Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Tvist om polsk F-skattare kan gå till Arbetsdomstolen

Andreassons Åkeri i Veddige säger nej till Transports krav i fallet med den polske F-skattaren Radoslaw Rostkowski. Förbundet kräver Andreassons på innestående lön samt skadestånd, och överväger nu att ta ärendet till Arbetsdomstolen.

Som Transportarbetaren rapporterat, föreligger en tvist mellan Andreassons Åkeri och den polske lastbilschauffören Radoslaw Rostkowski, som kört på F-skatt åt Andreassons bemanningsbolag Zimit Transportförmedling.

Transport driver hans fall med ståndpunkten att Radoslaw Rostkowski i praktiken var anställd av Andreassons Åkeri. Bolaget är, med den utgångspunkten, skyldigt en stor summa pengar i innestående lön.

Nu har man hållit central förhandling mellan Transport och representanter för Andreassons, som avvisade förbundets yrkanden.

– Vi har ställt krav på lön för den tid som vi anser att han varit anställd, samt skadestånd till förbundet. Det var inte intressant för bolaget, så vi skildes i oenighet, säger Transports förbundsjurist Marcel Carlstedt.

Inga ytterligare förhandlingar är aktuella.

– Vi har nu haft både lokal och central förhandling och inte kunnat enas. Nu ska förbundet överväga om vi ska väcka talan i Arbetsdomstolen, säger Marcel Carlstedt.

Vad tror du om sannolikheten att få rätt vid en eventuell prövning i Arbetsdomstolen?

– Vet inte. Det finns mycket som talar för att Radoslaw är att betrakta som anställd. Men vad jag vet har inget sådant här fall prövats tidigare. Det har funnits fall som uppfyllt vissa av de kriterier som gäller i Radoslaws fall, men inga som uppfyller alla de kriterier som är aktuella i det här fallet.

Enligt Transports och Biltrafikens Arbetsgivareförbunds beräkningar, finns det omkring 1 000 så kallade falska egenföretagare – chaufförer med F-skattsedel som kör under anställningslika förhållanden – i den svenska åkeribranschen.


  • Publicering

    Senast reviderad: 2013-03-06
    av Tommy Harnesk

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser