Chock och kaos?

Krönika. Jag har en stor bekantskapskrets med alltifrån rödaste kommunister till blåaste sverigedemokrater. Jag lyssnar på alla. Men jag håller inte alltid med dem och på en punkt vill jag tala allvar: i flyktingfrågan.

Vännerna längst ut på ena kanten vill ha helt fri invandring. De på den andra vill helst inte att en enda flykting ska släppas in i landet.

Argumenten haglar och många pratar om ekonomin. Siffror på upp till 40 miljarders kostnad för asylinvandringen nämns. Det är mycket pengar om man betänker att hela polisväsendet kostar 20 miljarder. Å andra sidan, i så fall borde Maud Olofsson bli utvisad. Nuonaffären har kostat skattebetalarna mer än alla flyktingar tillsammans.

Slutsatsen är att det är svårt att se problematiken i ekonomiska termer. Hur som helst måste asylrätten gälla. Fast hur tänkte man i EU när man i stort sett lämnade Sverige ensamt med detta?

Det riktigt intressanta är hur människor skor sig på flyktingarna. Människosmugglarna tjänar miljoner på varenda ranglig båt som skickas i väg. Bert Karlsson-typer tjänar motsvarande summor på flyktingförläggningar, tolkar tar 1 000 kronor i timmen och så vidare.

Nu vädrar även borgerliga politiker och Svenskt Näringsliv morgonluft. De har dammat av den smått fascistiska idén att människor från andra länder ska ha sämre betalt än svenskfödda, kanske bara halva lönen. Ett slags etniska löner alltså.

Eftersom jag är konspiratoriskt lagd så tänker jag att det här är en komplott. De vill använda flyktingkrisen till att först göra ett tvådelat samhälle där en del av befolkningen (de nyss hitkomna) helt enkelt får jobba nästan gratis.

Steg två blir att ungdomar och till sist alla med arbetaryrken ska ha svältlöner, som i Amerika, där man tvingas ha två – tre jobb för att överleva.

Fackförbunden står inför en gigantisk uppgift att förhindra den här katastrofen. För i de rikas ögon finns det varken svenskar eller invandrare. Vi är bara produktionsenheter som förväntas vara billiga och lönsamma. Nu använder man flyktingkrisen som en hävstång för att trycka ner lönerna.

Men vi är alla människor som har rätt att få betalt för det arbete vi utför. Därför kan heller aldrig SD:s retorik att ställa svenskar mot invandrare fungera i längden.

Lika rättigheter för alla är inte förhandlingsbart. Kom ihåg det när Alliansen och Svenskt Näringsliv lägger ut sina bombmattor av argument emot jämlika löner.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Debatt – facket och politiken
Knutna nävar

Därför är det viktigt med fackligt-politiskt engagemang

Val 2018. ”Transports uppdrag är att värna om allas lika värde, i samhället, på arbetsplatsen, och i alla lägen försvara de rättigheter vi i dag har i arbetslivet.” Med det argumentet låter sig Robert Savela nomineras till riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Norrbotten.

Partiledardebatt i riksdagen.

Riksdagslistan måste avspegla vår samverkan

Val 2018. … men inte en enda facklig kandidat finns med på S-förslaget till riksdagslista från Norrbotten. LO-distriktet manar till förändring: Allt annat är otänkbart för ett arbetarparti.

Oanständigheten breder ut sig

Ordförandeord. Plattformsekonomi, eller gig-ekonomi som det också kallas, är något som växer lavinartat i Sverige och för oss inom transportsektorn sker detta med all icke önskvärd tydlighet.

På spaning efter framtiden

Ledare. Nästan varje dag ramlar det in mejl i min e-postkorg som handlar om försök med förarlösa fordon, nya kraftfullare batterier till elbilar, åkeriföretag som ställer om till fossilfritt eller forskare som provar nya tekniska lösningar för att ladda bilar med elektricitet under färd.

Tack du som är skyddsombud

Debatt. I dag är det inte vilken dag som helst. I dag är det superhjältarnas egen dag, även kallad ”skyddsombudets dag”. Tillsammans med våra företag samverkar vi och ser till att arbetsmiljön på våra arbetsplatser blir bättre.

David Ericssons senaste krönikor

Landsvägens Nobelpris

Krönika. Vägen till Klockrike och Kärlek i Europa är boktitlar som är så vackra att bara de gör att man vill läsa böckerna.

Lösa förbindelser

Krönika. Trots att jag är bemanningsanställd trivs jag rätt bra med mitt jobb. Visserligen kan den arbetsgivare jag varit inlejd hos i närmare sex år ge mig sparken på dagen. Men bemanningsjobbet är lite spännande, lite gambling – man vet aldrig var man hamnar.

En sopig sommar

Krönika. Vad har strulet inom Transportstyrelsen, sopstrejken i Stockholm och hamnkonflikten i Göteborg gemensamt? Vad är det som förenar dessa olika former av kaos i ett enda ord? Outsourcing!

När är det läge att säga ifrån?

Ordförandeord. Rubriken på denna krönika är en fråga som man väl ofta ställer sig, både som privatperson, fackförbundsordförande och organisation.

Asylpolitiken måste ändras

Ledare. I Sverige pågår just nu ett utdraget drama i tusentals akter. Det handlar om asylsökanden som lever i oviss väntan på beslut från Migrationsverket. Får de stanna? Eller blir det avslag och utvisning?

En säker väg till jobb

Debatt. Den 9 september varje år är det yrkesförarens dag. Det vill vi fira genom att lyfta fram det tredje vanligaste yrket för män i Sverige: lastbilschauffören. Trots att yrket är populärt så är det stor brist på förare i transportnäringen. Nu måste politiken ta detta på allvar.

Tufft för många

Ordförandeord. Ofta förknippar vi sommaren med en lugnare tid på året som i bästa fall kan användas till vila, ledighet och återhämtning. Sommaren 2017 blev med facit i hand det motsatta för många.

Förtal av en hel yrkesgrupp

Ledare. Efter sommarens stora sopkonflikt i Stockholm är läget mycket spänt mellan parterna. I ett pressmeddelande går Reno Norden till generalangrepp mot både sopgubbarna och Transport.