”Hemma kan han få köra över gårdsplan”, säger pappa Erik Johansson när John, 5 år, gör sig beredd att äntra traktorn.
Close
”Hemma kan han få köra över gårdsplan”, säger pappa Erik Johansson när John, 5 år, gör sig beredd att äntra traktorn.
Close

Bonngänget satte Tibro på traktorkartan

Stjärnstatus. De har vuxit upp bakom traktorratten. Blev stämplade som bonnjävlar i skolan. I dag är de kändisar i hela Tibro med omnejd.

– I förra veckan när jag provsatt en soffa jag skulle köpa kom det en käring och fotade mig, berättar Mattias Lindell.

Transportarbetaren reste till Sörgården i Karlshaga, utanför Tibro i Västergötland. Fem 20-pluskillar och femårige John tar emot, huvudpersonerna i tv-dokumentären Bönder, kärlek och trimmade traktorer.

En film som skulle handla om traktorpulling – när en traktor drar en nerlastad vagn så långt som möjligt – men som snarare fick temat manlig vänskap och att vara nöjd med sitt liv på landet.

En replik som hänger kvar efter 54
minuter tv-program är när Mattias Lindell berättar att han är nöjd när han går och lägger sig på kvällen. Nöjd med att leva på familjens lilla spannmålsgård, och att det blir ”obalans på nåt vis” när han tillfälligt har lämnat trakten.

– Näe, jag har aldrig funderat över varför jag är kvar, säger Erik Johansson. Jag och brorsan jobbar på vår farbrors gård, och det går inte riktigt att sätta fingret på vad som gör att det är framtiden för oss.

– Framför allt är det nog för att det är ett fritt liv att vara bonde, säger Oskar Johansson.

Gänget har vuxit med åren, killarna har till och från hängt ihop sedan skolan eller ännu tidigare. Det kan bli dagslånga telefonsamtal med flera inblandade när de sitter i var sin traktor på åkrarna eller i skogen. Det är mekande tillsammans, snack om de tjejer som hittills mest har kommit och gått – och en fylla framåt helgen.

– Vänskap? Det är att man alltid har någon att prata med. Och att man alltid får hjälp om man behöver, säger Andreas Axelsson, med en traktor som kräver extra omsorg.

– Det låter kanske lite gay, men när man ser på filmen känns det faktiskt hur roligt och fint vi har det ihop, fortsätter Mattias Lindell.

Den innersta kärnan av kompisgänget har denna gråmulna lördag lovat att inte bara snacka vänskap, utan också visa upp och erbjuda en åktur i Martin Thillanders röda Volvo BM T810. Det handlar om killarna som älskar sina traktorer. Som bestämde sig för att sätta Tibro på traktorkartan genom att bjuda in till en årlig amatörtävling i traktorpulling.

Killarna som alltid kallats ”bonnjävlar” gjorde ordet till sitt eget och döpte sig till The Bonngäng from Tibro. Den egna tävlingen – Tibro bonnapulling – blir lite av en säsongsfinal efter att de trimmat i gång sina traktorer och kört i Väse, Karlsborg och Målilla. 40 tävlande och flera tusen åskådare var det förra året, när tv-filmen spelades in.

Plötsligt är samtalet i Sörgårdens lilla kontor över. Andreas Axelsson ska i väg och köra enduro. Några av killarna bokar in kvällen tillsammans: en Beckfilm i tv-soffan. Men först den där provturen i traktorn från 1976.

Och egentligen har The Bonngäng from Tibro bara en sak att klaga på när det gäller tv-dokumentären om dem själva: Det framgick inte att det blev hemma-
seger – och att Martin Thillander var den som vann.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen. Foto: David Ericsson

Malmöavdelningen tog priset

Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.