Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Chaufför – så granskas
du varje dag

Varje dygn kontrolleras 20 000 yrkesförare. Om någon saknar rätt behörighet för sitt jobb meddelas arbetsgivaren. För taxiförare har systemet varit i gång sedan 2014 – bussförare och lastbilschaufförer började kollas i slutet av förra året.

– Vi hjälper företagen att uppfylla sin lagstadgade skyldighet, säger Anders Andersson på Behörighetskontroll yrkesförare (BKY) som är ett samarbete mellan branschorganisationerna inom taxi, buss och åkeri.

Han berättar att både åkerier och bussföretag är i full gång att ansluta sig. Prognosen säger att mellan 40 000 och 45 000 chaufförer kommer att genomgå en daglig kontroll innan året är slut. Kollen går ut på att taxiförare ska ha taxiförarlegitimation. Bussförare ska ha D-körkort och yrkeskompetensbevis (YKB). För lastbilschaufförer kollas att de har B- och C-körkort, YKB plus ADR (som visar att föraren kan hantera farligt gods).

– Vi har byggt upp ett system som ligger i linje med både lagen om vägtrafikregistret och personuppgiftslagen, säger Anders Andersson.

Så här går det till:

1. En arbetsgivare vänder sig till Transportstyrelsen. Myndigheten avgör om det är ett företag som har rätt att få kontrollera anställda i vägtrafikregistret.

2. Arbetsgivaren vänder sig till BKY. Företaget lämnar in en lista med personnummer på sina anställda chaufförer och uppger vad de ska ha för behörighet.

3. Varje anmäld chaufför granskas automatiskt varje dygn. Om någon till exempel har förlorat körkortet får arbetsgivaren omgående ett besked om att personen inte har de behörigheter som hen borde ha. Sedan är det arbetsgivarens sak att ta reda på vad som saknas och ta upp saken med sin anställda.

BKY tar betalt för sin tjänst. Företag som är med i någon av de tre branschorganisationerna får rabatt.

– Två stora upphandlare har lagt in BKY som ett krav för att företag över huvudtaget ska få lämna anbud, säger Anders Andersson.

Mikael Kyller på Transportstyrelsen är nöjd med att arbetsgivarna har fått tillgång till den automatiska kontrollen av de anställdas behörighet.

– Det här är jättebra för trafiksäkerheten, säger han.

Fotnot: Organisationerna bakom BKY är Sveriges Åkeriföretag, Sveriges Bussföretag och Svenska Taxiförbundet


  • Publicering

    Senast reviderad: 2016-02-23
    av Lena Blomquist

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser