Nabil Abdul Hussin får en sojakorv av Björn Ramstedt från Transports Örebroavdelning.
Close
Nabil Abdul Hussin får en sojakorv av Björn Ramstedt från Transports Örebroavdelning.
Close

Avtal, korvar och schysta villkor

Det lackar mot maj och för facket betyder det dags för uppsökeri. Laddade med korvar och informationsmaterial ger sig förtroendevalda ut på företagen för att under en vecka träffa både anställda och arbetsgivare. I år är siktet extra inställt på att samla ihop namnunderskrifter för schysta transporter.

Måndag förmiddag. På åkeriföretaget Örebro Express är tältet på plats, bordet är uppdukat med facklig information och på gasolgrillen ligger korvar och fräser. Både gris och soja. Alla ska kunna äta.

Det är första dagen på vårens uppsökerivecka och Örebroavdelningen är laddad. Nya avtal är på plats så transportarna räknar med många frågor om vad de innebär. Semesterfrågor brukar också vara vanliga. När får man veta när man ska vara ledig? Eller försäkringar. Vad gäller egentligen?

Det kommer att bli tuffa dagar med både dag-, kvälls- och nattjobb. Målet är att hinna besöka så många transportarbetsplatser som möjligt. En utmaning, säger ombudsmannen Annika Hedström.

– Åkeriverksamheten är ju i ständig förändring så det gäller att hänga med var de befinner sig. Det är inte svårt att åka ut på mackar och terminaler, men åkerierna stationerar om. Ser man inte upp kan man åka till fel ställe. Det har hänt.

Det gäller också att välja sina arbetsplatser med omsorg. Däckfirmorna så här i slutet av april, när alla ska byta till sommardäck, går till exempel bort. Ingen hinner. Andra gånger blir det mer åka och färre möten. Som förra året, då körde Annika Hedström 24 mil för att träffa tio, femton medlemmar. Det är också ett sätt att jobba aktivt med uppsökeri.

– Får det lov att vara en korv? Kanske vill du skriva på uppropet för rättvisa transporter också?

Transports Anders Fahlander behöver inte truga. Namnunderskrifterna trillar in. I år har fackets lokalavdelningar fått ett specifikt uppdrag av förbundet: att fokusera på kampanjen Fair transport Europe. Kampanjen har till september på sig att få in sammanlagt en miljon namnunderskrifter från fler EU-länder. Än ser det trögt ut. Nu gäller det att kavla upp ärmarna.

Marina Filipsson på Örebro Express sväljer ner en korv med festis och skriver sedan på uppropet.

– Det känns bra, säger hon. Det är konstigt bara att det inte har kommit in fler underskrifter!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Hamnarbetarförbundet presskonferens

Hamnstrejken kan bli olaglig

Hamn. Hamnarbetarförbundet varslar om punktstrejker i nio hamnar och blockad mot övertid, inhyrning och nyanställning i ytterligare tre. Stridsåtgärderna startar den 23 januari. Mycket talar för att en konflikt med denna grund blir förbjuden den 1 januari nästa år.

Protester utanför EU-parlamentet.

Oklart läge för vägpaketet i EU

EU. Stämningen var hetsig både i EU-parlamentet och utanför i morse. Transportutskottet debatterade och röstade om det stora vägpaketet. Förhoppningar om EU-krav på schystare villkor grusades delvis. Men sista ordet är inte sagt än.

Lastbilstrailrar på tåg stoppas

Tåg. All trafik med lastbilstrailrar lastade på järnvägsvagn stoppas i Danmark efter olyckan som tog åtta liv. Ett fel på låsningsmekanismen som ska hålla fast lastbilssläpet på tåget har avslöjats.

Åtta av tio Uber-förare fuskade med taxametern

Taxi. Ett säkerhetsföretag åkte Uber-taxi 112 gånger. Det visade sig att åtta av tio förare knappade in för låga belopp i taxametern, enligt undersökningenen som Taxiförbundet genomfört.

Färdtjänstföretag lurar förare på lön

Taxi. Taxiraketen i Falkenberg blev stor vinnare när Hallandstrafiken upphandlade färdtjänst. Men många förare blev blåsta på lön och vid årsskiftet införde bolaget procentlön, rakt ackord, trots att upphandlaren kräver månadslön. Transport förhandlade nyligen fram ett kännbart skadestånd.

Väktare misshandlad och bunden

Bevakning. En ensamarbetande väktare i Ystad blev bunden, misshandlad och rånad i söndags kväll. Förövarna fick med sig en väska med pengar, som färgas och blir obrukbara när väskan öppnas. Väktaren har kommit hem från sjukhuset och ringt Transport.

Rekordmånga trafikanter anmälde viltolycka

Trafiksäkerhet. 2018 blev ett rekordår för viltolyckor. Polisen fick in totalt 63 641 anmälningar från trafikanter som kört på djur. Rådjur dominerar stort, med närmare 47 000 anmälningar. På andra plats kommer vildsvin, med drygt 6 900 påkörningar.

Vincent Verheyen spelade in en film.

Filmen där Vincent rasar mot lönen från SDR

Reklamutdelare. 40 spänn i timmen för att släpa runt på reklam i ett vinterkallt Västervik. Vincent Verheyen blev chockad när han såg sin lön – sedan spelade han in en film.

Dödsolyckor i jobbet ökade 2018

Arbetsmiljö. Under 2018 dog 48 arbetstagare i olyckor på jobbet. Sju av dem var lastbilschaufförer. En jobbade som lastbilsmekaniker. Ytterligare fyra personer klämdes till döds i arbete vid lastbilar eller med lastbilsgods.

Ännu en chaufför omkom på jobbet

Åkeri. Det nya året var bara 15 timmar gammalt när en lastbilschaufför dog i en arbetsplatsolycka. Mannen, som var i 55-årsåldern, omkom när han skulle lasta bilen med en truck på ICA:s stora lager i Helsingborg.

Konkursbesked väntar för skånskt taxibolag

Taxi. Ringduve taxi i Skåne har begärts i konkurs. Malmö stad har därför hävt avtalet i förtid och lägger över skolskjutsarna på Taxi Kurir. 270 elever i särskolan får nya chaufförer när terminen startar.

Psykpatient i bilen när taxiföraren kraschade

Färdtjänst. Många färdtjänstförare har kört kunder som varit våldsamma eller hotfulla. I början av 2018 dog en stökig psykpatient och en samåkande äldre kvinna när taxichauffören tappade kontrollen över bilen och kraschade in i ett träd. Föraren misstänktes först för vållande till annans död, men friades.

Hamnarbetarförbundet blir utan eget avtal

Hamn. Transports konkurrentfack, Hamnarbetarförbundet, och Sveriges Hamnar har avbrutit förhandlingarna om ett separat kollektivavtal. Förbundet har varit avtalslöst sedan det bildades 1972.