten att jobba vidare utökas samtidigt från 67 till 69 år.

Infekterat i AD när sommarens sopkonflikt prövas

Renhållning. Det var beställaren, Stockholm Vatten, som höll i taktpinnen när sopgubbarna på Reno Norden skulle tvingas att medverka i den ifrågasatta nyckelinventeringen i somras. Den inventering som ledde till sopkaos, efter att närmare 50 miljöarbetare sagt upp sig på Reno Norden.

Upprop på gång inom bevakning

Bevakning. Även bevakningsbranschen har fått sin #metoo. Facebookgruppen startades i förra veckan, och än så länge har vittnesmålen om övergrepp, sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer inte tagit fart.

sopkonflikten i Stockholm

Sopgubbarna i domstolen – vild strejk eller uppsägning?

Renhållning. Sopgubbarnas aktion på Reno Norden i somras var ingen vild strejk, utan biverkningar efter att bolaget avskedat personalen. Fel, säger företaget som hävdar att såväl aktionen som sopgubbarnas sjukskrivningar och uppsägningar var olovliga stridsåtgärder.

Kilometerskatt och transpondrar utreds av regeringen

Åkeri. Kilometerskatten fortsätter att utredas av regeringen. Transpondrar i svenska och utländska lastbilar kan bli den nya metoden att kontrollera hur mycket de körs. Ambitionen är att ett skarpt förslag om vägavgifter och transpondrar ska presenteras före nästa val.

P-bot utfärdas

P-vaktens namn ska lämnas ut

Parkeringsvakt. Parkeringsvaktens namn ska lämnas ut. En 50-årig man i Karlstad har fått rätt i domstol. Mannen har gjort överklaganden till en konst. Han har haft 286 mål hos Kammarrätten i Göteborg de senaste 15 åren.

Två sopgubbar döms för ocker och tagande av muta

Brott. Förra fredagen var det rättegång i Stockholms tingsrätt. Då nekade sopgubbarna till anklagelsen att ha tagit emot mutor från en restaurang. I dag, fredag, dömdes de båda för tagande av muta och ocker.

Tidningsbudsmöte i Ö-vik

Sista julfesten med gänget

Tidningsbud. Julmiddag eller gravöl? Tidningsbuden i Örnsköldsvik har inget jobb kvar i maj. Men efter information om coachning, avgångsbidrag och a-kassa hugger de in på sillar, jansson, prinskorv och älgbullar. Julmust förstås.

Avgasrör på lastbil

Minskade utsläpp från tunga lastbilar

Miljö. Koldioxidutsläppen från tunga lastbilar har minskat med 11 procent från 2015 till 2016, enligt intresseorganisationen Svebio.

Taxi-vd upptaxeras med över miljonen

Färdtjänst. Vd:n för Nävertorps taxi har upptaxerats med över en miljon kronor. Skattemyndigheten har fått rätt i sin bedömning av hans inkomster under 2013.

EU-parlamentet i Bryssel

Ministermöte om nya transportregler

EU. Cabotagetransporter måste vara tillfälliga. Reglerna om kombinerade transporter och cabotage behöver också samordnas så att kombitransporter med järnväg, sjöfart och lastbil inte används för att kringgå bestämmelserna. Det är Sveriges linje när transportministrarna i dag möts i Bryssel.

Grova sexuella trakasserier vid nordisk renhållarkonferens

Miljöarbetare. Två servitriser utsattes för så grova sexuella trakasserier att middagen avbröts och lokalen utrymdes. Händelsen utspelade sig vid en nordisk konferens för miljöarbetare i Tromsö i Norge 2015.

Här skapas kartan för lastbilschaufförer

Chaufförer. Det gick snabbt mellan tanke och handling. Lastbilschauffören Anders Armgren fick en idé, och satte omedelbart i gång att lägga ut rastplatser och uppställningsplatser på en Googlekarta. Tolv timmar senare har över 150 chaufförer hyllat kartan.