Lagligt att spela in chefen – men inte problemfritt

Har jag rätt att i smyg spela in en mobbande kollega eller en arbetsgivare som hotar mig? Det enkla svaret är ja. Så länge jag själv deltar i samtalet eller mötet är det inget lagbrott. Fast rättspraxis visar att dolda inspelningar på jobbet ändå kan skapa problem.

Dagens mobiltelefoner gör att miljontals människor automatiskt bär med sig en diskret inspelningsutrustning. Med en knapptryckning kan telefonsamtal
registreras. Eller snack som förs i fikarum eller inne på chefens kontor.

Det blir också vanligare att smyginspelningar används för att avslöja brister eller fiffel.

Ett av de mer uppmärksammade fallen handlar om Länsstyrelsen på Gotland. En handläggare var sur över att landshövding Marianne Samuelsson tummade på reglerna om strandskydd och spelade in ett möte där en känd storföretagare gavs en tveksam dispens.

Samuelsson fick lämna sin post. Handläggaren som spelat in sin chef förblev anonym.

I Sverige är lagboken tydlig. Det är i princip tillåtet att spela in alla samtal som man själv deltar i:

Det gäller snack i telefonen. Den som sätter på inspelningsfunktionen behöver inte ens upplysa personen i andra änden om detta.

Fast redan här bör man notera att en bandning i smyg ändå kan väcka starka känslor – även om den inte bryter mot några formella regler.

Inspelning av föreläsningar, samtal eller möten är också tillåtet i de flesta fall. Villkoret är att den som gör ljudupptagningen själv deltar. Man måste inte aktivt prata, men man måste ha rätt att närvara. Det är inte okej att ligga gömd inne på ett lager och rikta mikrofonen mot andra personer. Lika illa är det om jag lägger mobilen eller annan inspelningsutrustning i en lokal, och sedan går därifrån. I dagligt tal kallas det buggning.

Den som bryter mot reglerna gör sig skyldig till olovlig avlyssning – ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Betyder det att chaufförer, mackanställda och andra transportarbetare i övrigt kan spela in arbetsgivare eller kollegor, utan att riskera några påföljder?

Transportarbetaren har granskat några rättsfall som kan ge vägledning.

 

KRÄNKNING I GISLAVED

Det första handlar om Gislaveds kommun och visar att även buggning faktiskt kan vara okej. Om avlyssningen avslöjar grava missförhållanden.

Året är 2002. En man i 70-årsåldern har sin senildementa mamma inlagd på ett äldreboende. Sonen reagerar över att mamman har blåmärken på kroppen. Hur är det egentligen med vården? Vad gör personalen med kvinnan?

Sonen gömmer en röststyrd bandspelare i bokhyllan. Det blir napp redan efter något dygn. Två vårdbiträden som bandats uttalar sig kränkande mot kvinnan. En del saker kan också uppfattas som hot om misshandel.

Inspelningen återges i medierna och skapar stort rabalder. Vårdbiträdena avskedas. De går till tingsrätten, som ger biträdena rätt. Det som hörs på bandet är inte tillräckligt för att de ska kunna sparkas. Kommunen överklagar till Arbetsdomstolen, som anser att det är motiverat med avsked för en av de två personerna.

Fackförbundet Kommunal försvarade biträdena och menade att personalen haft en pressad arbetssituation. På lokal nivå väckte facket också frågan om själva inspelningen. Var det inte fråga om olovlig avlyssning?

En privatperson hakade på och polisanmälde sonen som riggat bandspelaren. Åklagaren la ner utredningen. Motiveringen var att sonen ansågs ha tillvaratagit mammans rätt.

 

EXTREMISM I STOCKHOLM

I Arbetsdomstolen, AD, finns bara två ärenden som belyser konsekvenserna när anställda gjort ljudupptagningar.

Den första domen är från 1974 – en tid när vänstervågen rullar över Sverige. På många socialförvaltningar jobbar anställda med radikala åsikter och visioner.

I Drottningholm i Stockholm är det en tjänsteman som reagerar. Han skriver ett hemligt brev till chefen och menar att det finns ”tydliga inslag” av vänsterextrem partipolitisk aktivitet på förvaltningen.

Någon får fatt i brevet och läcker innehållet till tidningen Stormklockan, som slår upp händelsen stort.

Brevskrivaren misstänker en politiskt aktiv kollega för brevstölden och begär ett samtal på tu man hand. Kollegan kommer till mötet – med en påslagen bandspelare gömd i portföljen. Diskussion blir hård. Kollegan med bandspelaren känner sig attackerat och hotad.

Ordväxlingen återges senare ordagrant i tidningen Stormklockan. Inspelningen och tidningsrubrikerna vållar het debatt bland de anställda. Kollegan med bandspelaren får en skriftlig varning av arbetsgivaren. Motiveringen att han i hemlighet spelat in ett samtal på ett tjänsterum, på tjänstetid. Tjänstemannen försvarar sig med att det var ett privat mellanhavande.

Facket, SKTF, stämmer arbetsgivaren inför AD. Förbundet vill ha bort varningen.

Det blir nobben. En enig rätt tycker att varningen var befogad. Domstolen prövar över huvud taget inte om inspelningen var laglig eller inte.

AD skriver:

”Det råder ingen tvekan om att hemlig avlyssning och inspelning av förtroliga samtal enligt allmän uppfattning i samhället betraktas som kränkande för den personliga integriteten och i övrigt förkastligt.”

Särskilt förkastligt är det, påpekar rätten, när inspelningen sker i bostaden eller på arbetsplatsen. Därefter sägs:

”Blir det känt att hemlig avlyssning eller inspelning har förekommit på en arbetsplats, kan detta vara ägnat att störa verksamheten och utåt nedsätta förtroendet för denna.”

AD kastar sedan in en brasklapp. Det sagda gäller principiellt. Det kan, menar domstolen, finnas:

”Undantagssituationer där andra intressen har sådan tyngd att skyddet för den personliga integriteten, och för arbetsgivarens intresse av ostörd verksamhet, får vika.”

Enligt AD gällde inte detta på socialförvaltningen i Drottningholm.

 

RASISM I SÖDERTÄLJE?

Den andra AD-domen om inspelning föll 2011. Händelsen utspelar sig 2009 på Södertälje sjukhus.

En undersköterska tycker att besökare med invandrarbakgrund behandlas illa av en del anställda. Det finns, hävdar den manliga undersköterskan, en främlingsfientlig kultur. En olämplig jargong.

Undersköterskan tar upp saken med arbetsgivaren. När det inte ger önskat resultat går den anställde ut öppet i media – i tv-programmet Debatt.

Både inom och utom sjukhusets väggar orsakar anklagelserna heta känslor. Undersköterskan kallas till en serie möten med arbetsgivaren. Möten som mannen konsekvent spelar in. När sjukhuset kallar in ett konsultföretag för att hålla ”trepartssamtal” mellan undersköterskan och ett antal upprörda kollegor bandas även dessa.

Inspelningarna skapar oro på sjukhuset och konflikten leder till att undersköterskan omplaceras – från akutens intensivvårdsavdelning till en mindre statusfylld tjänst på långvården.

Kommunal stämmer till AD. Det blir en ny motgång för facket. Arbetet på intensiven beskrivs som känsligt och måste löpa friktionsfritt. En högriskmiljö där personalmotsättningar är extra allvarliga, resonerar AD.

Enligt domstolen har undersköterskan utnyttjat sin grundlagsfästa yttrandefrihet när han gick ut i media. Men han anses ”själv ha bidragit till det bristande förtroendet för honom” genom att i hemlighet spela in samtalen.

Sammantaget anser AD att inspelningen skapat en förtroendekris som motiverar förflyttningen.

 

ÅKAREN I SKUTSKÄR

Transportarbetaren har tidigare uppmärksammat fall där medlemmar valt att banda arbetsgivaren. Vid ett tillfälle spelade en chaufför på ett åkeri i Skutskär in åkaren när denne gav tydliga instruktioner om hur färdskrivaren skulle manipuleras. Ljudupptagningen bidrog till att åkeriet fick Transportstyrelsens ögon på sig.

Åkaren försökte hämnas på chauffören, bland annat genom att begära en kreditupplysning.

Chauffören, som redan slutat på företaget, kontrade med en polisanmälan, eftersom kreditupplysningar numera måste ha ett berättigat syfte.

 

LÄNSSTYRELSEN I STOCKHOLM

Ett annat intressant ärende utspelade sig på länsstyrelsen i Stockholm.

Myndigheten hade fått indikationer på att ett bevakningsföretag som vi kan kalla Nisses Vakt inte agerade seriöst.

En dag ringde en man till länsstyrelsens ansvarige handläggare. Mannen utgav sig för att vara säkerhetsansvarig på ett stort bostadsbolag i södra Stockholm. Nu skulle bostadsföretaget handla upp bevakningstjänster.

Hade länsstyrelsen några invändningar mot Nisses Vakt?

Handläggaren svarade sanningsenligt att det fanns tvivel hos myndigheten. Slutklämmen löd ungefär: ”Det ju finns andra bevakningsföretag att välja på….”

Det visade sig snabbt att uppringaren inte var säkerhetsansvarig på det uppgivna bostadsbolaget. I själva verket var det ägaren och huvudmannen på Nisses Vakt som själv ringt länsstyrelsen, under falsk identitet.

Nisses vakt anmälde sedan länsstyrelsen till Justitiekanslern, JK. Den lösmynte handläggaren blev prickad och omplacerad.

Huvudmannen på Nisses Vakt undgick klander.

Det är i de flesta fall inget regelbrott att uppge falsk identitet.

Undantaget är om man utger sig för att vara en myndighetsperson, exempelvis polis. Det är ett brott som kallas föregivande av allmän ställning.

Några råd till dig som överväger att spela in samtal
Var restriktiv. Finns det andra, mindre integritetskänsliga sätt att i efterhand bevisa vad som sagts? Blir du mobbad, hotat, kränkt eller pressad att begå regelbrott i ditt arbete kan det ändå vara motiverat att spela in. Samma sak om det sker kriminell verksamhet.

Vanliga telefonsamtal kan spelas in som stöd för minnet. Det blir då lättare att komma ihåg fakta och siffror. Bäst är förstås om man berättar ärligt och öppet om inspelningen. I annat fall: sprid inte ljudupptagningen och fundera noga på hur uppgifterna används. Om inspelningen uppdagas är det troligt att förtroendet påverkas negativt mellan de berörda, även om syftet med ”bandningen” var oskyldigt.

Arbetsdomstolen, AD, konstaterar att arbetsrättsliga åtgärder som varning och omplacering kan vara motiverat för den som i hemlighet spelar in arbetsgivare eller arbetskamrater. Motivet som angetts är inte själva ljudupptagningen i sig, utan de samarbetsproblem, förtroendeklyftor och ”störningar” som kan uppstå när inspelningen blir känd på och utanför arbetsplatsen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Christoffer:
    25 januari, 2024

    Nu jobbar jag inte inom transport, men det statliga sektorn. Jag har nyligen haft "nöjet" att få ett medvetandegörande samtal med arbetsgivaren (chef och HR) med anledning av tre saker:
    1. Jag uttryckte mig olämpligt på ett möte med chefen och två kollegor, efter att jag i dagar ventilerat att jag mått dåligt på grund av arbetsbelastningen på enheten, så tappade jag till slut det på mötet och ställde mig upp - var på jag yttrande något i stil med "Vad är det för jävla fel på den här arbetsplatsen, här får man inte något stöd av ledningen".
    2. Jag hade i e-post därefter till min chef bett om ursäkt men påtalat att det fanns uppenbara förbättringsområden från chefens sida med anledning av att vi var flertalet på enheten som var stressade och sjukskrivna.
    3. Jag skrev rakt ut i min out-of-office-reply att jag var sjukskriven på grund av "orimliga krav och för hög arbetsbelastning".

    Jag kan erkänna mina fel och brister, men på det efterföljande medvetandegörande samtalet valde jag att spela in det för att kunna visa eftervärlden hur jag blev behandlad under mötet. Och jag kan säga att jag varje gång hädanefter kommer att spela in möten med chefer när så krävs, för de som lyssnar på inspelningen i efterhand kan alla intyga att det är inte mig det är fel på på den här arbetsplatsen.

  2. Peter:
    26 januari, 2023

    Intressant att Transport trycker så tydligt på att det kan vara riskabelt. Som jag uppfattar det gäller risken främst formerna för eventuell publicering. För de tusentals arbetare som har osäkra anställningar borde istället det istället vara en aktiv uppmaning att spela in din chef - men att vara försiktig med hur att handskas med inspelningen och att överlägga med sitt fack om den bör användas och hur den mest slagkraftigt skulle kunna användas.
    Så många chefer som ljugit en rakt i ansiktet genom åren, saknar att jag inte hade spelat in dem.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.