Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Transportare kan bli
årets skyddsombud

Transport kan ha landets bästa skyddsombud. Jonas Persson, regionalt skyddsombud i Helsingborg, är en av sex kandidater i tävlingen som avgörs i oktober.

Jonas Persson, RSO i Transports avdelning 14 Helsingborg

Jonas Persson. Foto: Justina Öster

För fjärde gången delar arbetsmiljötidningen Du & jobbet ut Stora skyddsombudspriset. Målet är att lyfta fram duktiga skyddsombud runt om i landet.

Läsarna har själva fått nominera kandidater och en av de sex tävlande är Jonas Persson, från Transports avdelning 14 i Helsingborg.

Han nominerades av Veronicha Petterson med motiveringen:

”Han peppar och stöttar oss 66 skyddsombud i avdelningen. Uppmuntrar oss när vi kör fast och tappar gnistan. Han är helt enkelt ett mycket bra stöd för oss.”

– Jag är jättetacksam, jätteglad och stolt över att få den här nomineringen från ett av skyddsombuden. Det är skönt att höra att de känner att de får stöttning. Det betyder att jag har lyckats i min roll som RSO, säger Jonas Persson.

Han har varit regionalt skyddsombud, RSO, i Helsingborg i åtta år och har under tiden varit tjänstledig från sitt jobb på transportföretaget DSV Road. Det var där han började sin fackliga bana som skyddsombud för över 13 år sedan.

Därifrån vet han också att det är en svår uppgift som de arbetsmiljöansvariga på arbetsplatserna har.

– De får ta mycket, ska se alla och ska klara av sitt vanliga arbete också så det känns skönt att kunna vara ett stöd och ett bollplank för dem, säger Jonas Persson.

Om han vinner tävlingen blir det första gången som priset går till Transportarbetareförbundet.

– Det är bra för hela organisationen. Det är ett helt underbart gäng av regionala skyddsombud runt om i landet, säger Jonas Persson.

Han tycker att alla arbetsmiljöfrågor är lika viktiga men påpekar att de viktigaste uppgifterna för ett skyddsombud är att vara lyhörd, hjälpsam och att försöka se alla som behöver hjälp.

– Det svåraste är de mjuka frågorna, de psykosociala där känslor är inblandade. Tyvärr är det så att de här frågorna växer och bli fler i dagens samhälle, säger Jonas Persson.

Om det blir han eller någon annan av kandidaterna som vinner utmärkelsen avgörs genom en omröstning på tidningens hemsida. Resultatet presenteras den 17 oktober på Arbetsmiljöforums arrangemang Working life 2012 i Stockholm.


  • Publicering

    Senast reviderad: 2013-03-06
    av Sofia Lindroth

 

DE ÖVRIGA FEM NOMINERADE ÄR:

Torsten Elfhag, huvudskyddsombud och RSO i Svensk Pilotförening.

Lone Lindholm, huvudskyddsombud i Vision.

Börje Lindström, huvudskyddsombud och RSO från IF Metall.

Christer Sjökvist, huvudskyddsombud från Seko sjöfolk.

Anne-Liz Hjelte, huvudskyddsombud från Kommunal.

 

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser