Arbetsmarknadens parter var med på pressträffen.
Close
Fack och arbetsgivare är överens. Från vänster Eva Nordmark, ordförande i TCO, Göran Arrius, ordförande i Saco, Peter Jeppsson, vice vd i Svenskt Näringsliv, Mattias Dahl, vd i Transportföretagen och Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i LO.
Close

Parterna överens om hur konfliktlagen ska ändras

Politik. Fack och arbetsgivare föreslår gemensamt hur konflikträtten kan förändras. Regeringen köper omedelbart förslaget. Grunden är oförändrade rättigheter att ta till konfliktåtgärder för den part som vill ha kollektivavtal. Men strejk eller blockad som inte syftar till att uppnå kollektivavtal tillåts inte.

Den typ av konflikter som uppstått i Göteborgs hamn kommer inte att vara möjliga med parternas förslag.

Det var mycket hastigt som arbetsmarknadens parter kallade till presskonferens under tisdagsförmiddagen. Där presenterades en överenskommelse som innebär en inskränkning av konflikträtten. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att förslaget är av kirurgisk precision. Det enda egentliga målet sägs vara att begränsa möjligheten till konflikt på arbetsplatser som redan har ett kollektivavtal.

Förslaget är ett svar på den kommande utredningen som regeringen beställt om eventuella begränsningar av strejkrätten. Först var det tänkt att utredaren skulle ha lämnat över sitt förslag den 31 maj. Men överlämningen sköts upp till midsommarveckan. Enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson på grund av att det inte fanns plats i schemat. Ministern har under tisdagen uttryckt en vilja att genomföra parternas förslag.

Erland Olauson, LO:s före detta förste vice ordförande och avtalschef,  presenteras som parternas oberoende utredare. Han, och samtliga som talade, säger att det dokument som lämnats till regeringen är ett färdigt lagförslag. Parterna kräver att det ska antas i sin helhet. De uttrycker också väldigt tydligt att de förväntade sig att vilken regering som än styr Sverige efter valet också ställer sig bakom förslaget.

Parterna vill förändra paragraf 41 i medbestämmandelagen och att därigenom minska arbetstagares möjlighet att vidta stridsåtgärd om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal.

– Vi på LO har förstås varit oroliga att balansen på svensk arbetsmarknad skulle rubbas med den utredning som sitter, säger Torbjörn Johansson, LO.

Deltagarlistan på presskonferensen visar att frågan har högsta tyngd både bland arbetsgivarna och de fackliga centralorganisationerna: På podiet finns Torbjörn Johansson, avtalssekreterare i LO, Eva Nordmark, ordförande i TCO, och Göran Arrius, ordförande i Saco. Från arbetsgivarsidan är  Svenskt Näringslivs vd Peter Jeppsson och Mattias Dahl, vd i Transportföretagen, på plats.

Mattias Dahl, hur nöjd är du med det här förslaget som ni tagit fram. Det låter som att ni är helt eniga, men det måste ha stötts och blötts lite?

– Så är det alltid i en förhandlingsdiskussion, när vi började diskussionen gick vi in med hyggligt samma parametrar och ingångsvärden. Men det är klart att det har varit diskussioner på detaljnivå. Men jag är nöjd.

Peter Winstén, avtalssekreterare på Transport, hade helst sett att konflikträtten lämnats oförändrad.

– Det finns väl ingen som vill att det ska bli så här, men situationen är som den är, säger han.

På Hamnarbetarförbundet är man bedrövad över förslaget.

– Det man föreslår är begränsa konflikträtten i medbestämmandelagen, det har man gjort sista 40 åren och innebär alltid makt förskjuts till arbetstagarnas nackdel. Man kan inte förutsäga rättspraxis, man ställer upp nya kriterier som ska uppfyllas för att man ska få slåss för ett kollektivavtal. Det här kommer även drabba LO-förbunden på sikt, säger Erik Helgesson i Hamnarbetarförbundets styrelse.

– Men de säger att det inte ska drabba dem som slåss för kollektivavtal och då drabbar det inte oss. De säger vi inte vill ha fredsplikt, men så är inte fallet. Vi vill bli en fullvärdig avtalspart, fortsätter han.

Samtliga LO-förbund står bakom förslaget. I tjänstemannaorganisationen TCO säger alla utom Svenska Journalistförbundet (SJF) ja till lagändringen, SJF valde dock att inte reservera sig i TCO:s styrelse. I akademikerorganisationen SACO:s styrelse sitter inte alla förbund med, men styrelsen var helt enig bakom kravet.

Bakgrunden till både regeringens utredning och parternas förslag är den pågående konflikten i Göteborgs hamn, som resulterat i en rad konfliktvarsel, strejker och lockouter mellan arbetsgivaren APM Terminals och Hamnarbetarförbundets avdelning i hamnen. 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ken:
    6 juni, 2018

    Efter att ha varit facklig och aktiv i hela mitt yrkesliv, börjar jag tvivla på fackets roll. Tycker att det mer börjar bli så att det blir arbetsgivarens vilja som styr även dom fackliga besluten.
    Man ska kanske börja fundera på om det är så bra att ha en "bra relation" med svenskt näringsliv.

Lästips:

Ett skepp kommer lastat med bananer – och kokain?

Hamn. Förra veckan stängdes fyra hamnarbetare av i Helsingborgs hamn. De är inte misstänkta för något brott men är kollegor till den man som är åtalad misstänkt för att inifrån hamnen hjälpt kokainsmugglare i stor skala.

Transportarbetarens logga

Kritik mot ytterligare höjning av inkomstkrav

Migrantarbetare. I höstas mer än fördubblade regeringen inkomstkravet för arbetskraftsinvandrare. Nu föreslås ännu en höjning. Den som tjänar under 34 200 kronor i månaden riskerar både att förlora jobb och att utvisas om förslaget går igenom.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Upphandling av färdtjänst tas om

Servicetrafik. Beslutet om tilldelning av avtal för servicetrafik i Örebro län återkallas – i sin helhet. Taxibolagens fordon måste utvärderas för att se att det gått rätt till i miljardupphandlingen.

Fängelse för kokainsmuggling

Dom. Fängelse i två år. Det blev straffet för den hamnarbetare som mot sitt nekande döms för att ha agerat insider i den stora kokainhärvan med koppling till Helsingborgs hamn.

”Tre truckolyckor inträffar varje dag”

Lager. Att manövrera en truck är ett precisionsarbete. Så se upp med truckutbildningar på en eller ett par dagar. Saknar du tidigare erfarenhet tar det längre tid än så, varnar Maria Themptander på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Säkerhetskontrollen på Arlanda. Foto: Justina Öster

Avarn hotas av vite på 100 000

Arbetsmiljö. Transports skyddsombud larmade Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön. Efter en inspektion riskerar bevakningsbolaget Avarn Security 100 000 kronor i vite om åtgärder inte vidtas i den nya säkerhetskontrollen på Arlanda flygplats.

Helsingborgs hamn vill säga upp två

En privat säkerhetskonsult har undersökt fyra hamnarbetares koppling till en brottsmisstänkt kollega. Nu vill bolaget säga upp två av arbetarna, något Helsingborgs Dagblad var först att berätta.

Månadens avdelning
Transports avdelning 19 i Västerås.

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

Ukrainska kvinnor utbildas till lastbilsförare

Åkeri. Det är brist på mycket i krigsdrabbade Ukraina – särskilt på lastbilschaufförer. För att fylla ut tomrummet efter landets många inkallade män och hålla samhället i gång har 24 kvinnor i Kiev gått en förarutbildning för C-kort. Nu skalas utbildningen upp och fler utbildas.

På säker väg. Eleverna på Södra Vikens program går på skolan som nyligen utsetts till Sveriges bästa transportskola.

Unga om transportbranschen: Helt rätt

Utbildning. När över 1 000 transportelever svarade på hur de ser på branschen och framtiden blev det toppbetyg. Och nästan nio av tio tycker att utbildningen ger rätt kunskap.

Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtal

Taxi. Samtrans-chaufförer som enbart kör samhällsbetalda resor har rätt till månadslön på mellan 26073 och 27004 kronor enligt kollektivavtalet. Men så är det inte för majoriteten av de Transportarbetaren talat med.

”Risk att sjuka människor hamnar i kläm”

Sjukförsäkring. – Vi vet ju att sjukförsäkringen inte fungerade tidigare, många hamnade i kläm just för att de inte var färdigrehabiliterade. Att då återgå till det systemet verkar rätt huvudlöst. Så kommenterar Transport försäkringsombudsman Pia Edvall utredningen som föreslår skärpta regler för sjukskrivna.

Strängare regler vid sjukskrivning föreslår utredning

Sjukförsäkring. (UPPDATERAD) Skärp reglerna i sjukförsäkringen och återgå till strängare bedömningar för att få sjukpenning längre än ett halvår, föreslår en statlig utredning. En farlig tillbakagång till ”de rättsosäkra och otrygga system som gällde innan 2021”, kommenterar LO-ordförande Susanna Gideonsson.

Högertrafik

Påsk först med fartbegränsning

Trafik. Påsken är en av de stora trafikhelgerna. Och också en av de första helger med hastighetsbegränsning utanför tätorter, infört för att minska olyckorna. Transportarbetaren tittade i backspegeln för att se vad som gällde tillåten fart tidigare – en av våra mest lästa artiklar på webben de senaste åren.

Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Screenshot reklamfim Volvo trucks.

Tio år sen Van Damme slog rekord med Volvo

Årsdag. Det är en av de mest spektakulära reklamfilmerna någonsin: Filmstjärnan Jean-Claude Van Damme gör sin klassiska ”split” mellan två Volvo-lastbilar. Nu är det tio år sen den slog rekord på Youtube.