Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Fyra åkerier i konkurs

Åkerier som specialiserat sig på livsmedel har svårt att överleva. Fyra har gått i konkurs i Västeråstrakten den senaste månaden.

– Priserna pressas och åkerierna som levererar till matkedjorna har det tufft, konstaterar Anna Ryding, ombudsman på Transports avdelning i Norra Mälardalen. Om det fortsätter så här kommer snart bara chaufförer med usla villkor från lågprisländerna att köra ut vår mat.

Fyra åkerier som kör livsmedel har gått omkull i hennes område sedan den 12 april. Först ut var Excelsior transport med runt 25 chaufförer, som drevs av Christoffer Lindblad. Han berättar att företaget bland annat hade mattransporter till butiker inom Ica och Coop samt körde halvfabrikat skolor och andra institutioner.

– Marginalerna blev för små, säger han. Vi ingick i en lastbilscentral och som sist i transportledet kunde vi inte påverka så mycket. Avtalen ändrades med åren, och i dag ska godset levereras på minuten om det inte ska kosta oss extra pengar.

Förra veckan gick ytterligare tre företag i branschen i konkurs: HVF transport, Västerås fjärrtransporter och Svanbom i Västerås. Det sista har drivits av samma familj i 22 år.

Firas Alshamar drev HVF transport, och han bekräftar att marginalerna har minskat för åkerier inom livsmedel.

– Men i vårt fall handlar det mest om att vi hade för stor kostym, säger han. Vi hade kvar over headkostnaderna från när vi var ett betydligt större åkeri, och när vi nu blev av med två avtal höll det inte.

Transports Anna Ryding är inte orolig för de chaufförer som blir av med jobbet när de fyra åkerierna går omkull.

– Än så länge är det brist på chaufförer, säger hon. Så de kommer att få nya jobb.


  • Publicering

    Senast reviderad: 2017-05-17
    av Lena Blomquist

Kommentera
  • (Antal tecken kvar:500)
  •   policy för artikelkommentarer *

Kommentarer (0)

Fakta: Konkurs och lönegaranti

När en arbetsgivare har gått i konkurs kan de anställda få sin uteblivna lön från länsstyrelsen. Det kallas statlig lönegaranti. Konkursförvaltaren beslutar om lönegaranti, och det är dit du ska lämna dina uppgifter om du drabbas.

Du kan få ersättning för lön som du tjänat in under som mest tre månader innan konkursansökan lämnades till tingsrätten. I de flesta fall är lönegarantin maximalt fyra prisbasbelopp, vilket i år motsvarar 179 200 kronor.

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser