Full fart på shoppandet till arbetsplatsbiblioteken hos Micke Evhammar.
Close
Full fart på shoppandet till arbetsplatsbiblioteken hos Micke Evhammar.
Close

Böckerna och verkligheten

Kultur. Transportarbetarens krönikör David Ericsson var på plats när årets upplaga av seminariet Boken på arbetsplatsen hölls ute på Runö folkhögskola.

I en näst intill värmande vårsol steg vi av bussen vid Åkers Runö folkhögskola. Vi var ett trettiotal personer som skulle delta i Boken på arbetsplatsen. Ett seminarium som hållits i stort sett varje år sedan 2004 av en rad fackförbund samt Runö folkhögskola, ABF och Författarförbundet. Allt för att främja arbetsplatsbiblioteken, där Transport betytt mycket genom vägkrogsbiblioteken.

Temat var lite torrt: ”Läsandet bär demokratin”. Men, well, well, dagen började i all fall inte med teambuilding och lekar. Utan med föredrag som sträckte sig alltifrån barnböcker till boken om seriemördaren Peter Mangs.

Allra först talade barnboksförfattaren Gunna Grähs om sitt dilemma när hon skriver: att alla våra tankar om uppfostran kokas ner till det vi vill läsa för barnen.

Kollisioner kan uppstå och många går i taket för böcker som Lilla Hjärtat, Tintin i Kongo och de med Pippis pappa, ”negerkungen …”

Barnböcker är tydligen inte så enkla som man kan tro.

Byggnadssmeden och författaren Micke Evhammar berättade sedan om sina romaner som bland annat handlar om människor på byggen. Om slitet, farorna, stressen men också om kamraterna och yrkesstoltheten. Att en dag kunna åka förbi ett hus och säga.

– Det där har jag varit med och byggt!

Musiken har en stor plats i Evhammars författarskap och den känns då man läser hans böcker. Det finns ett slags melodisk klang i dem.

En fängslande programpunkt var när Tina Nielsen, anställd på häktet i Örebro, tog emot utmärkelsen för årets arbetsplatsbibliotek. Personalen har ordnat med utlåning både till sig själva och de intagna. Ett verkligt fint initiativ. Priset delades ut av läsambassadören och tidigare Bolibompamedarbetaren Johan Anderblad.

Agnes Török
Agnes Török läste finstämt och engagerat.  Foto: David Ericsson

På kvällen läste estradpoeten Agnes Török dikter i caféet. Skickligt och enkelt läste hon om sin morfar som var elektriker och fått så många stötar att han mist känseln i fingrarna. Men också mer storpolitiskt om att det finns hopp och att det går att göra något: mot fascism och klimathot.

– Inget är ännu försent.

Lite mer dystert men kanske än mer intressant blev det andra dagen. Då talade religionsprofessorn Mattias Gardell (brorsa till Jonas Gardell), om sin bok Raskrigaren som handlar om seriemördaren Peter Mangs.

Det fanns ett konspiratoriskt drag då han menade att Mangs och många seriemördare före honom egentligen är en våldsam gren av den fascistiska ideologin.

– Dödandet av det värdelösa livet, som Mangs själv kallade det, var för att skapa kaos och krossa demokratin så att en stark ledare kunde ta över en dag.

Flera andra författare framträdde också, som Henrik Arnstad, Doris Dahlin, Sonja Schwarzenberger. Även Föreningen Arbetarskrivare var med genom författaren Torgny Karnstedt.

Bland de sist talande var Transports kulturansvariga Maria Legge.

– Den som vill ha hjälp att starta ett arbetsplatsbibliotek kan vända sig till mig!

Många samtal bär jag med mig efter de här två dagarna men starkast är nog Mattias Gardells ord.

– Det är klasskillnaderna som mynnar ut i rasism.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Var står vi nu?

Davids krönika. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

”Vi måste jappa han!”

Davids krönika. ”Du brur, du vet vi måste jappa han!” är ord man kan höra på hemresan från jobbet i pendeltågsvagnen. Dock inte på väg till jobbet för då är de inte vakna ”gangsta”-gängen. (Och ”jappa” betyder mörda.) De här grabbarna har ordförråd som en treåring och kommer helt säkert från något av de ”utsatta områdena”. En och annan nerpundad person från någon villaförort kan också finnas med.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.