Arbetsmiljöproblem X 4

Fyra anmälningar till Arbetsmiljöverket mot ett och samma åkeri. Regionala skyddsombudet Daniel Wallfors har dragit tillbaka två av dem sedan företaget tagit tag i problemen.

– Jag vet egentligen inte om åkeriet sticker ut, säger Daniel Wallfors på Transports avdelning 25. Men vi har många medlemmar där som hör av sig och lyfter problemen med oss.

Han talar om Rossing åkeri & logistik, som har huvudkontoret i Halmstad. I början av sommaren vände sig Daniel Wallfors till Arbetsmiljöverket (AV) efter att inte ha fått gehör när det gäller flera olika problem med arbetsmiljön hos företaget. Han gjorde fyra anmälningar:

  • Godstransporterna till en Nettobutik krävde att chaufförerna manuellt hanterade pallar på upp till 1 000 kilo. Risk för belastningsskador, enligt skyddsombudet som krävde riskbedömning samt att företagshälsovård eller annan sakkunnig skulle kopplas in.

Resultat: Rossing har tagit in företagshälsovården och AV har släppt ärendet.

  • Godsleveranserna till en butik i Malmö förutsatte att chaufförerna med sina 24 meter långa ekipage backade uppåt 40 meter bland gående och cyklister. De måste kunna göra sitt jobb utan att riskera andra människors liv, skrev skyddsombudet i sin anmälan.

Resultat: Smidigare fordon är på gång som gör att chaufförerna inte behöver backa.

  • Vid leveranser till en godisbutik i Falkenberg hanterar chaufförerna pallar som kan väga upp till 800 kilo manuellt. De lyfts med en pallyftare och dras sedan för hand över kullersten. Risk för problem med rygg, axlar, handleder samt olyckor, konstaterar skyddsombudet.

Resultat: AV förbereder en skrivelse till åkeriet. Om inget händer kan det sedan bli ett föreläggande, som ofta är kopplat till ett krav på pengar om problemet kvarstår efter ett visst datum.

  • De anställdas skyddsskor var inte tillräckligt bra för alla. Många jobbade i egna. Kravet från skyddsombudet är att arbetsgivaren ska erbjuda skor som skyddar och att var och en ska kunna hitta ett par som passar.

Resultat: En skrivelse, som sedan kan följas av ett föreläggande med viteskrav, är på gång även i detta fall.

– För mig känns de båda sista ärendena också påbörjade, säger Jacob Rossing, ekonomichef på företaget. Vi har skaffat en ny skoleverantör för det var problem med den förra.

– Det andra ärendet är svårare eftersom så många är inblandade, både mottagaren av godset och företaget som vi hämtar det ifrån. Men vi jobbat med den frågan också.

Jacob Rossings hållning är att arbetsmiljön är viktig – och att det regionala skyddsombudet har en viktig roll när ingen vill vara skyddsombud på företaget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Om affären är för bra för att vara sann …

Svartföretag. Det finns en rad punkter att gå igenom för att avslöja om ett företag är oseriöst och fifflar med skatter, avgifter och avtal. I dag kom en sammanställning av riskfaktorer som den som ska göra affärer med ett företag bör kolla. Och kanske också den som är på väg att börja jobba på en arbetsplats.

Nextjetflygplan

Nödupphandling ska rädda delar av flyget till norra Sverige

Flyg. Nextjets konkursförvaltare kommer inte att fortsätta med flygtrafiken. I stället startar regeringen nya upphandlingar. På några orter, som Lycksele, kan det gå snabbt att hitta ersättare, genom "nödupphandling". För Arvidsjaur och Gällivare lägger EU-regler hinder i vägen. Där är målet att få i gång trafiken till mitten av september.

Anna körde över en man som klev ut i gatan – lyssna till berättelsen

Åkeri. En kall novembermorgon kliver en man avsiktligt ut framför Annas lastbil, när hon passerar ett övergångsställe. Mannen blir överkörd av bilens tunga hjul. På söndag kan du höra Annas skakande berättelse i en radiodokumentär i P3. Eller som poddradio redan nu.

Efter Nextjets konkursbesked: ”Vi är bestörta”

Flyg. Nextjets konkurs påverkar ett 50-tal Transportmedlemmar, som jobbar på flygplatserna i norra Sverige. – Vi är bestörta. Nextjet stod för 100 procent av den reguljära trafiken hos oss. Både orten och passagerarna drabbas väldigt hårt, säger Carl-Bertil Essebro, facklig förtroendeman på Lycksele flygplats.

Dyr nota för Värmlandsåkeri som betalade fel lön

Åkeri. Harlings åkeri i Värmland ska betala drygt 365 000 kronor i lön, semesterersättning och skadestånd till en chaufför, efter en dom i Arbetsdomstolen. Företaget dök inte upp till förhandlingen i april och nu har domen vunnit laga kraft.

Avtal klart för flygteknikerna – med ny deltidspension

Flyget. Landets flygtekniker har fått ett nytt löneavtal, ett år efter de stora yrkesgrupperna i Transport. Uppgörelsen är treårig och gäller retroaktivt från den 1 november 2017. Totalt höjs lönerna med sex procent. En del av löneutrymmet, 0,5 procent, avsätts till en deltidspension.

Transport väljer Swedbank

Ekonomi. Transport bestämde sig slutgiltigt för att lämna Nordea i dag, tisdag. Fackförbundet vänder sig i stället till Swedbank för sitt penningflöde.

Utredningen om strejkrätten skjuts upp i tre veckor

Den omdiskuterade utredningen om konflikträtten skjuts upp i tre veckor. Den kommer att lämnas över till regeringen och offentliggöras den 20 juni, inte senast den 31 maj som var ursprungsplanen. – Orsaken är regeringens fullspäckade agenda, säger utredningens sekreterare Sigrid Solvin.

Forskare kollar vakternas kroppskameror

Bevakning. Väktare och ordningsvakter använder ibland kroppskameror. Transport har centralt avtal om kamerorna med ett bevakningsföretag. Två forskare ska granska effekterna av filmningen.

Plogbil i snöväder

Plogningen granskas inför nästa vinter

Chaufförer. Snöröjningen ska bli bättre, om regeringen får bestämma. I dag fick Trafikverket i uppdrag att utvärdera den gångna vinterns snöröjning. Dessutom ska myndigheten presentera en handlingsplan med förbättringar.

På väg mot en hållbar miljö

Politik. Hur ska svenska transporter bli grönare? Och ändå med schysta villkor för dem som kör? Några svar kommer Transports Ulf Jarnefjord – och ytterligare runt 800 delegater på klimatriksdagen – att leverera denna helg.

David Petersson tävlar i yrkes-SM

Bästa flygmekanikern lagar plåtskada

Flyg. Sveriges bästa unga flygmekaniker har jobb sedan ett år tillbaka. David Petersson finns på Jämtlandsflyg och är en av fyra anställda som servar och reparerar helikoptrarna.

Färre smitningar på macken lugnar inte branschen

Bensinmack. Förra året smet 37 000 bilister från notan på landets omkring 1 100 privatägda bensinstationer. Det är en minskning jämfört med tidigare år. Men svinnet äter ändå upp en betydande del av mackarnas vinst.

Vinnaren Herman Borring

Han tog guldet för yrkesförare

Chaufförer. Bästa yrkesföraren? I år är det Herman Borring från Skänninge i Östergötland. Åtminstone bland de riktigt unga förarna – eftersom de flesta tävlande i SM för yrkesarbetare fortfarande går i gymnasiet.