Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Foto: Per Groth Bibbi och Therese Saarinen på uppdrag på Rosendalsgården i Huddinge.

Thereses miniatyrer gör
ett hästjobb i äldrevården

Hon gillar gamla människor. Och hon älskar hästar. Therese Saarinen är skyddsvakten som tar med sina hästar in på äldreboenden.

– Asco är som född i rollen, berättar hon om sin treåriga miniatyrhäst. Han går rakt fram och lägger huvudet i knät på den som ser ut att behöva det.

Tvååriga Bibbi är lite mer reserverad, och blir snabbare trött på att gosa och bli pussad på. Hon kan somna stående efter en timme bland de gamla.

Då tar de hissen ner igen, Asco och Bibbi. Och får åka hem till hagen i Sälna, mitt ute på landet en bit norr om Stockholm.

Therese Saarinen har inget emot nätterna som skyddsvakt, men lägger kanske mer av sitt hjärta i egna företaget Hälsans djur. Det började med terapihunden Scott, som gått utbildning tillsammans med matte. Han tycker bäst om att jobba med ungdomar.

För tre år sedan kompletterade Therese Saarinen företaget och familjen med sin första miniatyrhäst. Idén var helt enkelt att ordna möten mellan hästar och gamla, och den kommer från USA.

– Där är terapihästar ganska stort, berättar hon. Där finns läshästar också, som sitter intill barn som tränar sig att läsa – och blindhästar!

Asco och Bibbi har ett fast jobb varje månad på Rosendalsgården i Huddinge. Ytterligare ett par besök i månaden brukar det också bli på olika äldreboenden.

– Det är ju inget jag blir rik på … ekonomiskt alltså, erkänner Therese Saarien. Men jag kommer alltid därifrån med massor av extra energi.

Hästarna tjänar i princip in sitt eget hö genom terapijobbet. Men de uppfyller två barndomsdrömmar för Therese Saarinen: att träffa gamla tanter och farbröder – och att ha egna miniatyrhästar.

– Samtidigt ökar Asco och Bibbi välmåendet hos de äldre. De får dem att må bra för stunden. Äldre i dag är ofta uppvuxna med djur, och många gamla talar om sina stora brukshästar.

Själv tror Therese att djur i vården är något som kommer att växa i framtiden. Att terapihästarna blir fler.

– Så jag hoppas att det kommer någon bra utbildning för hästar och deras förare. Man jobbar i ett team och då är det viktigt att känna sitt djur.

Men om någon av Asco eller Bibbi råkar göra ifrån sig under träffen på äldreboendet? Fram med hundbajspåsen, den räcker.


Visa fler artiklar
  • Publicering

    Senast reviderad: 2016-04-28
    av Lena Blomquist

THERESE SAARINEN

Therese Saarinen med sina båda minihästar Asco och Bibbi.

Ålder: 30.

Familj: Sambon Robban och Tuva, 1,5 år.

Hästar: Asco, 80 centimeter hög, och Bibbi, 70 centimeter.

Bor: Sälna, på landet en kvart från Arlanda.

Jobbar: Skyddsvakt på Försvarets radioanstalt sedan 2009. Nattjobb.

Foto: Lena Blomquist

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser