Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Andreassons Åkeri stämda inför Arbetsdomstolen

Transport har stämt Andreassons Åkeri i Veddige vid Arbetsdomstolen. Förbundet hävdar att en polsk F-skattare egentligen ska räknas som anställd, och begär 400 000 kronor i skadestånd av åkeriet.

Saken gäller den polske lastbilschauffören Radoslaw Rostkowski, som Transportarbetaren rapporterat om tidigare. Rostkowski körde på F-skattsedel åt Andreassons bemanningsbolag Zimit, och stämde till slut åkeriet eftersom han ansåg sig ha lurats på pengar.

Transport har nu stämt Andreassons Åkeri vid Arbetsdomstolen. Förbundet hävdar att Rostkowski i praktiken var anställd i bolaget, och att F-skatteupplägget bara var ett sätt att kringgå kollektivavtalet.

Detta är det första fallet i sitt slag att prövas i domstol i Sverige, men fler kan vara på väg. Transport har hållit centrala förhandlingar med Andreassons angående deras övriga chaufförer: 135 stycken, som samtliga arbetar under samma villkor som Radoslaw Rostkowski.

– Nu analyserar vi protokollen från förhandlingarna, för att se om vi ska gå till Arbetsdomstolen även med dem, säger Ulf Persson, central åkeriombudsman på Transport.

Stämmer man Andreassons för samtliga chaufförer, kan det handla om skadeståndsbelopp på tiotals miljoner kronor.


 • Publicering

  Senast reviderad: 2013-03-06
  av Tommy Harnesk

Kommentarer (3)

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • Ri1za2F0dGFybg==
  • F-skattarn 2012-11-29

  Saken är att det är upp till företaget som "hyr in" att se till att ej "anställningsförhållande mellan parterna finns". Upp till åkeriet att kontrollera om företaget det anlitar verkligen har F-skattsedel. Hur gör man lättast detta? Jo begär in en kopia på F-skattsedel. Har åkeriet en sådan kopia från den inhyrda åkaren?

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • SGVkZGE=
  • Hedda 2012-11-22

  Tror inte de kommer en fällande dom hur mkt vi än vill det. Anlitar man någon på f-skatt så räknas det som att man köper en tjänst av ett annat företag! Arbetstagarn får skylla sig själv att han själv valt å acceptera och utföra körningen.

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • Q29udGFpbmVyY2hhdWZmw7Zy
  • Containerchaufför 2012-11-21

  Någon som vet hur lång tid det brukar ta innan dom faller?

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser