Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Hårdare tag krävs mot fusk inom taxibranschen

Inför obligatoriska tömningscentraler för alla taxibilar och behåll kravet på lokalkännedom i Stockholm län!

Det kräver oppositionen i riksdagens trafikutskott som, med bistånd från Sverigedemokraterna, kör över regeringspartierna.

Ockerpriser, indragna legitimationer och svart betalning har skapat svarta rubriker kring taxinäringen. Det har fått både socialdemokrater och sverigedemokrater att skriva motioner med krav på åtgärder.

När förslagen diskuterades i riksdagens trafikutskott gick de röd-gröna partierna och Sverigedemokraterna på samma linje. De begär nu en översyn av hela taxibranschen.

Utskottsmajoriteten vill att alla taxitillstånd ska kopplas till att bilarnas taxametrar ”tankas ur” vid särskilda redovisningscentraler, en åtgärd som ska minska den svarta omsättningen.

Politikerna anser också att taxiförarna i Stockholm bör hitta bättre i stan – inte sämre. Därmed vill man riva upp Transportstyrelsens beslut, som innebär att kravet på lokalkännedom slopades från den 1 april 2012.

I trafikutskottet har regeringspartierna reserverat sig på alla punkter. Motiveringen som anges är att regeringskansliet redan jobbar med frågorna, bland annat den om tömningscentraler. De borgerliga politikerna håller fast vid att kravet på lokalkännedom inte behövs.


  • Publicering

    Senast reviderad: 2012-04-12
    av Jan Lindkvist

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser