Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Dags att kolla pensionen

Har du fått kuvertet med besked om din avtalspension? Då kan det vara läge att titta på siffrorna och lista ut om tillräckligt mycket pengar är inbetalda. Transports ombudsman Anna Ryding i Västerås misstänker att ett åkeri i området har betalat in för lite till de anställdas pensioner.

Så här ser kuvertet ut. Blanda inte ihop det med det orangea som berättar om din allmänna pension.

– Vi fick tips från en medlem som tyckte att det såg fel ut, berättar hon.

Hon tittade lite närmare på företagets inbetalningar och uppgifter – och skrev sedan till bolaget Fora som hanterar de privatanställda arbetarnas pensionspengar. Fora, som ägs av LO och Svenskt Näringsliv, får göra utredningen om åkeriets pensionsinbetalningar.

– Jag gjorde ett överslag, säger Anna Ryding. Jämförde företagets inbetalningar till Skatteverket med pengarna som gått till Fora. Och när jag räknade ut vilken total lönesumma de båda inbetalningarna byggde på så verkar det som om pensionsinbetalningen är för låg.

Hennes skrivelse är på väg mot Åke Rosander, avdelningschef på Foras kundtjänst.

– Vi kommer att titta på företaget och ge ett svar om hur det ser ut till den som skrev, säger han.

På Fora förbereds dessutom en informationskampanj om att var och en bör titta på sitt årliga besked när det dimper ner i ett vitt kuvert.

Nu inväntar Anna Ryding ett svar från Fora på frågan om hur det specifika åkeriet i Västeråstrakten har skött sina inbetalningar.

– Det kan ju finnas någon naturlig förklaring, säger hon. Men om det visar sig att företaget har gjort fel så kallar jag till en förhandling.


  • Publicering

    Senast reviderad: 2015-04-14
    av Lena Blomquist

FAKTA: Tjänstepension

Så här funkar tjänstepensionen för privatanställda arbetare:

Om företaget har kollektivavtal ska arbetsgivaren för i år betala in 4,5 procent på lönen upp till 7,5 basbelopp (vilket motsvarar 426 750 kronor). För den som tjänar mer än så ska arbetsgivaren betala in 30 procent på lönen som överstiger 7,5 basbelopp.

Exempel: För den som tjänar 20 000 i månaden ska arbetsgivaren betala in 10 800 kronor per år till Fora som sköter Avtalspension SAF-LO.

Inbetalningarna startar samma månad som den anställda fyller 25 år.

I lönesumman som ligger till grund för inbetalningarna ingår även ob-tillägg, övertidsersättning, restidsersättning, sjuklön och likande.

Avtalspensionen börjar normalt betalas ut när arbetaren fyller 65 år. Om inte pensionären önskar något annat så betalas den månadsvis livet ut.

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser