”Jag jobbar på natten, har lite egentid på dagen för måleriet och håller studiecirklar på kvällen.” Bertil Westerlund arrangerar också konstutställningar minst en gång om året, här visar han målningar på Bäckaskogs slott.
Close
”Jag jobbar på natten, har lite egentid på dagen för måleriet och håller studiecirklar på kvällen.” Bertil Westerlund arrangerar också konstutställningar minst en gång om året, här visar han målningar på Bäckaskogs slott.
Close

Är det nåt speciellt med tidningsbud och skapande?

Tid att meditera i bilen. Utrymme att fundera när man sitter och kör. Just den där alldeles egna tiden på nätterna kommer igen när frågan handlar om att kombinera tidningsutbärning med konstnärligt skapande.

– Det fungerar förbannat bra tidsmässigt, säger Bertil Westerlund i skånska Nymölla. Jag har valt att hålla min konst på en nivå som gör att den inte styrs av pengar. Jag målar för att rensa själen.

Han har kombinerat jobbet som tidningsbud med eget skapande plus kurser i måleri sedan slutet av 1970-talet. Målningarna, ofta åt det surrealistiska hållet, är ett sätt att kommunicera med omgivningen.

Och han är inte ensam: Bläddra till nästa uppslag så hittar du Nattens hjältar, en originalserie av tidningsbudet Kristoffer Nilsson. Kliv ut bland träden som förvandlats till alvprinsessor vid Elfdalens campingplats i Klippan. Eller varför inte åka till Runöskolan, norr om Stockholm, när Vintersalongen öppnar om ett par veckor? Ingrid Marklund Välitalo, till helt nyligen kontorist på Transport i Umeå och tidigare tidningsbud, är en av konstnärerna som fått med verk där i år.

– Jag var lärare, men sökte mig till ett lite enklare jobb. Som tidningsbud fick jag mer tid till skapandet och kunde samtidigt gå en tvåårig konstutbildning på Framnäs folkhögskola. Det var inte något kallt beräknande bakom mitt jobbyte, men det blev mer tid till konsten – och det blev bra.

Mannen bakom alvprinsessorna heter Leonard Anton och kom till Sverige för ett par år sedan när krisen i Spanien tvingade honom att lägga ner sitt byggföretag. Han drömmer inte om att bli heltidskonstnär.

– Jag vill inte lämna tidningsjobbet nu. Min arbetsplats är ett socialt projekt. Det är fantastiskt att gå ur bilen mitt i natten när en kund möter mig, hälsar och tackar för dagens tidning.

– För mig är det en önskedröm att leva på skapandet, säger däremot Per Lindskog i Sjöbo som räknar med att pensionera sig från tidningsbärandet inom några år.

Han har fotat sedan 1970-talet och fått något enstaka uppdrag som porträttfotograf. I dag ägnar han fritiden mest åt bildskapande i Photoshop.

– Jag har alltid velat måla, men har aldrig lyckats. Nu har jag min fru att tacka för att jag testade Photoshop – som har blivit mitt måleri.

Är det något speciellt med tidningsbud och skapande? Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksförbund, kan räkna upp en rad yrken som många kombinerar med sitt konstnärskap: busschaufför, taxiförare, spärrvakt, hemtjänst, personlig assistent …

– Det går en skiljelinje mellan två typer av konstnärer som har ett brödjobb: En del väljer att bli lärare i skapande eller jobba på någon institution som har anknytning till konst – medan andra hellre vill ha något helt annat.

Som kanske helt enkelt öppnar för att sitta bakom ratten i sina egna tankar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Henrik Holmgren, ordförande i Malmöavdelningen. Foto: David Ericsson

Malmöavdelningen tog priset

Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Har du pengar att hämta?
Collage med avtalsförsäkringar

Så billiga är dina försäkringar för arbetsgivaren

Avtalat. Du som jobbar på ett företag med kollektivavtal täcks av försäkringar som ger skydd vid händelser som sjukdom, barnafödsel och arbetsskador. Flera av försäkringarna är helt avgiftsfria för företagen. Varför är det så?

Har du pengar att hämta? Du som varit sjukskriven i mer än 14 dagar, varit föräldraledig eller skadat dig på jobbet kan ha pengar att hämta. Läs mer om dina avtalsförsäkringar på avtalat.se. Foto: Shutterstock

Få vet att försäkringarna finns

Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog har snart varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS.  Elisabet visste om att den fanns, eftersom hennes skyddsombud (som också var en nära kollega) berättade om försäkringen förra gången hon var sjukskriven.

Andreas Ehm är försäkringsinformatör. Han har hjälpt transportarbetare att få ut 1,5 miljoner från sina försäkringar.

Andreas har dragit in 1,5 miljoner kronor

Transport. Andreas Ehm på Transports Halmstadsavdelning brinner för att informera om försäkringar. Han har hjälpt ett 70-tal personer få ut sammanlagt 1,5 miljoner kronor från Afa Försäkring. Han tror att inte ens hälften av alla transportarbetare vet vilka försäkringar de omfattas av.

Snabbkoll
Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Mobbning
Mobbning på jobbet. Illustration: Unni von Feilitzen

200 000 svenskar mobbas på jobbet

Arbetsmiljö. En ny studie visar att 200 000 personer i Sverige utsätts för mobbning på jobbet. Det leder ofta till depression, ångest och i värsta fall döden. Det kan vara så många som två personer i veckan som begår självmord till följd av mobbning på arbetsplatsen.

Mikael Löwdin. Foto: John Antonsson

Vad kan facket göra?

Arbetsmiljö. Många medlemmar vänder sig till skyddsombuden när de utsätts för kränkande särbehandling eller mobbning på jobbet. – Det är tyvärr mer vanligt än man tror, säger Mikael Löwdin som är Transports regionala skyddsombud i Västerås.

Gert Andersson förberedde sig inför mötet med chefen genom att anteckna vad som hänt, datum och klockslag, varje gång kollegan hade varit elak mot honom.

”Vi måste prata mer om hur vi uppför oss mot varandra”

Arbetsmiljö. Gert Andersson har jobbat på flera arbetsplatser där det har förekommit mobbning och har själv blivit utsatt för kränkningar. På kongressen 2022 lade han fram en motion om att Transport ska verka för mobbningsfria arbetsplatser.

Döden på jobbet
Vägen var avstängd stora delar av dagen efter dödsolyckan, där två lastbilar frontalkrockade, på väg 26/47 mellan Mullsjö och Sandhem i januari förra året.

Fler förlorade livet i arbetsolyckor

Arbetsmiljö. Under förra året dog 65 personer på jobbet i Sverige. Det är det högsta dödstalet på många år. Chaufförer är bland de värst drabbade av dödliga arbetsplatsolyckor.

Kollegahjälpens logga

”Det är viktigt att prata och ventilera”

Arbetsmiljö. Dödsolyckor på jobbet och dödliga trafikolyckor ökade under 2023. För den lastbilschaufför som råkar ut för ett trauma i arbetet finns hjälp att få. En grupp chaufförer och åkare finns där som kamratstödjare genom Kollegahjälpen.

Kultur
Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.