Bengt hittar bortglömda försäkringar på en kvart

Efter en karriär som lastbilschaufför blev Bengt Johansson projektanställd försäkringsrådgivare i Transports Helsingborgsavdelning. Bara i år har han på egen hand genomfört över 500 så kallade medlemskvartar. Alltså enskilda samtal där transportarbetare får chansen att diskutera sitt försäkringsskydd.

Bengt Johansson jobbade i många år på Nils Hanssons åkeri. Anställningen försvann efter att det anrika familjeföretaget sålts och de rutinerade chaufförerna i snabb takt ersattes med lågbetald utländsk arbetskraft.

Som arbetslös har Bengt ryckt in i omgångar som avlönad försäkringsrådgivare. Han är som en igel. Huvuduppgiften, eller snarare missionen, är att ge medlemmarna sin egen kvart – en idé som ursprungligen lanserades av LO.

I början av oktober var han uppe i 296 “kvartar”, sedan omstarten i våras. Plus snack med omkring 200 potentiella Transportmedlemmar.

– Hälften av kvartarna har jag gjort “live”, resten på telefon. Ringandet beror på att vi prioriterar bemanningsbranschen i år. Det är svårt att komma in på bemanningsföretagen, så jag ringer mycket folk på kvällstid.

– Ett undantag är faktiskt Frode Laursen, företaget som fått så mycket kritik för cabotagetransporterna. Där fick jag komma in på terminalen och träffa varenda anställd. På arbetstid. Frode Laursen hotade med löneavdrag för dem som inte gick.

Bengt beskriver den personliga glädje som inställer sig när han under kvartssamtalen hittar bortglömda försäkringsersättningar. Alla som jobbar under kollektivavtal har bland annat en sjukförsäkring (AGS) som ger extra ersättning vid längre sjukfall. Många missar den och exempel finns då långtidssjuka medlemmar fått flera hundra tusen kronor i efterhand.

Vilka grupper är svårast att nå?

Bengt säger:

– Personer med invandrarbakgrund. Många av dem finns ju i bemanningsbranschen. När jag ringer tror de ofta att jag är telefonförsäljare. Att jag vill sälja försäkringar.

– Särskilt 25–30-åringar är skeptiska. Men jag brukar snabbt fråga om de har barn. Blir svaret ja skjuter jag in på den så kallade premiebefrielseförsäkringen. Då väcks intresset, och jag får in foten.

Bengt betonar att både avtals- och medlemsförsäkringarna är för viktiga för att glömmas bort. En rätt stor del av fackavgiften går faktiskt till försäkringar i Folksam, bland annat den kollektiva hemförsäkringen och inkomstförsäkringen.

Samma sak är det med avtalsförsäkringarna – alltså hela det skyddspaket som gäller för alla anställda som jobbar i företag med kollektivavtal. Där har arbetstagarna i princip avstått en del av löneutrymmet, för att i stället få försäkringar som täcker upp vid arbetsskador, längre sjukfall och arbetslöshet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kivan Kaivanipour

… som jobbar på försäkringsbolaget Svedea där det kostar mer för en bilist som orsakar olyckor vid vägarbeten och bärgning.

Transportarbetarens logga

1,9 miljoner till Transport-medlemmar

Juridik. 1,9 miljoner kronor gick till medlemmar i Transport efter rättstvister, enligt LO-TCO Rättsskydds årsstatistik.

Transportarbetarens logga

Fackligt uppsökeri säkrade 1,6 miljarder till arbetarna

Facket. Förra året räddade LO-fackens informatörer hem totalt 1,6 miljarder kronor till arbetare som missat att söka ersättning från de olika avtalsförsäkringarna. Transport ligger i toppskiktet, med närmare 175 miljoner kronor som gick till bland annat långtidssjuka och arbetsskadade.

Miljöarbetare avskedas efter påstådd fortkörning

Renhållning. Miljöföretaget Stena recycling avskedar två miljöarbetare i Stockholm. Orsak: en privatperson har klagat på att chaufförerna kört ”forcerat”. – Det var på en 70-väg i Stockholm. I rusningstrafik. Jag svär, vi körde inte för fort, säger Darko Andrejic, som backas upp av Transport.

Foodoras partner misstänks för skattefiffel

Matbud. Skatteverket fortsätter granskningen av företag som påstås ha utfört matleveranser för krogsajten Restaurangonline, där Hungrig.se och Pizzaonline ingått. Skatterevisorerna har hittat bluffakturor för miljontals kronor. Pengar som misstänks ha gått till svarta löner och i privata fickor.

Ringhals sparkar ut huvudskyddsombud

Facket. Statligt ägda Ringhals kärnkraftverk stängde av Transports huvudskyddsombud Andreas Ehm. Efter 20 år som skyddsvakt har säkerhetsföretaget Avarn satt honom i en reception i Göteborg, i väntan på fast omplacering.

Masspridning av corona vid transporthubb

Pandemi. Över hundra personer har smittats av covid-19 genom en transporthubb utanför Bologna i norra Italien. Två arbetare har tvingats läggas in på sjukhus och över en tredjedel av alla testade har visat sig vara smittade, även om nästan alla var symptomfria.

Corona

Fem gånger högre smittrisk för taxiförare

Taxi. Taxiförare är den yrkesgrupp där högst andel smittats av corona. Varje dag kör de tusentals tester till och från misstänkta coronafall i Stockholm.

Corona

Smittrisk kollas på bevakningsföretag

Bevakning. Coronaviruset är en extra risk för väktare och ordningsvakter. Arbetsmiljöverket ska göra extra inspektioner för att kolla smittrisker och smittskydd på bevakningsföretag.

Värmebölja

Svettigt på jobbet? Gör så här!

Arbetsmiljö. Malmö +29. Stockholm +30. Luleå +27. Trots Greklandstemperaturer finns det jobb som måste göras. Din arbetsgivare har som alltid ansvaret för arbetsmiljön och för att utreda risker i hettan.

Hallå där!
Gustaf Järsberg

Gustaf Järsberg

… som pluggat arbetsmiljö på Linnéuniversitetet och som tentamensuppgift har skrivit en praktisk guide om hur ett arbetsplatsbesök går till.

Lillie-Marie Ingvarsson

Facklig lönestrid splittrar chaufförer

Taxi. På Kristianstad taxi & buss fortsätter striden om löner och arbetsvillkor. Chaufförerna är splittrade. Fackligt aktiva smutskastas för att de begär lagstadgad rast och vila för chaufförerna.

Schysta åkerier ska märkas

Chaufförer. Dagens tre olika kvalitetskontroller ska bli en när Transport, arbetsgivarna och åkeriföretagen har enats. Viktigast för facket är att åkerierna måste ha kollektivavtal för att få det nya Fair Transport-märket.

Ola Pettersson

Ola var nära att dö i corona

Corona. Ola Pettersson vet inte hur han smittades. Inte om det skedde på jobbet eller i det privata. Han jobbar som åkerichaufför och sambon i äldreomsorgen.

Färre döda på jobbet i år

Chaufförer. Antalet döda på jobbet är det lägsta någonsin under första halvåret i år. Corona kan vara en av anledningarna. Tre lastbilschaufförer finns med bland elva omkomna.