”Jag jobbar på natten, har lite egentid på dagen för måleriet och håller studiecirklar på kvällen.” Bertil Westerlund arrangerar också konstutställningar minst en gång om året, här visar han målningar på Bäckaskogs slott.
Close
”Jag jobbar på natten, har lite egentid på dagen för måleriet och håller studiecirklar på kvällen.” Bertil Westerlund arrangerar också konstutställningar minst en gång om året, här visar han målningar på Bäckaskogs slott.
Close

Är det nåt speciellt med tidningsbud och skapande?

Tid att meditera i bilen. Utrymme att fundera när man sitter och kör. Just den där alldeles egna tiden på nätterna kommer igen när frågan handlar om att kombinera tidningsutbärning med konstnärligt skapande.

– Det fungerar förbannat bra tidsmässigt, säger Bertil Westerlund i skånska Nymölla. Jag har valt att hålla min konst på en nivå som gör att den inte styrs av pengar. Jag målar för att rensa själen.

Han har kombinerat jobbet som tidningsbud med eget skapande plus kurser i måleri sedan slutet av 1970-talet. Målningarna, ofta åt det surrealistiska hållet, är ett sätt att kommunicera med omgivningen.

Och han är inte ensam: Bläddra till nästa uppslag så hittar du Nattens hjältar, en originalserie av tidningsbudet Kristoffer Nilsson. Kliv ut bland träden som förvandlats till alvprinsessor vid Elfdalens campingplats i Klippan. Eller varför inte åka till Runöskolan, norr om Stockholm, när Vintersalongen öppnar om ett par veckor? Ingrid Marklund Välitalo, till helt nyligen kontorist på Transport i Umeå och tidigare tidningsbud, är en av konstnärerna som fått med verk där i år.

– Jag var lärare, men sökte mig till ett lite enklare jobb. Som tidningsbud fick jag mer tid till skapandet och kunde samtidigt gå en tvåårig konstutbildning på Framnäs folkhögskola. Det var inte något kallt beräknande bakom mitt jobbyte, men det blev mer tid till konsten – och det blev bra.

Mannen bakom alvprinsessorna heter Leonard Anton och kom till Sverige för ett par år sedan när krisen i Spanien tvingade honom att lägga ner sitt byggföretag. Han drömmer inte om att bli heltidskonstnär.

– Jag vill inte lämna tidningsjobbet nu. Min arbetsplats är ett socialt projekt. Det är fantastiskt att gå ur bilen mitt i natten när en kund möter mig, hälsar och tackar för dagens tidning.

– För mig är det en önskedröm att leva på skapandet, säger däremot Per Lindskog i Sjöbo som räknar med att pensionera sig från tidningsbärandet inom några år.

Han har fotat sedan 1970-talet och fått något enstaka uppdrag som porträttfotograf. I dag ägnar han fritiden mest åt bildskapande i Photoshop.

– Jag har alltid velat måla, men har aldrig lyckats. Nu har jag min fru att tacka för att jag testade Photoshop – som har blivit mitt måleri.

Är det något speciellt med tidningsbud och skapande? Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksförbund, kan räkna upp en rad yrken som många kombinerar med sitt konstnärskap: busschaufför, taxiförare, spärrvakt, hemtjänst, personlig assistent …

– Det går en skiljelinje mellan två typer av konstnärer som har ett brödjobb: En del väljer att bli lärare i skapande eller jobba på någon institution som har anknytning till konst – medan andra hellre vill ha något helt annat.

Som kanske helt enkelt öppnar för att sitta bakom ratten i sina egna tankar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

John Antonsson

Togaparty, revolvrar och detektiver

Kultur. Ingen sommar utan en perfekt westernrökare. Transportarbetarens John Antonsson hjälper dig att hitta de billiga loppisböckerna som funkar under semestern.

Läsande kille på Stadsbiblioteket.

Ord läker och helar

Kultur. Släng lyckopillren och läs en bok! Nej, riktigt så funkar inte biblioterapi. Men läsning och samtal om texter kan komplettera annan behandling, få dig att må bra och förstå dig bättre på dig själv. Och andra.

Full fart på shoppandet till arbetsplatsbiblioteken hos Micke Evhammar.

Böckerna och verkligheten

Kultur. Transportarbetarens krönikör David Ericsson var på plats när årets upplaga av seminariet Boken på arbetsplatsen hölls ute på Runö folkhögskola.

Val 2018
Jessica Rosencrantz, (M)

”Mer pengar till potthål”

Mötet. Jessica Rosencrantz (M) kan bli Alliansens kandidat till transportminister. Vi bad om besked i frågor som väginvesteringar, kilometerskatt och cabotage.

Sommarläsning
John Antonsson

Togaparty, revolvrar och detektiver

Kultur. Ingen sommar utan en perfekt westernrökare. Transportarbetarens John Antonsson hjälper dig att hitta de billiga loppisböckerna som funkar under semestern.

Karl Rydell

En dag i sadeln

Cykelbud. Lastbilar och jumbojet. Jätteföretaget DHL förknippas mest med tunga fordon. Men nu satsar de på Karl Rydell och hans cyklistkollegor.

Snabbkoll: 5 tips inför semestern

5 tips inför semestern

Snabbkoll. Vill chefen avbryta semestern? Eller har du det svettigt varmt? Många frågor dyker upp på sommaren och då gäller det att ha koll på vilka rättigheter och skyldigheter arbetsgivare och arbetstagare har.

Transports kongress 2017

Läget – ett år senare

Kongress 2017. Under intensiva sex dygn stakade Transport ut sin framtid. Maktkampen fick ett slut och en trojka med gemensamt mål tog över den högsta ledningen. Hur har det gått – ett år efter kongressen i Örebro?

Göteborgs hamn i november 2016.

Två år som ändrade strejkrätten

Konfliktreglerna. Topphemliga möten, en intensiv lobbykampanj mot arbetsmarknadsministern och en statlig utredning som ingen ville ha. Det var bakgrunden när LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv gick samman för att stoppa Hamnarbetarförbundets framfart i Göteborgs containerhamn med ett lagförslag som hindrar de upprepade strejkerna och blockaderna.

Sommarspecial
Grill-special illustration

Lägg på ett kol

Grillning. Varannan svensk blir gladare av att grilla. Det handlar både om sällskap under tillagningen och att maten blir godare.

Månadens klubb
Oxelösunds hamnklubb

Klubben som varit med sedan 1897

Oxelösunds hamn. Senaste fackliga striden – och segern – i Oxelösunds hamn handlade om komptids-banken. Förut la arbetsgivaren ut kompledighet när det passade produktionen. Nu väljer hamnarbetarna om de vill ta semester eller komp när de har beviljats ledighet.

Val 2018
Thomas Eneroth, Hanna och Ebbe Mattsson.

Ministern knackar på

Mötet. En valarbetare har landat. Transportarbetaren följde infrastrukturminister Tomas Eneroth på besök i Blekinge.

Transport lämnar få fall till Rättsskyddet

Sjukförsäkringen. Fackens juridiska byrå driver allt fler fall där Försäkringskassan dragit in sjukpenning för medlemmar. Men Transport går mot strömmen. Förra året anlitade förbundet LO-TCO Rättsskydd i sju ärenden, bara ett gällde sjukpenning.

Pia Palm, Ockelbo. Foto: Anders Eklind

Vilket jobb ska Pia kunna klara av?

Sjukförsäkringen. Ständig värk i händerna och andra delar av kroppen, grava sömnstörningar, alltid infektionskänslig, artros i båda knäna och höfterna och ångest. Men enligt förvaltningsrätten kan Pia Palm skaffa sig ett jobb.