Emma Lundberg, Jessica Höglin, Anki Engelbrektsson, Karin Peterson och Peter Green förhandlar fram nya löner för taxitelefonister och hyrverksförare.
Close
Emma Lundberg, Jessica Höglin, Anki Engelbrektsson, Karin Peterson och Peter Green ingick i den fackliga grupp som förhandlat fram nya löner för taxitelefonister och hyrverksförare.
Close

Enig delegation skrev på för nya löner i taxi

Efter fyra hela förhandlingsdagar skrev Transports delegation på avtalen för taxitelefonister och så kallade hyrverksförare. Uppgörelserna ger 590 respektive 603 kronor i lönelyft. – I morse såg det tufft ut, men nu är vi i hamn, säger Transports ombudsman Lars Mikaelsson.

Den 14 april inledde Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA) förhandlingarna som rör anställda inom taxi – utom förarna vars avtal löper ut först den 30 juni.

För telefonisterna gick facket in med flera krav, bland annat bättre villkor för ob-ersättning och fler lediga helger. Arbetsgivarlägret kontrade med bland annat förlängd provanställning och strikt fredsplikt – utan rätt till fackliga sympatiåtgärder.

Vid 17-tiden i dag, tisdag, enades parterna. Såväl telefonisterna som hyrverksförare får 13 månader långa avtal som löper från den 1 maj 2016 till den 31 maj 2017.

För växelpersonalen höjs lönerna med 590 kronor i månaden. För alla grupper. Totalt under perioden blir det 7 670 kronor mer i plånboken, före skatt.

Det motsvarar 2,38 procent. Hade Transport hållit fast vid tolv månader och ”märket” alltså – 2,2 procent på telefonisternas genomsnittslöner – hade utfallet blivit 544 kronor.

– Jag tror definitivt att vi vann på ett 13-månadersavtal. Det ger bättre utfall för ob-ersättningen också, säger Lars Mikaelsson, ombudsman som till vardags ansvarar för taxiavtalen.

Taxitelefonister jobbar ofta nätter och helger. Facket fick inte igenom kravet på mer helgledigt. Men parterna enades ändå om en skrivning som säger att tillsvidareanställda kan få rätt till minst två lediga helger (lördag och söndag) av fyra, förutsatt att man gör upp om det i en lokal överenskommelse.

Grundregeln i avtalet är annars bara minst två lediga helger av fem.

För hyrverksförarna slogs den fackliga delegationen för måltidskuponger. Mikaelsson säger:

– Vi nådde inte hela vägen, men även här blev det så att kuponger kan ges ut efter lokal överenskommelse. Man kan inte säga att vi vann några jättesegrar i den här avtalsrörelsen. Men arbetsgivarna fick å andra sidan inte gehör för någonting på sin kravlista, det är också viktigt.

Under förhandlingarna blev det tvist om hur ob-ersättningen ska beräknas, men den fackliga linjen vann.

Nya ob-tillägg för telefonister är:

  • Enkelt ob:                 27.20 kronor
  • Kvalificerat ob:         43.09 kronor
  • Storhelgs-ob:            73.63 kronor

För hyrverk:

  • Enkelt ob:                 19.23 kronor
  • Kvalificerat ob:         38.60 kronor
  • Storhelgs-ob:            74.52 kronor

Ny semesterlön blir för båda yrkesgrupperna 1 132 kronor.

Nära anhörigas bortgång innebär många gånger att anställda behöver vara lediga. Både telefonister och hyrverkschaufförer kan ta permission vid endera begravning, urnsättning eller annan begravningsakt.

Enligt de nya avtalen har man också rätt till tjänsteledighet för ytterligare en av förrättningarna.

Transport och BA är också överens om att tillsätta en arbetsgrupp som ska diskutera om det finns skäl att ändra i lönetabellerna. Som det är i dag skiljer det som mest ungefär 425 kronor i lönetariffen mellan en telefonist i Stockholm och en i ”övriga landet”.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.