Chock och kaos?

Krönika. Jag har en stor bekantskapskrets med alltifrån rödaste kommunister till blåaste sverigedemokrater. Jag lyssnar på alla. Men jag håller inte alltid med dem och på en punkt vill jag tala allvar: i flyktingfrågan.

Vännerna längst ut på ena kanten vill ha helt fri invandring. De på den andra vill helst inte att en enda flykting ska släppas in i landet.

Argumenten haglar och många pratar om ekonomin. Siffror på upp till 40 miljarders kostnad för asylinvandringen nämns. Det är mycket pengar om man betänker att hela polisväsendet kostar 20 miljarder. Å andra sidan, i så fall borde Maud Olofsson bli utvisad. Nuonaffären har kostat skattebetalarna mer än alla flyktingar tillsammans.

Slutsatsen är att det är svårt att se problematiken i ekonomiska termer. Hur som helst måste asylrätten gälla. Fast hur tänkte man i EU när man i stort sett lämnade Sverige ensamt med detta?

Det riktigt intressanta är hur människor skor sig på flyktingarna. Människosmugglarna tjänar miljoner på varenda ranglig båt som skickas i väg. Bert Karlsson-typer tjänar motsvarande summor på flyktingförläggningar, tolkar tar 1 000 kronor i timmen och så vidare.

Nu vädrar även borgerliga politiker och Svenskt Näringsliv morgonluft. De har dammat av den smått fascistiska idén att människor från andra länder ska ha sämre betalt än svenskfödda, kanske bara halva lönen. Ett slags etniska löner alltså.

Eftersom jag är konspiratoriskt lagd så tänker jag att det här är en komplott. De vill använda flyktingkrisen till att först göra ett tvådelat samhälle där en del av befolkningen (de nyss hitkomna) helt enkelt får jobba nästan gratis.

Steg två blir att ungdomar och till sist alla med arbetaryrken ska ha svältlöner, som i Amerika, där man tvingas ha två – tre jobb för att överleva.

Fackförbunden står inför en gigantisk uppgift att förhindra den här katastrofen. För i de rikas ögon finns det varken svenskar eller invandrare. Vi är bara produktionsenheter som förväntas vara billiga och lönsamma. Nu använder man flyktingkrisen som en hävstång för att trycka ner lönerna.

Men vi är alla människor som har rätt att få betalt för det arbete vi utför. Därför kan heller aldrig SD:s retorik att ställa svenskar mot invandrare fungera i längden.

Lika rättigheter för alla är inte förhandlingsbart. Kom ihåg det när Alliansen och Svenskt Näringsliv lägger ut sina bombmattor av argument emot jämlika löner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson

Och så sorgen

Krönika. Förr var jag ofta ledsen. Jag kunde känna en melankoli komma smygande för att så småningom slå rot i själen. Det var inte någon direkt obehaglig känsla, bara en lång eller kort period av att mest vara för sig själv. Som i en slags långsam berg- och dalbana.

Moderata kommunister

Krönika. Alla kanske inte känner till det, men det finns faktiskt moderata kommunister. En bekant meddelade på nätet att han, som kommunist, tänker rösta på Moderaterna. Han hade tappat förtroendet för riksdagspartierna och röstar bara för en fråga: nej till höghastighetstågen.

Marknaden har alltid rätt!

Krönika. Egentligen är det inte så konstigt. Det finns många val i livet och man tenderar förstås att välja det bästa. Bästa diskmedlet, bästa bostaden, bästa läkaren och bäst betalda jobbet. Detta är den fria marknadens enkla logik.

Rädda svensk åkerinäring!

Ordförandeord. Svensk åkerinäring blöder, och dess chaufförer lider. Branschen är hårt drabbad av den osunda konkurrensen och den olagliga utländska inrikestrafiken som vi dagligen ser på vägarna.

Tillbaka till fackets rötter

Ledare. I juli är det precis 110 år sedan tre ungsocialister sprängde fartyget Amalthea i Malmö hamn. Båten användes som förläggning för engelska strejkbrytare som kallats in för att utföra arbete som de ordinarie hamnarbetarna lagt ner.

Gör a-kassan tillgänglig för fler

Debatt. Gör a-kassan tillgänglig för fler så skapar vi en värdigare situation för både anställda och anställningslösa.

Det är hög tid att stoppa taxifusket

Ordförandeord. Vi har tagit oss in i en fantastisk försommar och jag ser bilder på hur avdelningarna är ute och träffar medlemmar och blivande medlemmar över en kopp kaffe på eftermiddagen, eller över en grillad korv under arbetspasset mitt i natten. Vi pratar om sådant som är viktigt för att få både jobb och privatliv att fungera och vara tryggt.

Hur svårt kan det vara?

Ledare. När sommaren så småningom ebbar ut hoppas man ju att farsen kring Svenska Akademien är slut. Risken är väl annars överhängande att människor som redan har problem med en grandios självbild fått den uppumpad till bristningsgränsen.

Försäkringskassan husfasad

Det handlar om människor!

Debatt. Kränkningen av redan utsatta människor måste få ett slut. Fredrik Lundh Sammeli och socialminister Annika Strandhäll skriver ”att de hör berättelser från människor om hur de upplever att tryggheten har brustit och stödet varit för dåligt i sjukförsäkringen” (Norrbottens-Kuriren). Det är inte en upplevelse, det är verklighet!

Marknaden har alltid rätt!

Davids krönika. Egentligen är det inte så konstigt. Det finns många val i livet och man tenderar förstås att välja det bästa. Bästa diskmedlet, bästa bostaden, bästa läkaren och bäst betalda jobbet. Detta är den fria marknadens enkla logik.

Lönekriterierna blir helt absurda

Ledare. Anställda på Försäkringskassan får högre lön ju fler personer som nekas sjukpenning. Avslöjandet i SVT:s program Agenda kom från anonyma handläggare på kassan som vittnar om hård press för att minska statens utgifter för sjukskrivningar.

Dumpa inte våra villkor med skattepengar!

Ordförandeord. Det är valår i år och valrörelsen har kommit i gång, både hos partierna och hos oss som förbund. Utspelen duggar tätt och nyligen presenterades regeringens vårbudget.

Förhindra att industrins dolda dödsfällor tar fler liv

Debatt. I maj förra året dog ännu en lastbilschaufför på jobbet. En truck backade över honom vid lastning på ett stålverk. En tragedi för de anhöriga. Ett djupt personligt trauma för den som körde trucken. Ett allvarligt misslyckande för stålföretaget som lät det hända i sin verksamhet. Och djupt störande för alla oss andra.