Close
Enigt i LO. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, IF Metalls Marie Nilsson och Tobias Baudin på presskonferens där förslaget i las-utredningen totalsågades.
Close
las-utredningen

”En krigsförklaring mot hela arbetarrörelsen”

Arbetsrätt. Förslaget om moderniserad arbetsrätt får underkänt. Transports ordförande Tommy Wreeth talar om en hotande katastrof för svensk arbetsmarknad.

Fler undantag i turordningsreglerna och ökade möjligheter för arbetsgivare att bli av med personer utan att det kostar. I dag blev regeringens omstridda las-utredning om arbetsrätten offentlig.

– Den sätter hela tryggheten på spel, särskilt i våra branscher där det finns så många små företag, säger Tommy Wreeth.

– Jag förutsätter att regeringen inte går vidare med förslaget.

Utredningen, ett resultat av januariöverenskommelsen, är tänkt att anpassa arbetsrätten till dagens arbetsmarknad. Tillsättandet var en av de tyngsta eftergifterna från Socialdemokraterna till Centern och Liberalerna under regeringsförhandlingarna 2018.

– Svenska Transportarbetareförbundet kan inte ta ansvar för en helt idiotisk punkt i januariavtalet. Och det som stod där om att balansen mellan parterna ska upprätthållas … det var inte vatten värt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

– De här förslagen är en krigsförklaring mot hela arbetarrörelsen, en katastrof för svensk arbetsmarknad.

Tommy Wreeth är fortfarande för en jämbördig förhandling mellan parterna om reglerna i lagen om anställningsskydd.

– Men med den här utredningen har facken försetts med både ögonbindel och handbojor. Enligt mitt sätt att se det kan förhandlingarna ändå bli meningsfulla, om Svenskt Näringsliv inte använder sig av utredningen.

Motpart vill också förhandla

Också arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, mesta motpart till Transport, hoppas på en förhandlingslösning enligt den svenska modellen.

– Jag hoppas självklart att parterna kan lösa frågan. Det hedrar Transport att man stannat kvar i utredningen och inte klivit av, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

– Jag har svårt att förstå de förbund som gjort det. Problemet är att de representerar majoriteten av LO-medlemmarna.

Marcus Dahlsten tycker inte att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) har rätt när hon talar om kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel:

– Med arbetsgivarögon sett innehåller utredningen både vettiga och mindre vettiga förslag, säger han.

– Utredningen verkar ha gjorts i enlighet med direktiven.

Också när det gäller de förändringar som föreslås angående turordningsreglerna, liksom ogiltigförklaring av uppsägning, är Marcus Dahlstens intryck att de följer direktiven. Och kravet på balans.

– Särskilt när det gäller begränsningen för när en ogiltigförklaring kan användas, för företag med högst 15 anställda, så innebär den förändringen att det blir mer förutsägbart för en liten arbetsgivare vad en tvist kan komma att kosta. Det är ju i enlighet med direktiven, säger Marcus Dahlsten.

– Men inget är klart förrän allt är klart.

Enigt LO sänker förslaget

En timme efter att las-utredningen presenterats kommenterade LO förslagen. Enigheten var stor bland de fem talarna. Förslaget hör hemma i papperskorgen.

– Enligt min mening kommer den här utredningens förslag aldrig att bli av, sa ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vid en presskonferens i LO-borgen.

LO:s avgående ordförande uttryckte också att han var glad för uppbackning från arbetsmarknadsministern, som tidigare under eftermiddagen uttalat att utredningen inte uppfyller kravet på balans.

– Sammanfattningsvis är det ett skitförslag, sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som redogjorde för hur förslagen öppnar för godtycke.

Kritiken gäller bland annat ett urholkat skydd för den anställda vid uppsägning.  Men Torbjörn Johansson tog också upp att utredningsförslaget i sig kan ha minskat möjligheten till förhandlingslösningar mellan arbetsmarknadens parter, nu när arbetsgivarsidan fått gehör för sin hållning i förslaget. Det innebär bland annat att den som arbetar på ett företag med färre än 15 anställda i princip skulle bli rättslös när det gäller att pröva anställningsskyddet, enligt LO.

– Det handlar om runt 750 000 personer som skulle bli av med anställningsskyddet, så som vi känner det, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

På presskonferensen medverkade också tre förbundsordföranden, Marie Nilsson från IF Metall, Malin Ackholt från Hotell- och restaurangfacket och Kommunals Tobias Baudin. De talade om hur förslaget skulle drabba medlemmarna.

– Tidigare har vi talat om att förslaget som 10–1 till arbetsgivaren, men det är mer som 11–0, sa Tobias Baudin.

Han är ordförande för ett av sex förbund som hoppat av förhandlingarna mellan parterna om förnyelse av arbetsrätten. Det i protest mot det som tidigare kommit fram från utredningen när det gäller anställningsskyddet.

– Möjligheterna att komma till förhandlingsbordet har ökat. Som jag sagt tidigare stänger vi inte dörren för förhandlingar. Vi följer utvecklingen, men som Torbjörn Johansson tog upp har möjligheterna samtidigt skadats av förslaget.

Karl-Petter Thorwaldsson framhöll avslutningsvis åter att det absolut bästa är om parterna gör om upp arbetsrätten. Och att det är en hållning som delas av den S-ledda regeringen.

– Vi kan ändå utgå från att förslaget som det lagts fram i dag inte kommer att genomföras, sa LO:s ordförande.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ronny Svensson:
    4 juni, 2020

    Arbetsgivarna har redan makten!!! Stoppa visstidsanställningar!!

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den viktiga kontakten med verkligheten

Ordförandeord. Om det är något jag lärt mig efter 37 år som medlem i Svenska Transportarbetareförbundet och 27 år i förbundets tjänst, varav snart åtta som ordförande, så är det vikten av kontakt med verkligheten. Oavsett var du befinner dig i vårt förbund.

Mattias Samuelsson, utredare LO. Foto: LO

Regeringen tar bort utbildning om arbetsmarknad från gymnasiet

Debatt. I den grundläggande kursen för samhällskunskap i gymnasieskolan står det i dag att eleverna bland annat ska lära sig om arbetsrätt, arbetsmiljö och arbetsmarknadens parter och deras roller. Men det kommer de inte att göra längre när de nya ämnesplanerna börjar gälla 1 juli 2025.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så låg blir a-kassan i regeringens förslag

Politik. Regeringen och Sverigedemokraterna föreslår nya regler för a-kassan. Taket för hur mycket man kan få höjs. Samtidigt ökar nedtrappningen snabbt.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.