De har stannat – i ett år

I ett års tid har Sverige stannat. Om inte två gånger per dygn – så tillräckligt ofta för att protesterna ska märkas. Den 19 december planeras en ny stor manifestation av aktionsgruppen som kämpar för rättvisa villkor på vägarna.

– Folk lyssnar på oss, säger Johan Kullgren, åkare i Jönköping och en av de mest aktiva i Här stannar Sverige. Vi har fått väldigt god kontakt med politiker, polisen och andra myndigheter, även nere i Bryssel har de tagit oss seriöst.

Här stannar Sverige startade som en protest mot den tingsrättsdom som friade en makedonsk chaufför som kört utan giltigt körkort.

Med hjälp av Facebook mobiliserades tusentals chaufförer som stannade sina fordon klockan tolv på dagen den 24 november förra året. Klockan tolv samma natt stannade de igen. Sedan fortsatte proteststoppen och kulminerade i två karavaner av tunga fordon som rullade på olika platser i landet.

– Nu kanske inte så många stannar, åtminstone inte varje dag, säger Johan Kullgren. Men det gör oss ändå väldigt starka att så många olika vill samma sak. Vi är chaufförer, åkare, folk från Transport.

Den makedonske chauffören har fått sin dom ändrad av hovrätten.  Han dömdes i oktober till en månads fängelse – ett straff som direkt omvandlades till villkorlig dom och böter eftersom han tidigare är ostraffad och inte anses löpa någon större risk att upprepa sitt brott. Han ska betala 3 000 kronor till svenska staten för försvarskostnader plus 500 till brottsofferfonden.

Men Här stannar Sverige har definitivt inte hejdat sina protester av den anledningen. Rörelsen fortsätter sin lobbyverksamhet för lika villkor på vägarna. Mot konkurrens från åkerier som ger sina chaufförer villkor långt från svenska kollektivavtal. Mot fuskande företag. Och för den svenska polisens tunga grupper.

– Vi är fruktansvärt kritiska till att det dras ner på trafikpoliserna, säger Johan Kullgren.

Fortfarande är en bit över 17 000 personer med i Facebookgruppen Här stannar Sverige. Där mobiliseras nu inför den 19 december.

Då blir det väldigt mycket folk som stannar, tror Freddy Welle, chaufför och ordförande i Transports åkerisektion i Göteborg.

– Folk är irriterade på situationen, säger han. Det brinner överallt.

På familjeåkeriet i Habo finns Bibbi Steinert, chaufför sedan 1970-talet, som också planerar att stanna den 19 december.

– Jag fortsätter att jobba med Här stannar Sverige, säger hon. Och jag stannar till en daglig kvart också när tillfälle ges.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

EU:s transportgeneral på besök i Stockholm

EU. – 73 procent av miljöutsläppen kommer från vägtrafiken. Vi måste skifta över trafiken från väg till tåg. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc gästade under fredagen Stockholm för en dialog om unionens framtida transportmarknad.

ETC startar taxi och budkörning – utan tillstånd

Taxi. ETC är en känd tidningskoncern med vänsterprägel. Nu startar ETC taxi- och budkörning med en Tesla elbil som ska gå i en slinga runt Mälaren till Göteborg. Fast bilen är varken registrerad för taxi- eller godstrafik, uppger Transportstyrelsen.

Förlängd tid för klampning blir nu rikdagsfråga

Vägtransporter. Regeringen vill utöka rätten att låsa fast hjulen på lastbilar, så kallad klampning, till 36 timmar, från dagens 24. Under torsdagen fattade regeringen den formella beslutet. Nu återstår bara klartecken från riksdagen. Den förlängda klampningstiden är tänkt att börja gälla den 1 juli 2018.

Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackförbund utan avtal

Hamn. Stuveribolagen som är med i arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar skärper tonen mot fackföreningar som saknar kollektivavtal. I praktiken innebär det att Hamnarbetarförbundet (HF) blir av med rättigheter som normalt följer av ett tecknat avtal. Hallands hamnar är ett HF-fäste där arbetsgivaren nu sätter ner foten.

Europeisk arbetsmyndighet på gång

EU. Får vi lov att presentera – European Labour Authority? Den europeiska myndigheten med uppdrag att samordna och informera om arbete över landsgränserna har tagit ett kliv närmare införandet.

Jens Nilsson

Jens Nilsson (S) i EU:s transportutskott död

EU. EU-parlamentarikern Jens Nilsson har gått bort efter en kortare tids sjukdom. – Oerhört sorgligt. Hans arbete har betytt väldigt mycket för Transport, kommenterar förbundets internationella politiska sekreterare Magnus Falk.

Estnisk bärgare misstänks ha orsakat olycka på E20

Bärgning. I februari havererade en estnisk dragbil på E20 mellan Örebro och Mariestad. Bilen fraktades bort av en estnisk bärgare som lämnade kvar trailern vid vägkanten, utan ljus eller tydliga varningsmarkeringar. Trailern blev sedan påkörd av en lastbil från Örebro. Olyckan väcker på nytt frågan om krav på skyddsfordon, TMA, vid all bärgning.

Taxihållplatsen vid Centralstationen

Regeringen öppnar för ny taximodell

Taxi. Två sorters taxi – med och utan taxameter i bilen. Regeringen föreslår en ny kategori taxibilar för att möta tekniken med appar och förskottsbetalning.

Kilometerskatt på gång

Åkeri. Kilometerskatten närmar sig. I dag på fredagseftermiddagen kommer en plan från regeringen: Fordon som väger över 3,5 ton ska betala den nya skatten på de större vägarna. Tanken är att ett skarpt förslag ska hamna hos riksdagen före årets val.

Svensk is bryts under cypriotisk flagga

Sjöfart. Isbrytaren Thetis går under cypriotisk flagga. Förra säsongen bestod besättningen av filippinier med dåliga förhållanden och lön som inte nådde upp till internationell miniminivå. I år bryter hon is utanför Gävle, och Sjöfartsverket har fått garantier om högre lön för besättningen.

Chaufförer har långt kvar till jämställd barnomsorg

Jämställdhet. Om jämställdhet är att dela lika på föräldraledigheten ligger chaufförer en bra bit ifrån snittet. Det gäller både män och kvinnor bakom ratten. Pappor i bevakningsbranschen når inte heller upp till genomsnittet i landet.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth och utredaren Jonas Bjelfvenstam provåker en självkörande buss.

Självkörande fordon – snart på din arbetsplats?

Förarlöst. En lastbilsförare som kör en hel kolonn. Små självkörande budbilar på cykelbanorna. Traktorer som skördar själva. En utredning har lämnats till regeringen med förslag om hur den förarlösa framtiden kan se ut.

Sopgubbarna förlorade i AD

Sopgubbar. Stockholms sopgubbar gjorde sig skyldiga till en olovlig stridsåtgärd i somras, enligt Arbetsdomstolens dom i dag. Skadeståndet sätter domstolen till 3 500 kronor, 3 000 kronor eller 2 500 kronor för miljöarbetarna – beroende på om de har deltagit i de olika stridsåtgärder som domstolen pekar ut.

Diagram med faktiska månadslöner

Lägsta lönen till kvinnorna – faktiskt

Jämställdhet. Faktisk månadslön? Begreppet börjar slå igenom, tror LO:s utredare Joa Bergold som varje år använder det i fackets jämställdhetsbarometer. Det handlar om vad grupper faktiskt får in på lönekontot. Och kvinnor i arbetaryrken får minst av alla.

Flyktingfartyget kan kosta många miljoner

Hamn. Rederiet har stämt Migrationsverket på minst 250 miljoner kronor. Rättegång väntar i oktober. Det handlar om kryssningsfartyget som skulle bli flyktingboende i Utansjö hamn i Ångermanland.