15 förlorar jobbet när Hauger Transport går i konkurs

Cirka 15 chaufförer blir av med jobbet när värmländska företaget Hauger Transport går i konkurs efter bara ett halvårs verksamhet. Men chauffören Fredrik Fredholm, som inte fått betalt för två månaders jobb, är lättad över beskedet. – Nu kan vi i alla fall få pengar från lönegarantin, säger han.

Hauger Transport finns sedan tidigare i Norge. I juni registrerades ett svenskt bolag med samma namn i värmländska Karlstad. I samma veva blev Transports lokalavdelning kontaktad för att företaget ville teckna hängavtal.

– Men de ville inte betala ob eller några andra tillägg, utan ha allt inbakat i månadslönen. Det gick vi inte med på, säger Mikael Ladman, lokalombudsman på avdelningen i Värmland.

Under hösten började chaufförer höra av sig till facket efter att de inte fått sina löner. En av de chaufförerna är Fredrik Fredholm. Han började jobba på timmar för företaget i september. Redan från början fick han känslan av att allt inte stod helt rätt till.

– När jag sökte jobbet sa de att man skulle ligga ute tio dagar och vara ledig tio dagar. Det var det jag hade kommit överens om skulle fungera för familjen. Men när jag började köra ändrade de det till att ligga ute tre veckor och vara hemma en vecka.

Fredrik protesterade men fick höra att alla andra gått med på de nya villkoren. Han vågade heller inte säga upp sig, då skulle han riskera att förlora sin aktivitetsersättning som han tidigare haft som praktikant.

Eftersom Fredrik körde på timlön skulle första lönen komma i slutet av oktober. Men den kom aldrig. Inte heller för kollegorna. I stället kom beskedet att bolaget försatts i konkurs den 2 november.

– Det var ju inte det här jag skrev på för. Det var ju det som skulle funka för familjen, men alla skrev på.

Transportarbetaren har försökt att nå företagets vd utan resultat. Inte heller Transport i Värmland har fått prata med företagets representanter om konkursen. I stället skickade vd Arne Hauger ett mejl där han menade att han inte längre har några intressen i bolaget efter konkursen.

Ärendet ligger nu hos konkursförvaltaren Kenneth Holmlund på Hamiltons advokatbyrå i Karlstad. Han har just börjat sätta sig in i ärendet, som rör cirka femton anställda.

– Jag har inte hela bilden ännu, men de har i alla fall inte fått lön för oktober, säger han.

I nästa vecka kommer konkursförvaltaren ta ställning till vilka som omfattas av den statliga lönegarantin för de löner de inte fått från Hauger.

Fram till dess lever Fredrik Fredholm på lånade pengar från nära och kära. Mikael Ladman är upprörd.

– Det är nog bland det värsta jag varit med om som ombudsman. Att man så kallsint inte betalar ut lön till de anställda.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fortsatt stopp för väktare och ordningsvakter

Bevakning. Skyddsombudet gjorde rätt som stoppade Cubsecs ordningsvakter på Rymdtorget i Göteborg. Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på företaget för att det ska få skicka dit sina anställda igen.

Markus Pettersson

”Det överskuggande målet är att vinna valet”

Politik. Uppdraget är att få facken och Socialdemokraterna att gå åt samma håll inför nästa års val. Markus Pettersson berättar om sitt nya jobb som facklig-politisk sekreterare hos S.

Markus Pettersson går till Socialdemokraterna

Politk. Markus Pettersson har nytt jobb. Han börjar denna vecka som facklig-politisk sekreterare hos Socialdemokraterna. I juni lämnade han Transport efter ordförandeomröstningen på fackets kongress.

Sörmländskt färdtjänstbolag väcker farhågor i facket

Färdtjänst. Sultan Salimovic är en omdebatterad taxiföretagare i Sörmland. Nu har hans hustru vunnit flera färdtjänstkontrakt på Västkusten, via bolaget K-holms vård och omsorg. – Vi är helt klart oroade, säger Lennart Sköld, ombudsman på Transport i Uddevalla.

Väktare och ordningsvakter har lämnat Rymdtorget

Bevakning. Varken väktare eller ordningsvakter jobbar på Rymdtorget i Göteborg. Transport har lagt skyddsstopp för ordningsvakterna sedan polisen hoppat av de gemensamma patrulleringarna. I morgon väntas Arbetsmiljöverket avgöra om stoppet ska gälla eller om ordningsvakterna måste börja sin bevakning igen.

Svenska för lastbilsförare leder till jobb

Utbildning. Nio av tio som läst Svenska för lastbilsförare har jobb inom två år efter avslutad utbildning, visar en rapport från Länsstyrelsen i Stockholm.

Transportkvinnor i Europa möts av våld och hot

Kvinnor. Våld, sexuella trakasserier och hot drabbar kvinnor i transportbranscher runt om i Europa. En rapport från facket visar att nästan varannan kvinnlig transportarbetare har råkat ut för något det senaste året.

Avtal 2017

Nytt taxiföraravtal dröjer

Taxi. Den här veckan har Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund fortsatt överläggningarna om ett nytt avtal för taxiförarna. – Det går långsamt framåt. Men vi nog är inte klara förrän tidigast vecka 43, säger Transports förhandlare Lars Mikaelsson.

Däck i snö

Tomas Eneroth kräver vinterdäck på alla axlar

Vinter. I maj tyckte Transportstyrelsen att det inte behövs vinterdäck på en lastbils alla axlar. Nu går infrastrukturministern Tomas Eneroth tvärs mot myndigheten och föreslår att lagen ska ändras: Vid vinterväglag ska samtliga hjul på både dragbilen och släpet ha godkända vinterdäck.

Sopgubbar från Reno Norden. Foto Jan Lindkvist.

Nyckelkaos och övertid i Stockholms sophämtning

Renhållning. Sophämtningen i Stockholm har svårt att repa sig efter sopkonflikt, massuppsägningar och entreprenörsbyten. Arbetarna som fortfarande kör säger att det är kaos bland nycklar, överfullt i soprummen och många timmars övertid.

Poliskontroll av lastbil

Polisen kollar lastbilar extra noga

Åkeri. Polis i hela landet kollar tung trafik denna vecka. Det handlar om kör- och vilotider, lastsäkring, farligt gods och fordons vikt. Utländska lastbilar granskas extra noga för att avslöja om de körs olagligt i Sverige.

Ryska rör lossas i Karlshamn

Hamn. Lossningen är i full gång. Ett fartyg med de första 190 betongklädda stålrören anlände i lördags. Totalt ska Karlshamns hamn ta emot 52 000 rör till den ryska gasledningen Nord streams andra etapp.

Väktare förbjuds jobba på torg i Göteborg

Bevakning. Fyra ordningsvakter och två poliser – annars går de bevakningsanställda inte in på Rymdtorget i Göteborg. Väktarna på Nokas får över huvud taget inte vara där, efter ett beslut hos Arbetsmiljöverket. Bakgrunden är en grov misshandel av en ordningsvakt.

Taxi-vd dömd till fängelse

Färdtjänst. Taxiföretagaren Sultan Salimovic har förbjudits att driva företag de närmaste tre åren. Han döms samtidigt till åtta månaders fängelse för grovt skattebrott, bokföringsbrott, vårdslös skatteuppgift och för att han försvårat Skatteverkets kontroller.