Chock och kaos?

Krönika. Jag har en stor bekantskapskrets med alltifrån rödaste kommunister till blåaste sverigedemokrater. Jag lyssnar på alla. Men jag håller inte alltid med dem och på en punkt vill jag tala allvar: i flyktingfrågan.

Vännerna längst ut på ena kanten vill ha helt fri invandring. De på den andra vill helst inte att en enda flykting ska släppas in i landet.

Argumenten haglar och många pratar om ekonomin. Siffror på upp till 40 miljarders kostnad för asylinvandringen nämns. Det är mycket pengar om man betänker att hela polisväsendet kostar 20 miljarder. Å andra sidan, i så fall borde Maud Olofsson bli utvisad. Nuonaffären har kostat skattebetalarna mer än alla flyktingar tillsammans.

Slutsatsen är att det är svårt att se problematiken i ekonomiska termer. Hur som helst måste asylrätten gälla. Fast hur tänkte man i EU när man i stort sett lämnade Sverige ensamt med detta?

Det riktigt intressanta är hur människor skor sig på flyktingarna. Människosmugglarna tjänar miljoner på varenda ranglig båt som skickas i väg. Bert Karlsson-typer tjänar motsvarande summor på flyktingförläggningar, tolkar tar 1 000 kronor i timmen och så vidare.

Nu vädrar även borgerliga politiker och Svenskt Näringsliv morgonluft. De har dammat av den smått fascistiska idén att människor från andra länder ska ha sämre betalt än svenskfödda, kanske bara halva lönen. Ett slags etniska löner alltså.

Eftersom jag är konspiratoriskt lagd så tänker jag att det här är en komplott. De vill använda flyktingkrisen till att först göra ett tvådelat samhälle där en del av befolkningen (de nyss hitkomna) helt enkelt får jobba nästan gratis.

Steg två blir att ungdomar och till sist alla med arbetaryrken ska ha svältlöner, som i Amerika, där man tvingas ha två – tre jobb för att överleva.

Fackförbunden står inför en gigantisk uppgift att förhindra den här katastrofen. För i de rikas ögon finns det varken svenskar eller invandrare. Vi är bara produktionsenheter som förväntas vara billiga och lönsamma. Nu använder man flyktingkrisen som en hävstång för att trycka ner lönerna.

Men vi är alla människor som har rätt att få betalt för det arbete vi utför. Därför kan heller aldrig SD:s retorik att ställa svenskar mot invandrare fungera i längden.

Lika rättigheter för alla är inte förhandlingsbart. Kom ihåg det när Alliansen och Svenskt Näringsliv lägger ut sina bombmattor av argument emot jämlika löner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lönekriterierna blir helt absurda

Ledare. Anställda på Försäkringskassan får högre lön ju fler personer som nekas sjukpenning. Avslöjandet i SVT:s program Agenda kom från anonyma handläggare på kassan som vittnar om hård press för att minska statens utgifter för sjukskrivningar.

Dumpa inte våra villkor med skattepengar!

Ordförandeord. Det är valår i år och valrörelsen har kommit i gång, både hos partierna och hos oss som förbund. Utspelen duggar tätt och nyligen presenterades regeringens vårbudget.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Marknaden har alltid rätt!

Krönika. Egentligen är det inte så konstigt. Det finns många val i livet och man tenderar förstås att välja det bästa. Bästa diskmedlet, bästa bostaden, bästa läkaren och bäst betalda jobbet. Detta är den fria marknadens enkla logik.

En gammal Amazon

Krönika. Miljö är inga enkla saker och nu har det kommit en larmrapport om att luftföroreningar från vedeldning ger minst tusen dödsfall om året i Sverige! Så vad göra? Förbjuda all vedeldning?

Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?

Krönika. Solidaritet, detta otympliga ord. Att ställa upp för någon, kanske någon man inte ens känner. En folkgrupp, ett lands demokrati eller bara sina arbetskamrater.

Förhindra att industrins dolda dödsfällor tar fler liv

Debatt. I maj förra året dog ännu en lastbilschaufför på jobbet. En truck backade över honom vid lastning på ett stålverk. En tragedi för de anhöriga. Ett djupt personligt trauma för den som körde trucken. Ett allvarligt misslyckande för stålföretaget som lät det hända i sin verksamhet. Och djupt störande för alla oss andra.

Hamn och stuveri är en viktig del av vår själ

Ordförandeord. Vi har arbetat oss igenom mars månad och ännu verkar det inte vara någon vår i sikte. En fråga som har engagerat oss även denna månad är den om situationen på APM Terminals i Göteborgs hamn, och jag förstår att den väcker mycket känslor och många funderingar bland våra medlemmar

Pallar du fram till pensionen?

Ledare. Vi lever allt längre och därför måste vi jobba längre – för att få ihop en dräglig pension. Det är en sanning som trumpetats ut ganska länge nu.

Hamnkonflikten i Göteborg
Göteborgs hamn

”Agera snabbt i Göteborg!”

Debatt. "Uppdrag granskning gjorde ett tappert försök den 17 januari att utreda hamnstriden i Göteborg. Det ökade förvirringen, granskarna blickade bakåt, inte framåt. Det leder ingen vart att älta de välkända stridsfrågorna. En meningsfull diskussion måste gälla framtiden, den möjliga utvägen. Konflikten gynnar de antifackliga krafterna. Strupgreppet om vår utrikeshandel måste lossas", skriver Dagens Nyheters före detta politiska chefredaktör Svante Nycander.

Vad är lösningen?

Ledare. Barn med adhd får vänta orimligt länge på utredning. Våldtäktsanmälningar samlas på hög. Åldringar far illa. Vägarna är dåliga. Bara fyra procent av alla bostadsinbrott klaras upp. Skolans personal går på knäna.

Fler trafikpoliser behövs

Debatt. Det finns en gräns för när någon måste sätta ner foten och säga ifrån mot åtgärder som skjuter en verksamhet i sank. En livsviktig företagsnäring dessutom, som påverkar alla i vårt land.

Vi behöver fler trygga anställningar

Ordförandeord. Transportare, förbundet har haft valupptakt och det innebär att vi har dragit i gång arbetet med att berätta för var och en av er medlemmar att din röst är viktig!