Chaufför fick sparken – när han blivit hotad

Efter över 13 år på åkeriet får chauffören sparken. Åkeriets storkund vill inte längre att han ska köra ut deras paket. Bakgrunden är att chauffören själv blev påhoppad, hånad för sin brytning och hotad när han skulle leverera ett paket.

Hemma i soffan i Stockholmsförorten Vällingby berättar leveranschauffören M sin historia.

– Jag skulle leverera till en kund och ringde i förväg, som alltid. Kunden var arg och slängde på luren … och när jag kom fram skriker han och hotar med att söka upp mig på kvällen. Han ville ta sitt paket men vägrade att skriva på att han fått det.

– Jag förstod ingenting, men blev livrädd och stängde in mig i hytten. Jag ringde kontoret och sa att jag var rädd, där sa de att jag skulle ringa polisen och åka därifrån. Min bilnyckel hade försvunnit när jag kastade mig in i hytten, men så kom min arbetsledare och jag kunde gå ut och hitta den under däcket.

Strax därpå fick M besked från vd:n på Trångsunds åkeri, där han var anställd, att storkunden DHL hade stängt av honom.

– Från början sa Daniel som är vd på åkeriet att de ville ha mig kvar. Att han skulle lösa det hela på något sätt, berättar M.

Han var senare på ett möte med både DHL och Trångsunds åkeri. Han berättade sin historia, men DHL vägrade att ta tillbaka avstängningen utan att motivera varför. Åkeriet sade sedan upp honom på grund av arbetsbrist.

Hur tänker arbetsgivaren som gav M sparken?

– Jag har inget att säga om saken, säger Daniel Broberg, vd på Trångsunds åkeri till Transportarbetaren. Vi har skiljts åt som vänner och gått vidare. Åkeriet har nu fullt fokus på produktionen.

Inte heller storkunden DHL vill kommentera fallet M – eller resonera mer övergripande om företagets möjlighet att få personer som inte alls är anställda att bli av med sina jobb. Bolagets säkerhetsansvariga, som var med i diskussionerna om avstängningen, bollar över frågan till kommunikationsavdelningen. Där svarar Jessica Ölvestad:

– Vår policy är att inte kommentera något som sker mellan oss och våra kunder. Jag har ingenting att säga om det enskilda fallet och vill inte svara på andra frågor.

I en tid med entreprenörer, underentreprenörer och bemanningsföretag växer antalet anställda som anlitas av någon annan än sin arbetsgivare. Och som därmed kan förlora jobbet utan att få klart besked om varför. Där orsaken är att arbetsgivarens kund inte längre vill ha med den anställda att göra.

Transportarbetaren har i höst berättat om knäskadade chauffören Leif Lindqvist som fick sparken från ett åkeri för att åkeriets stora kund stängde av honom från arbetsplatsen. En månad senare hade vi en artikel om chauffören Thomas Gunnarsson som blev av med jobbet på samma sätt.

Ingen av dem har kunnat förhandla om uppsägningen med det företag som har haft synpunkterna på deras agerande. Facket har inte kunnat hjälpa dem att behålla jobbet eftersom deras arbetsgivare faktiskt inte har haft arbetsuppgifter år dem sedan kunden sagt nej tack.

Och situationen för M är densamma.

– Jag försökte få DHL:s chefer att ta tillbaka avstängningen av honom, berättar Kurt Lundberg, Transports ombudsman på avdelningen i Stockholm. Men de ändrade sig inte – och vi har ingen möjlighet att förhandla med dem.

Kurt Lundberg ser M:s uppsägning som ett exempel på ett växande problem.

– Jag blir frustrerad. M var uppenbarligen inte ett dugg skyldig till den situation som hade uppstått, ändå blir han av med jobbet efter 13 år.

Dan Holke, chef på fackens juristbyrå LO-TCO Rättsskydd, har tidigare konstaterat att situationen är juridiskt knepig.

– Jag som tror på Sverige, säger M. Jag är assyrier från Irak och jag ser Sverige som ett fritt och rättvist land. Men det här är inte rättvist, ingen har velat lyssna på mig. Och nu sitter jag hemma – det är en stor chock för mig som har familj och hus och alltid har jobbat heltid.

 

Fotnot: M vill inte ha sitt namn i tidningen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.

Hamnkonflikten lockade storpublik i Göteborg

Hamn. Fyra timmar av föredrag och akademisk debatt, men ändå syntes inget ljusning i den allt mer infekterade hamnkonflikten i Göteborg. – Det är svårlöst. Om Transport och LO skulle backa och öppna för flera avtal på samma arbetsplats, när skulle vi i så fall dra gränsen? sa LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.