Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Sopgubbe fick sparken
efter inlägg på Facebook

Gränsen gick vid att jämföra sin chef med Hitler. Sopgubben fick sparken när hans Facebook-kommentarer efter ett halvår nådde företagsledningen. Transport valde att inte företräda honom.

”En ny Hitler, en komplett idiot.” Så beskrev Kim Stuptoft Dahlström sin chef i en diskussion i Facebook-gruppen Sveriges Sopgubbar. Sju månader senare blev han avskedad från jobbet på Sita i Malmö.

– Jag bryr mig inte så mycket, säger han. Jag fick sparken den 19 november och gick hem direkt. Men efter en helg hade jag fått nytt jobb, jag är vaktmästare på ett hotell.

Kim Stuptoft Dahlström konstaterar att någon i den interna sopgubbsgruppen måste ha visat konversationen för ledningen på Sita.

Med facit i handen, var det dumt att publicera de här kommentarerna?

– Både ja och nej, säger Kim Stuptoft Dahlström. Jag har ju sagt vad jag tycker direkt till chefen också.

På företaget Sita (som är i full gång att ändra företagsnamnet till koncernens namn Suez) satte Facebook-inlägget fart på den interna diskussionen om sociala medier.

– Det är svårt att sätta en skarp gräns för vad man får uttrycka där, säger regionchefen Mats Lundsgård. Man kan i olika sammanhang vara kritisk till sina arbetsledare – men det här var ett allvarligt påhopp.

– Gränsen passerades när han kallade en av våra driftsledare för en ny Hitler. Vi valde att avskeda honom av personliga skäl.

Transport har förståelse för företagets agerande. Lone Olsson, ombudsman på avdelningen i Malmö, förklarade för Kim Stuptoft Dahlström att hon varken kunde eller ville företräda honom när han blev avskedad.

– Det är avskyvärt att jämföra en chef med Hitler på det här sättet, säger hon. Och förresten visste jag att vi aldrig skulle ha fått rätt om jag hade företrätt honom och begärt att avskedet skulle tas tillbaka. Han var inte lojal mot sin arbetsgivare.

Hon har ett mycket rakt råd till den som är aktiv i sociala medier:

– Ge fan i att sprida saker om ditt jobb. Facebook är inget arbetsredskap.

I Facebook-gruppen Sveriges Sopgubbar har avskedandet satt igång en genomgång av medlemmarna i gruppen. En tidigare omröstning har slagit fast att arbetsledare och chefer inte får vara med, och nu uppmanas medlemmarna att rapportera om de ser några sådana i gruppen.

– Hos oss ska man kunna byta tankar och erfarenheter om jobbet, säger Magnus Lundberg, en av administratörerna. Men samtidigt måste var och en alltid tänka på vad man skriver, även i en sluten grupp.


 • Publicering

  Senast reviderad: 2015-12-08
  av Lena Blomquist

Kommentarer (3)

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • c3Rldk8=
  • stevO 2015-12-10

  Åter igen visar transport sin flathet. Det är detta många inte är medvetna om. Man betalar en avgift och förväntar sig hjälp. Men problemet är att facket kan göra en bedömning att ine göra något. Facket driver inte bara agendan för medlemmen utan även företagets. Mitt tips är att spara fackavgiften och lägg den på hög tills du behöver den. När du får problem anlitar du en advokat. Han kommer fullständigt skita i företagets intressen och bara driva på för dina.

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • VHJ1Y2tkcml2ZXI=
  • Truckdriver 2015-12-08

  Tänk på hur du behandlar andra även på de sociala medierna. Hur hade du mått om någon spred falska rykten om dig på nätet? Alla som diskuterar på nätet har ett ansvar.

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • amFtYmk=
  • jambi 2015-12-08

  Nä. man ska va nöjd och lojal och låta sig okritiskt behandlas hur som helst. Och tyvärr, så är vi många som har märkt att det bor en liten översittare inte bara i cheferna - utan också i många av Transports anställda.

FAKTA: Gränsen på Facebook

Några fall då gränsen för vad en anställd får skriva om sitt jobb på Facebook har prövats:

2012 avskedades en anställd på ett äldreboende i Borås efter att han skrivit om en namngiven åldring på Facebook.

2011 avskedades två anställda på ett telefontjänstföretag i Piteå efter att ha uttryckt sig hotfullt mot en av företagets chefer på en Facebooksida. Deras fack Unionen ansåg att avskedandena inte var riktiga och stämde arbetsgivaren till Arbetsdomstolen. Parterna förlikades och de två anställda fick 200 000 respektive 90 000 kronor.

2011 var diskrimineringsombudsmannen beredd att stämma en arbetsledare på ett postföretag för att han skrivit nedsättande på Facebook om en pappaledig anställd. Parterna förlikades och den föräldralediga mannen fick 15 000 kronor i skadestånd.

Källor: TT och DO

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser