Ett år efter Hasses död – nu ställs hans verk ut

Snart ett år har gått sedan färdtjänstföraren Hasse Eklund dog i hjärtinfarkt, efter att ha jobbat extremt långa arbetsveckor för Taxi Kurir. Nu ställer hans änka, Hanna, ut en serie målningar och teckningar som Hasse gjort. I morgon kväll, tisdag, blir det dessutom ett samtal om villkoren i taxibranschen på galleriet i Stockholm där bilderna visas.

Den 27 december 2014 föll Hasse Eklund ihop hemma i garaget. Hjärtat hade stannat och hans liv gick inte att rädda.

Direkt efter dödsfallet började Hanna Eklund försöka få klarhet i Hasses arbetstider. Var det verkligen lagligt att köra tolv dagar i sträck och bara ha fyra dagar ledigt per månad?

– Jag vill inte att Hasses död ska ha varit förgäves. Arbetsvillkoren är helt sjuka, de måste ändras, sa Hanna i Transportarbetaren.

I intervjuerna med Hanna framkom också att Hasse hade en rad mer eller mindre dolda talanger. Han var musiker och hojåkare. I ungdomen var han med och startade Sofia Hogs, Sveriges första motorcykelklubb för Harley-Davidsonfans.

Men Hasse var också konstnär. Han målade i akryl och tusch under artistnamnet Hasse Rusch. Det är de bilderna som Hanna nu letat fram och ställer ut på galleri Bellange i Stockholm. Flera av verken är oavslutade.

– Så var det ofta med Hasse, säger Hanna. Tiden räckte inte för allt han ville göra.

Ulf Andersson, facklig eldsjäl med ett förflutet bland annat på Runöskolan, har drivit på för att få utställningen till stånd. Han konstaterar att Hasse Eklund var en talang som aldrig hann blomma ut riktigt.

– Hasse hade aldrig någon egen separatutställning, men på 1980-talet ställde han faktiskt ut tillsammans med blivande storheter som John E Franzén.

Lördagen den 5 december var det vernissage för ”Hasse Rusch” och utställningen pågår till den 12 december.

I morgon, tisdag den 8 december klockan 17, anordnas en diskussion om situationen i taxinäringen. En av initiativtagarna är Allonias Sebhatu, en chaufför som fick sparken från Taxi Kurir kort efter att han börjat organisera förarna. Platsen är Galleri Bellange, Tomtebogatan 30 i Stockholm. Någon föranmälan krävs inte.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.