Transportarbetaren - Tidningen för dig som är medlem i Svenska Transportarbetareförbundet
Tipsa oss!

Arbetslös på deltid!?
Nya regler på gång

Lika många ersättningsdagar för deltidsarbetslösa som för den som inte har jobb över huvud taget. Rätt att bara söka jobb på hemorten under de första 100 dagarna som arbetslös. Där har du två förslag om framtidens socialförsäkringar – som båda har en politisk majoritet bakom sig.

Socialförsäkringsutredningen lämnade sina förslag till regeringen i dag. Nu återstår en parlamentarisk behandling och remissomgång innan några av tankarna kan bli verklighet.

Arbetet berättar att politikerna i utredningen också har enats om att a-kassan borde indexeras, så att den högsta ersättningen inte ligger kvar på samma nivå år ut och år in. Tidningen skriver dessutom att utredningen kommer med en rad tänkbara metoder för att fler arbetslösa ska få ersättning, men att de olika partiernas företrädare inte har kunnat enas om att föra fram några skarpa förslag i den frågan.

När det gäller deltidsarbetslösa föreslår i alla fall utredningen att 75-dagarsgränsen ersätts av en gräns på 60 veckor. Det är samma gräns som för heltidsarbetslösa med 300 ersättningsdagar från a-kassan.

Dessutom ska arbetslösa få vänta i 100 dagar innan de tvingas att söka arbete i hela landet.


 • Publicering

  Senast reviderad: 2015-03-02
  av Lena Blomquist

Kommentarer (3)

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • UGV0cmE=
  • Petra 2015-04-19

  Nu när det är klart att det blir en höjning av A kassan 7 sep, så undrar jag om även 75 dagarsregeln försvinner då!?

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • TGVuYSBCbG9tcXVpc3QgLSByZWRha3Rpb25lbg==
  • Lena Blomquist - redaktionen 2015-03-04

  Hej, det är dessvärre för tidigt att säga. Detta förslag ska tröskas igenom hela den politiska hanteringen där även organisationer och myndigheter får chansen att säga vad de tycker.

  Stäng

  Vill du anmäla denna kommentar till en moderator?


  • UGV0cmE=
  • Petra 2015-03-03

  Hej. Låter ju bra. Men vi som redan deltidstämplar, kommer det att gälla oss med? Eller bara för de som börjar deltidstämpla?

Till startsidan för Svenska Transportarbetareförbundet

Annonser