Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Sjuka får vänta på pengar

Tio veckor. Så lång tid kan det ta för den som har rätt till extra sjukförsäkring via kollektivavtalet att få sina pengar. Afa försäkringar, som betalar ut extrapengarna, tycker att de gör vad de kan.

– Det är två instanser inblandade i det här och vi kan inte göra något utan beslut från Försäkringskassan. Det tar lite tid, säger Caroline Rylander, presschef på Afa försäkringar.

Förenklat går det till så att den som blir sjukskriven anmäler detta till Afa försäkringar. De i sin tur kontrollerar att personen har en anställning med kollektivavtal, och att Försäkringskassan godkänt utbetalning av sjukersättning. Sedan betalar Afa ut tio procent ytterligare, utöver Försäkringskassans belopp.

Enligt Sture Thorsell, försäkringsansvarig på Transport, är hanteringstiden ungefär tio veckor. Caroline Rylander är osäker på hur lång tid hela processen tar, men är tveksam till att det skulle röra sig om så lång tid.

– Det skulle vara i enstaka fall. Vi har en handläggningstid på 30 dagar, sedan får man lägga till de 15 dagar det tar för Försäkringskassan. Så med enkel matematik är det cirka sex veckor, säger hon.

Oavsett om den är sex eller tio veckor kan handläggningstiden ställa till problem för den sjukskrivna, som går miste om pengar under tiden. Caroline Rylander är medveten om problematiken.

– Det är klart att det är lång tid för den som är sjukskriven. Men vi agerar så fort vi kan efter att allt är klart från Försäkringskassan, säger hon.

Assan Manneh


 • Publicering

  Senast reviderad: 2015-05-07

Kommentarer (1)

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • TWlrYWVsIFJvbGY=
  • Mikael Rolf 2015-05-08

  I samtal med handläggare på AFA försäkringar så säger de själva att det är som regel att deras hanteringstider för ett ärende är mellan 8-12 veckor. Förut var Försäkringslassan flaskhalsen då pengar skall betalas ut till sjukskrivna, nu finns det en ny flaskhals AFA försäkringars handläggningstider.

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser