Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Höjt tak i a-kassan på gång

Nu kommer uppgifter om att taket i a-kassan ska höjas. De rödgröna och allianspartierna uppges vara överens. En höjning skulle beröra många av medlemmarna i Transports a-kassa.

A-kassans låga inkomsttak har länge varit föremål för diskussion. Avsikten är att ersättningen ska täcka 80 procent av inkomstförlusten vid arbetslöshet, men faller när lönetaket är så lågt som 18 700 kronor. I praktiken innebär det att mindre än tio procent av dem som blir arbetslösa får ut 80 procent av den inkomst de hade. Taket har inte ändrats sedan 2002.

Men nu kommer uppgifter om att de rödgröna och allianspartierna lyckats enas om någon slags höjning. Enligt uppgifterna, som publicerats av TV4 Nyheterna och Fokus, ska överenskommelsen ha skett bland ledamöterna i socialförsäkringsutredningen – som presenteras den 2 mars. Exakt hur höjningen ska gå till, eller vilka summor det handlar om, är oklart.

Gunnar Axén (M), ordförande i utredningen om socialförsäkringarna, vill inte bekräfta att utredningen skulle ha kommit överens om en höjning.

– Jag tror att det är klokt att läsa utredningen först innan man börjar referera påståenden om vad som står i den, säger han till TT.

Stämmer uppgifterna om en höjning av lönetaket, är det något som berör medlemmarna i Transports a-kassa.

– Det är många som slår i maxbeloppet, säger a-kassans biträdande kassaföreståndare Berit Andersson.


 • Publicering

  Senast reviderad: 2015-02-06
  av Agneta Persson

Kommentarer (4)

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • UGV0cmE=
  • Petra 2015-02-11

  Är det diskutioner om att ändra 75 dagars regeln? Bättre jobba något än inte alls...

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • R2FicmllbCAtIGtvbW11bmlrYXRpb25zZW5oZXRlbiBUcmFuc3BvcnQ=
  • Gabriel - kommunikationsenheten Transport 2015-02-09

  Hej StevO! Transport skulle såklart välkomna beskedet om högerpartierna tar sitt förnuft till fånga och höjer taket i a-kassan. Dock vet vi ännu inte med säkerhet om det överhuvudtaget blir så eller vilken nivå a-kassan i så fall skulle hamna på. Därför är det ännu för tidigt att svara på hur det skulle påverka inkomstförsäkringen och/eller fackavgiften. Vi bevakar frågan med stort intresse och återkommer så fort politikerna kommer med klara besked. Vänliga hälsningar Gabriel, kommunikatör

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • S2VudCBOaWxzc29u
  • Kent Nilsson 2015-02-08

  Att det tog 12 år för en Moderat att förstå, att med mindre pengar att handla för- minskar vinstmöjligheterna för handeln. Grattis i efterskott. Det blir lättare att öka den inhemska ( svenska) tillväxten i företagen om det handlas mer, Grattis igen. Att under 12 år- har många haft ett Helvete för att kunna få det att gå ihop, trots oppositionens påpekande,så har vinstintresset vaknat. Grattis. Om Vi nu bara kan få Lönehöjningar i paritet med Aktieutdelningarna, kommer Svensk Handel få det bra.

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser