”Jag jobbar på natten, har lite egentid på dagen för måleriet och håller studiecirklar på kvällen.” Bertil Westerlund arrangerar också konstutställningar minst en gång om året, här visar han målningar på Bäckaskogs slott.
Close
”Jag jobbar på natten, har lite egentid på dagen för måleriet och håller studiecirklar på kvällen.” Bertil Westerlund arrangerar också konstutställningar minst en gång om året, här visar han målningar på Bäckaskogs slott.
Close

Är det nåt speciellt med tidningsbud och skapande?

Tid att meditera i bilen. Utrymme att fundera när man sitter och kör. Just den där alldeles egna tiden på nätterna kommer igen när frågan handlar om att kombinera tidningsutbärning med konstnärligt skapande.

– Det fungerar förbannat bra tidsmässigt, säger Bertil Westerlund i skånska Nymölla. Jag har valt att hålla min konst på en nivå som gör att den inte styrs av pengar. Jag målar för att rensa själen.

Han har kombinerat jobbet som tidningsbud med eget skapande plus kurser i måleri sedan slutet av 1970-talet. Målningarna, ofta åt det surrealistiska hållet, är ett sätt att kommunicera med omgivningen.

Och han är inte ensam: Bläddra till nästa uppslag så hittar du Nattens hjältar, en originalserie av tidningsbudet Kristoffer Nilsson. Kliv ut bland träden som förvandlats till alvprinsessor vid Elfdalens campingplats i Klippan. Eller varför inte åka till Runöskolan, norr om Stockholm, när Vintersalongen öppnar om ett par veckor? Ingrid Marklund Välitalo, till helt nyligen kontorist på Transport i Umeå och tidigare tidningsbud, är en av konstnärerna som fått med verk där i år.

– Jag var lärare, men sökte mig till ett lite enklare jobb. Som tidningsbud fick jag mer tid till skapandet och kunde samtidigt gå en tvåårig konstutbildning på Framnäs folkhögskola. Det var inte något kallt beräknande bakom mitt jobbyte, men det blev mer tid till konsten – och det blev bra.

Mannen bakom alvprinsessorna heter Leonard Anton och kom till Sverige för ett par år sedan när krisen i Spanien tvingade honom att lägga ner sitt byggföretag. Han drömmer inte om att bli heltidskonstnär.

– Jag vill inte lämna tidningsjobbet nu. Min arbetsplats är ett socialt projekt. Det är fantastiskt att gå ur bilen mitt i natten när en kund möter mig, hälsar och tackar för dagens tidning.

– För mig är det en önskedröm att leva på skapandet, säger däremot Per Lindskog i Sjöbo som räknar med att pensionera sig från tidningsbärandet inom några år.

Han har fotat sedan 1970-talet och fått något enstaka uppdrag som porträttfotograf. I dag ägnar han fritiden mest åt bildskapande i Photoshop.

– Jag har alltid velat måla, men har aldrig lyckats. Nu har jag min fru att tacka för att jag testade Photoshop – som har blivit mitt måleri.

Är det något speciellt med tidningsbud och skapande? Katarina Jönsson Norling, ordförande i Konstnärernas riksförbund, kan räkna upp en rad yrken som många kombinerar med sitt konstnärskap: busschaufför, taxiförare, spärrvakt, hemtjänst, personlig assistent …

– Det går en skiljelinje mellan två typer av konstnärer som har ett brödjobb: En del väljer att bli lärare i skapande eller jobba på någon institution som har anknytning till konst – medan andra hellre vill ha något helt annat.

Som kanske helt enkelt öppnar för att sitta bakom ratten i sina egna tankar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Läsande kille på Stadsbiblioteket.

Ord läker och helar

Kultur. Släng lyckopillren och läs en bok! Nej, riktigt så funkar inte biblioterapi. Men läsning och samtal om texter kan komplettera annan behandling, få dig att må bra och förstå dig bättre på dig själv. Och andra.

Full fart på shoppandet till arbetsplatsbiblioteken hos Micke Evhammar.

Böckerna och verkligheten

Kultur. Transportarbetarens krönikör David Ericsson var på plats när årets upplaga av seminariet Boken på arbetsplatsen hölls ute på Runö folkhögskola.

Björnfamilj

Kickstart för Mutant-bok

Kultur. En halv miljon kronor efter en månads insamling till en bok om ett spel. Så kan det funka i dag. Entusiaster kan själva vara med och finansiera kultur, redan innan den har skapats.

collage med magasin

Lyxigt lustfylld läsning lockar

Kultur. Först sålde de prenumerationer till en tidning som inte fanns. När det visade sig att hundratals personer ville köpa tidningen om gamla, ombyggda och snygga fordon satte Peter Larsson och hans kompis i gång att göra den.

Sjukförsäkringen
Illustration Hamna i kläm

Sjuka kommer i kläm

Haveri. Fackförbunden och fackens juridiska byrå är överens. Sjukförsäkringen har havererat. Sjuka nekas ersättning och skickas ut att söka ”hitte-på-jobb”. Nu tillsätter regeringen en utredning.

Hans-Erik Johansen

”Kassan säger att jag ska ta ett annat jobb”

Drabbad. Lotschauffören Hans-Erik Johansen haltar fram, stödd på sin krycka. – Det har gått 15 månader sen jag fick 800 kilo truck på foten, men jag har inte fått en krona i sjukpenning. Försäkringskassan säger att jag ska ta ett annat jobb, men inte vilket.

Gustaf Järsberg

Kontakta din avdelning – i tid!

Transport. Vänd dig till din lokala avdelning i tid – om du blir långvarigt sjuk eller skadar dig på jobbet. Rådet kommer från Transports centrala arbetsmiljösamordnare Gustaf Järsberg.

Granskning
Bringbilar på parkering

Hur stoppar vi lönedumpningen ?

Åkeri. Överallt där det är gratis att parkera en dragbil ser du dem. Låglönehjonen som håller Sverige i gång. Som ser till att företag som Ikea får ut sitt gods så billigt som möjligt. – Lönedumpningen blir bara värre och värre, säger Transports lokalombudsman Tommy Jonsson.

utländsk dragbil

”Sverige är sämsta landet i Europa…”

Åkeri. Andrius är lastbilschaufför från Litauen. Han har på nära håll sett hur utländska förare behandlas av svenska arbetsgivare. – Sverige är det sämsta landet i Europa! Det saknas rastplatser och ingen gör något åt lönedumpningen.

Ikeakampanj 2017

Ikea skyller på otydliga regler

Åkeri. Bring Trucking hävdar att åkeriets chaufförer inte kör någon inrikestrafik i Sverige och företaget tänker heller inte skriva kollektivavtal med Transport. Brings storkund, Ikea, säger sig välkomna fackets anmälningar.

Tomas Eneroth

Regeringen föreslår utökat beställaransvar

Åkeri. – Lönedumpningen gör mig förbannad. Det var en av de första frågorna den här regeringen tog tag i, genom att införa möjligheter till klampning av lastbilar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Läsande kille på Stadsbiblioteket.

Ord läker och helar

Kultur. Släng lyckopillren och läs en bok! Nej, riktigt så funkar inte biblioterapi. Men läsning och samtal om texter kan komplettera annan behandling, få dig att må bra och förstå dig bättre på dig själv. Och andra.

Snabbkoll: Påverka

7 sätt att göra sig hörd

Snabbkoll. Trött på oschyst konkurrens? Är förskolan som ett skämt? Har det gått för långt när strejkrätten ska utredas? Självklart ska du rösta på det parti som du tror gör rätt. Men det finns fler sätt att påverka!