Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Fick sparken –
för sin övervikt

Karsten Kaltoft, 160 kilo, blev avskedad från förskolan i danska Billund kommun. Han var för tjock, fick han veta. I dag är han lastbilschaufför – och har anmält sin gamla arbetsgivare till EU-domstolen.

 

Michaela Leo

Karsten Kaltoft

Berätta hur du blev av med jobbet som förskollärare!

– Min chef bad mig komma in på kontoret. Där berömde hon mig för hur jag skötte mitt jobb på förskolan. Men sa att jag ändå skulle avskedas, och att det var min vikt som var problemet. När jag sedan fick papper på min uppsägning stod det däremot ingenting om att jag var för tjock.

Varför är det mer accepterat med övervikt i en lastbilshytt än på en förskola?

– Det vet jag inte. Jag började som inhoppare på ett åkeri och har fått fast jobb nu. Ingen har diskuterat min vikt … och många chaufförer är ju överviktiga.

Vad hoppas du att en dom i EU-domstolen ska leda till?

– Ett klart besked om att det inte är ok att sparka folk för att de är överviktiga. Mitt fall kommer tillbaka till en dansk domstol om jag vinner i EU, och då hoppas jag på skadestånd från Billunds kommun som avskedade mig.

 

Fotnot: I oktober väntas EU-domstolen komma med beslutet om ifall Karsten Kaltoft har utsatts för diskriminering av sin förra arbetsgivare, skriver tidningen Lag & Avtal. Extrem fetma kan anses vara ett funktionshinder, har domstolens generaladvokat konstaterat i sitt yttrande. Och diskriminering av funktionshindrade är inte tillåtet. Danska fackförbundet FOA driver fallet.


  • Publicering

    Senast reviderad: 2014-09-22
    av Lena Blomquist

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser