Beställaransvar prövas i domstol

Åkeri. Två timmar tar rättegången som ska avgöra om speditören ska straffas. Fallet är ett första test av beställarens ansvar när de åkerier och chaufförer som anlitas bryter mot lagarna. Men det eventuella brottet begicks innan lagen skärptes.

– Det finns ingen praxis när det gäller straffet eftersom ingen har dömts för att ha brutit mot beställaransvaret, sa åklagaren Linn Lööw i sin slutplädering.

Hon hade ändå hamnat på att en företagsbot på 100 000 kronor är det rimliga straffet för speditören. Företagets vd nekade till att brott har begåtts.

Rättegången hölls i dag, onsdag, i Uppsala tingsrätt.

Historien startade redan för två år sedan. Då stoppade trafikpolisen en bulgarisk lastbil i Skutskär, utanför Gävle. Ekipaget var på väg med pappersbalar till Göteborgs hamn.

Chauffören, som kom från Makedonien, förhördes av polisen. Han berättade att han kommit till Sverige i slutet av juli 2016 och i flera månaders tid hade kört inrikestrafik till och från Göteborgs hamn. Med några avstickare till Norge.

Föraren ombads att visa handlingar som styrkte att han kommit in i Sverige med en internationell transport, något som krävs för att bilen ska få fortsätta köra cabotagetrafik.

Varken chauffören eller det bulgariska åkeriet kunde visa upp någon sådan frakthandling. Polisens intresse riktades då även mot speditören, en firma i en större internationell företagsgrupp. Polisinspektör Lotta Jansson var med vid gripandet, och vittnade i dagens rättegång:

– Vi fick in en hel hög med fraktsedlar och har tagit med de som visar på olaglig trafik till det här målet. Körjournalen för de sista fyra dygnen innan vi stoppade chauffören visar att han inte hade lämnat Sverige, och under den tiden hade han gjort fyra inrikeskörningar.

Då hade åklagaren Linn Lööw redan undervisat domaren och resten av rätten i lagstiftningen kring cabotage och kombitransporter. Hon beskrev att en utländsk lastbil inte får göra mer än tre inrikeskörningar i Sverige efter att ha kommit hit med en internationell transport. Och att utländska åkerier inte för köra längre än 15 mil i Sverige efter att ha hämtat gods från fartyg eller tåg, så kallade kombitransporter.

– Jag hävdar att speditören har beställt 25 transporter som skett olovligt i Sverige, sa Linn Lööw. Det bulgariska åkeriet är utan svenskt trafiktillstånd och transporterna har brutit mot cabotagereglerna.

Hon medgav dock att bevisningen inte är solklar för alla tillfällena:

– Men åtminstone tio olagliga transporter är beställda av speditören. Det borde företaget ha känt till, eller haft skälig anledning att ta reda på.

Vd:n för speditionsföretaget fanns med på länk från Malmö, med en advokat vid sin sida. De beskrev att företaget kräver av anlitade åkerier att de ska följa lagar och regler i ett grundavtal, och att kontrollen sedan sker genom stickprov.

– Hur mycket ansvar kan det läggas på en enskild näringsidkare? sa advokat Magnus Hertler. Det är inte rimligt att all dokumentation ska krävas vid varje beställning av ett företag som förmedlar mellan 150 och 200 transporter om dagen.

Han ifrågasatte också om alla olagliga transporter hade beställts av det misstänkta företaget – eller om något annat av koncernens företag låg bakom dem.

Dom i målet kommer om två veckor.

För övrigt skärptes beställaransvaret i yrkestrafiklagen i juli i år. Nu ställs tydligare krav på att beställaren måste kontrollera att anlitade transportörer har de tillstånd som krävs än vad som gällde när de aktuella transporterna beställdes.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Väktarprofil dömd till fängelse för grov misshandel

Bevakning. En väktare i norra Sverige har dömts till 1 år och 9 månaders fängelse för grov misshandel.

Bil med taxiskylt

Kommunalförbund vill bryta med taxibolag

Servicetrafik. Färdtjänst och servicetrafik i Västernorrland kan vara hotade av en konflikt mellan kollektivtrafikmyndigheten och taxibolag verksamma i sammanlagt sju kommuner.

Hovrätten slår fast – Ringhals hindrade inte skyddsombud

Arbetsmiljö. Ringhals hindrade inte Transports skyddsombud Andreas Ehm när han blev av med sin föranmälan till kärnkraftverket. Det anser hovrätten, som slår fast tingsrättens dom.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.

Närbild på ett däckbyte.

Kontroller avslöjade däckbytare

Däckverkstad. Hos nära hälften av företagen fanns brister i kassaregistret eller hanteringen av den obligatoriska personalliggaren. Det visar Skatteverket omfattande extrakontroll av verkstäder i samband med däckskifte i höstas.