Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

”Om jag inte accepterar villkoren avskedar de mig”

Sveriges Radios program för grävande journalistik, Kaliber, har gjort ett stort reportage om de östeuropeiska lastbilschaufförer som kör svensk inrikestrafik på F-skatt eller för utländska bemanningsbolag. Bland andra intervjuas polacken Radoslaw Rostkowski, som tillsammans med Transport driver krav på ersättning från Andreassons Åkeri i Veddige.

Kaliber har intervjuat flera östeuropeiska chaufförer på rastplatser runt om i Sverige. En av dem arbetar för ett utländskt bemanningsföretag och uppger att han tjänar mindre än 9 000 kronor i månaden, bor i bilen månader i sträck, och måste tillaga sin mat på en gasolbrännare vid vägkanten.

– Om jag inte accepterar villkoren avskedar de mig, säger han till Kalibers reporter.

Flera av förarna uppger att de betalas i form av milersättning, vilket är olagligt. Andra hävdar att de tvingas fiffla med färdskrivaren, för att dölja att de konsekvent måste överskrida kör- och vilotiderna.

I programmet intervjuas även svenska förare och representanter för polisen och Sveriges Åkeriföretag, samt Yvonne och Karl-Erik Andreasson – som driver Andreassons Åkeri, vilket ligger i tvist med Transport angående ersättningen till den polske föraren Radoslaw Rostkowski.

Lyssna på programmet via den här länken: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1316


  • Publicering

    Senast reviderad: 2012-10-09
    av Tommy Harnesk

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser