Arbetsmiljöproblem X 4

Fyra anmälningar till Arbetsmiljöverket mot ett och samma åkeri. Regionala skyddsombudet Daniel Wallfors har dragit tillbaka två av dem sedan företaget tagit tag i problemen.

– Jag vet egentligen inte om åkeriet sticker ut, säger Daniel Wallfors på Transports avdelning 25. Men vi har många medlemmar där som hör av sig och lyfter problemen med oss.

Han talar om Rossing åkeri & logistik, som har huvudkontoret i Halmstad. I början av sommaren vände sig Daniel Wallfors till Arbetsmiljöverket (AV) efter att inte ha fått gehör när det gäller flera olika problem med arbetsmiljön hos företaget. Han gjorde fyra anmälningar:

  • Godstransporterna till en Nettobutik krävde att chaufförerna manuellt hanterade pallar på upp till 1 000 kilo. Risk för belastningsskador, enligt skyddsombudet som krävde riskbedömning samt att företagshälsovård eller annan sakkunnig skulle kopplas in.

Resultat: Rossing har tagit in företagshälsovården och AV har släppt ärendet.

  • Godsleveranserna till en butik i Malmö förutsatte att chaufförerna med sina 24 meter långa ekipage backade uppåt 40 meter bland gående och cyklister. De måste kunna göra sitt jobb utan att riskera andra människors liv, skrev skyddsombudet i sin anmälan.

Resultat: Smidigare fordon är på gång som gör att chaufförerna inte behöver backa.

  • Vid leveranser till en godisbutik i Falkenberg hanterar chaufförerna pallar som kan väga upp till 800 kilo manuellt. De lyfts med en pallyftare och dras sedan för hand över kullersten. Risk för problem med rygg, axlar, handleder samt olyckor, konstaterar skyddsombudet.

Resultat: AV förbereder en skrivelse till åkeriet. Om inget händer kan det sedan bli ett föreläggande, som ofta är kopplat till ett krav på pengar om problemet kvarstår efter ett visst datum.

  • De anställdas skyddsskor var inte tillräckligt bra för alla. Många jobbade i egna. Kravet från skyddsombudet är att arbetsgivaren ska erbjuda skor som skyddar och att var och en ska kunna hitta ett par som passar.

Resultat: En skrivelse, som sedan kan följas av ett föreläggande med viteskrav, är på gång även i detta fall.

– För mig känns de båda sista ärendena också påbörjade, säger Jacob Rossing, ekonomichef på företaget. Vi har skaffat en ny skoleverantör för det var problem med den förra.

– Det andra ärendet är svårare eftersom så många är inblandade, både mottagaren av godset och företaget som vi hämtar det ifrån. Men vi jobbat med den frågan också.

Jacob Rossings hållning är att arbetsmiljön är viktig – och att det regionala skyddsombudet har en viktig roll när ingen vill vara skyddsombud på företaget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Elektroniska staket mot terror på väg – men dröjer

Åkeri. Geofencing? Som ett vapen mot terrorister i lastbilar har metoden blivit allt mer aktuell. Tester är på gång. En statlig utredning ska snart presenteras. Men vad innebär egentligen elektroniska staket, även kallade geofencing?

Åkerier förlorar uppdrag efter momsbeslut

Åkeri. Skatteverket kräver tre åkerier i Skaratrakten på flera miljoner kronor i moms och skattetillägg. Enligt beslutet har de köpt diesel från Östeuropa, och då medverkat till bedrägeri som syftade till att undkomma momsen. Logistikkoncernen XR har avbrutit allt samarbete med de tre åkerierna.

Transport går vidare efter enkät om övergrepp

Sexuella trakasserier. Nu vet Transports förbundsstyrelse att sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp förekommer inom förbundet. Alla som är anställda eller har ett fackligt uppdrag ska inom kort få ett tydligt besked om vem de ska vända sig till om de råkar illa ut.

Transport med i världskampanj mot kvinnovåld

Internationellt. Världsfacket kräver stopp för våld och trakasserier mot kvinnor i arbetslivet. Under 23 dagar pågår kampanjen som ska få FN att skriva in detta i en ny konvention.

Elva transportare på kurs.

”Hej! Det är väl en bra början”

Facket. Här ska det tränas på att ringa. Elva transportare ägnar onsdagen åt en introduktion i att ringa medlemmar. Före valet ska minst hälften – eller helst alla 59 000 – av fackets medlemmar få en signal från Transport.

Ändrade arbetsmiljöregler oroar LO-facken

Arbetsmiljö. Trots hård kritik från LO drar Arbetsmiljöverket i gång en stor översyn av arbetsmiljöreglerna. Dagens 72 föreskrifter som styr allt från asbestsanering på byggen till skärmaskiner i storkök ska bantas till 17.

Flygplatskontrollanter tränar närstrid i ryska uniformer

Bevakning. De jobbar i säkerhetskontrollen på Arlanda. På fritiden ägnar de sig åt att träna närstrid och hantera vapen. Nyheten om säkerhetsvakterna som också klär sig i ryska uniformer under sina klubbmöten slog ner som en bomb hos arbetsgivaren Nokas i morse.

Taxi-vd lämnar chefsjobbet

Taxi. Chefen för Sverigetaxi i Stockholm lämnar vd-jobbet. Det första den nya koncernchefen gör är att tillsätta en tillfällig vd. Den förra blir rådgivare i koncernledningen.

Flyttfirma kräver miljoner i skadestånd av staten

Flyttbranschen. En flyttfirma i Stockholm kräver skadestånd från staten. Bolaget vill ha ersättning för förlorade uppdrag och intäkter efter tidigare anklagelser om brott mot konkurrenslagen.

Genmäle från Texab

Lagerarbete. Transportarbetaren har publicerat flera artiklar om flytt- och bemanningsföretaget Texab, som bland annat har uppdrag för Postnord. Texabs vd Torbjörn Ulf har begärt ett genmäle efter den centrala förhandling som hölls mellan Texab och Transport i går, tisdagen den 6 februari.

”Då blir det provanställning på livstid”

Politik. Ett generalangrepp mot den svenska modellen, recenserar Markus Pettersson Moderaternas tankar kring turordningsreglerna för den som är anställd. Han är facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna.