7 skäl att ta ledigt från jobbet

Snabbkoll. Ska du engagera dig politiskt, få barn eller starta eget? Du behöver varken ta semester eller säga upp dig. Det finns en hel rad aktiviteter som ger dig rätt till ledigt från jobbet – de flesta utan lön eller ersättning.

1. Studera

Det fina med rätten till studieledighet är att den gäller nästan all sorts studier, de behöver inte alls ha någon anknytning till ditt arbete. Arbetsgivaren kan skjuta upp din ledighet ett halvår, så ett bra tips är att vara tidigt ute med din ledighetsansökan.

Även den som vill läsa svenska för invandrare har rätt att vara ledig, på hel- eller deltid. Då ska arbetsgivaren informeras en månad i förväg.

2. Bli förälder

Visste du att alla föräldrar har rätt att vara lediga under barnets första 18 månader eller de första 18 månader efter en adoption – oavsett om de tar ut betalda föräldradagar från försäkringskassan eller inte? Kom bara ihåg att anmäla din ledighet till arbetsgivaren i god tid i förväg.

Och missa inte att det på alla arbetsplatser med Transportavtal (eller kollektivavtal med något annat LO-förbund) finns ett föräldrapenningstillägg.

Det ger tio procent extra under föräldraledigheten, men du måste ansöka om det.

Att ta hand om sina sjuka barn, med ersättning, är också en rättighet. Och det är faktiskt tillåtet att vabba även för det sjuka barnbarnet, gudbarnet, vännens eller grannens barn.

3. Starta eget

Vill du starta eget? Då har du rätt att vara tjänstledig från jobbet i ett halvår. Men rätten gäller bara om det du gör i ditt nya företag inte konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet. Du ska ha jobbat hos din arbetsgivare de senaste sex månaderna, eller tolv månader de senaste två åren, för att ha rätt att ta ledigt.

4. Testa nytt jobb av hälsoskäl

Klarar du inte ditt nuvarande jobb på grund av sjukdom? Om det har pågått i minst 90 dagar har du rätt att få tjänstledigt för att pröva ett annat arbete.

Du ska ha fått ett annat jobb mellan dag 91 och dag 180 av din sjukperiod.

5. Engagera dig partipolitiskt

Den som har ett uppdrag i kommun, landsting eller riksdag ska inte behöva missa några sammanträden.

Du har rätt att vara tjänstledig för att sköta detta.

6. … eller fackligt

Lagen säger att den som är fackligt förtroendevald har rätt till den ledigt som fordras.

Omfattning och tidpunkt ska arbetsgivaren och det lokala facket komma överens om.

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal får du sköta uppdrag som handlar om den egna arbetsplatsen på betald arbetstid.

7. Ta hand om en anhörig

Lagen om rätt till ledighet av trängande familjeskäl gör att du kan vara ledig när en hastigt uppkommen situation i familjen kräver det. Det kan handla om akut sjukdom eller olycka.

Lagen ger dig rätt till obetald ledighet, men i flera av Transports avtal finns också en skrivelse om permission. Du har då rätt till en dags ledighet med bibehållen lön vid ”plötsligt svårt sjukdomsfall hos hemmaboende nära anhörig”.

En annan lag ger dig rätt till ledighet om försäkringskassan har beviljat dig närståendepenning för att ta hand om en närstående som är svårt sjuk.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Snabbkoll om nya LAS. Illustration: Mattias Käll

Det här gäller i nya lagen om anställningsskydd

Arbetsrätt. Sedan 2022 gäller den nya lagen om anställningsskydd, LAS. Lär dig mer om vad som gäller vid uppsägning och vad skillnaderna är mellan att jobba på en arbetsplats som omfattas eller inte av huvudavtalet.

Illustration av Mattias Käll

6 tips för bemanningsfolk

Bemanning. Vilka villkor gäller för bemanningsanställda? Hur långt måste man åka till jobbet? Och vad händer när man är mellan uppdrag? Svar på det och mycket mer finner du i Transportarbetarens snabbkoll.

Mikael Gustafsson, ombudsman i Transports avdelning 2 hamn. Foto: Kristina Sjöberg

Minskat varsel i Helsingborgs hamn

Hamn. Totalt 12 personer varslas om uppsägning på Helsingborgs hamn. Från början var det 31 personer som riskerade att förlora jobbet.

Hallå där!

Magnus Wainebro

...busschaufför som tillsammans med branschkollegor firas med en egen dag i dag, den 18 mars.

4 av 10 saknar kunskap om avtalade försäkringar

Anställningsvillkor. Den som jobbar på ett företag med kollektivavtal skyddas av försäkringar från Afa. Enligt en undersökning Avtalat beställt saknar 43 procent av 605 svarande kunskaper om de kollektivavtalade försäkringarna.

Misstänkt insider nekar till allt

Rättsfall. På måndagen inleddes rättegången mot den hamnarbetare som är misstänkt för inblandning i omfattande kokainsmuggling kopplad till hamnen i Helsingborg. Mannen själv säger sig inte vara inblandad i något av det han anklagas för.

Däckskiftarna Nacka

Mycket fusk i liten verkstad?

Däckverkstad. Så var det högsäsong för byte igen – den sista mars kan vinterdäcken tas av. I höstas granskade Skatteverket företag i branschen för att komma åt fusk.

Lastbil med ny front före krocktest med personbil. Foto: Trafikverket

Ny front på lastbilar kan rädda liv

Teknik och trafik. En ny stötdämpande lastbilsfront kan mildra personskador och rädda liv – vid en krock mellan en personbil och en lastbil. Forskare vid Chalmers har konstruerat en prototyp som Trafikverket krocktestat, med positivt resultat enligt myndigheten.

Transport stämmer UPS om handdatorer

Arbetsrätt. UPS-chaufförernas handdatorer används till tidrapporteringen. Den som är utloggad får löneavdrag. Helt fel anser Transport som stämmer UPS och Biltrafikens Arbetsgivareförbund i Arbetsdomstolen.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.

Lastbilschaufför och gravid? Berätta för din arbetsgivare så att riskbedömning kan göras.

Viktigt att tidigt bedöma gravidas arbetsmiljö

Arbetsmiljö. Vänta inte med att berätta för din chef om du är lastbilschaufför och blir gravid. Vibrationer, buller, partiklar och tung fysisk belastning kan innebära en risk. Därför är det viktigt att arbetsgivaren tidigt i graviditeten gör en individuell riskbedömning av arbetsmiljön.

Hallå där!

Anna Almqvist

…LO-ekonom och författare till rapporten Makt­eliten. Den visar att eliten i storföretagen tjänar 73 gånger så mycket som en lastbilschaufför.

UPS Göteborg. Foto: John Antonsson

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.